Mai gyümölcsök és zöldségek változásai

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ettél már tojásméretű padlizsánt?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Volt idő, amikor a görögdinnyében hatszor ennyi mag volt, a barack mérete egy cseresznyéével vetekedett, a sárgarépa nem volt sárga, a padlizsán pedig helyes kis tojáskának felelt meg. Hogy mindez senkinek sem rémlik? Naná, hogy nem, hiszen a zöldségek és gyümölcsök óriási változáson mentek keresztül az elmúlt évszázadokban.

Zöldségek és gyümölcsök változásai

 

Vegyük most sorra, hogy a mindenki által ismert zöldségek vagy gyümölcsök milyenek is voltak „lánykorukban”.

 

 

 

A vad padlizsán

 

Mai ismereteink szerint hosszúkás, kissé ovális, és sötétlila színű, anno viszont nem volt nagyobb egy közepes tyúktojásnál, a színe pedig sárga volt. De ez csak egy a sok közül, amilyen színeket és formákat felvett fejlődése során, ugyanis volt már fehér, kék, sárga és lila is. Sokszor eggplantnek nevezik, ami ugye tükörfordításban tojásnövényt jelent. A 18. századi európai változatok termése általában sárga volt, esetleg fehér, és maximum libatojás méretű. Elsőként Kínában jelent meg.

hirdetes

 

 

 

 

 

A vad banán

 

Ez már némileg jobban hasonlított a mai változathoz, azonban ennek ellenére is jelentős különbségek mutatkoznak, ha a jelenlegit összevetjük a korábbival. A banánt elvileg még hétezer évvel ezelőtt kezdték nemesíteni Pápua Új-Guineában, ma viszont a régészek már ennél is korábbi időpontot valószínűsítenek (kb. tízezer év). Ez időtájt Dél-kelet Ázsiában is foglalkoztak már banántermesztéssel. A modern banán voltaképpen két fajtából alakult ki: Musa acuminata és Musa balbisiana, melyeknek nagy és kemény magjai voltak.

 

Ezzel szemben a modern banánt nem nagyon kell bemutatni senkinek, ami viszont szembetűnő különbség a kettő közt, hogy a mai verzió sokkal érzékenyebb mindenféle betegségre.

 

Olvass tovább!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

2018-02-25

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

Egy fülfertőzés még a felnőtteket is meg tudja kínozni. Hát, még a gyerekeket! A kisbabák esetében a fülfertőzés különösen gyakori betegség. Mivel a kicsik még nem tudják elmondani, hol fáj nekik, ezért fontos, hogy szülőként ismerd a pontos tüneteteket és időben lépj, mielőtt maradandó fülkárosodást szenvedne gyereked.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba baba várás család egészség fotó gyerek gyerekek gyereknevelés kisbaba kisbabád kisfiú kislány nevelés tanács táplálkozás

Szótár

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.