notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar híresség- az első sziámi ikerpár

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A leghíresebb magyar sziámi ikerpár

Komjáti Anna

Te is gondolkodtál már azon, hogy mit jelent, amikor valakire azt a kifejezést használják, hogy „sziámi iker”? Manapság megszokott az iker terhesség, de mi a helyzet a sziámi iker terhességgel? Hogy jön létre a folyamat, amely megváltoztatja egy testvérpár életét? Mi kell tudni róla és Magyarországon történt már ilyen? Minden kérdésre választ kapsz cikkünkben!

 

Sziámi ikerpár

A sziámi ikerpár fogalma:


A sziámi iker fogalom elsőként a 19. században jelent meg Sziámiban (mai Thaiföld) született ikerpárról Csang és Engről ez a különleges ikerpár a mellkasánál nőtt össze és bármenyire is furcsa egyetlen szervükön sem osztoztak azonban egy érdekes tény, hogy ők ebben is különlegesek voltak ugyanis a legtöbb sziámi ikerpár a létfontosságú szerveken osztozik ezért a legtöbb ikerpár valamely vagy akár mind két tagja életképtelenül jön világra. Ez a különös jelenség nagyon ritka ám Magyarországon is felütötte fejét a 18. században.

hirdetes

Mi történik a terhesség során és hogyan lesz az ikrekből sziámi ikerpár?


A sziámi ikrek akár csak a többi ikerpárhoz hasonlóan lehetnek egypetéjűek. A folyamat során egy petesejt termékenyül, meg mely osztódni kezd ezt követően a magzat kezdemény két részre oszlik. Ha a szétválás időben (hatodik-hetedik nap) előtt történik, akkor két magzatburok jön létre és vele azonosan két méhlepén képződik.  A szétválásra a 18. napig van, idő ennek hiányában a magzatok valamely testrészüknél összenőve születnek meg.
 

Magyarországon történt sziámi iker terhesség?


A válaszunk igen történt méghozzá az 1700-as évek elején született egy sziámi ikerpár kislány Ószőnyben Gófitz Ilona és ikertestvére Gófizt Judit. A világon mindössze 70.000 terhességre jut 1 különlegeseset. Ilona és testvére Judit a keresztcsontjuknál nőtt össze. Születésüket követően egy református lelkész és egyben orvos Csúzi Cseh János meglátta a testvérpárban a vagyonszerzési lehetőséget és egy szervezett európai körűt keretében attrakcióként mutogatta a testvérpárt a nagyvilágnak. A kislányok híre gyorsan elterjed a világba és Keresztélyi Ágost szász herceg is tudomást szerzett az esetről, aki azonban a hír hallatán véget vetett az ikerpár csúf lehúzásának és ezt követően a pozsonyi Orsolya-apácák zárdájába küldte őket. A lányok a zárdában élték le életüket egészen a 21. életévük betöltéséig ugyan is ekkor vesztette életét a híressé váló magyar sziámi ikerpár. A híres ikerpár esetét számos híres tudós, orvos és orvosnövendék is vizsgálta.  Georg Christian Wether egy rézmetszetet készített a lányokról, ami a mai napig látogatható.

De nem csak emberi fejlődés rendellenességek következményeként jelennek meg sziámi ikerpár jelenségek.

Kis teknős sziámi ikerpár

Burgonya sziámi ikerpár

Ember sziámi ikerpár

Gerbera sziámi ikerpár

További képek

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
baba család gyerek ikrek kisbaba megszületett várandósság