Nézzük, milyen a magyar központosított oktatási rendszer

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ilyen a magyar központosított oktatási rendszer

A magyar oktatási rendszer olyan, amilyen. Vannak előnyei és hátrányai. Változtatni nem tudunk rajta, csak elfogadni, ill. annyit tehetünk, hogy gyermekeinket felkészítjük a valódi életre, hogy mi az, ami várhatja a munkahelyén alkalmazottként, megmutathatjuk neki, hogy választhatja a vállalkozói létet is az alkalmazotti munkaviszony helyett, és megtaníthatjuk arra is, hogy kitartással megvalósíthatja álmait is.  

Mire tanítja, illetve mire nem tanítja meg gyermekeinket a központosított magyar oktatási rendszer?

 

A minap hallottam egy anyukát felkiáltani, pedig csemetéje még óvodás: „Emlékszem, milyen rossz érzés volt, amikor megkezdődött az iskola. De óvodába még olyan szívesen járnék!”

 

Kiben milyen érzéseket ébreszt az iskolakezdés. Kinek milyen élmények jutnak eszébe az elmúlt iskolai évekkel kapcsolatban. Talán azért van ez így, mert az óvoda még kötetlenebb, játékosabb. Már itt is elkezdődik a rendszerhez szokatás, de az iskolai keretek azok, ahol megjelennek a gyerekeinkben a „meg kell csinálnom” „meg kell tanulnom” érzés, és bennünk, szülőkben is munkálkodik ugyanez a következő formában „a gyereknek meg kell csinálnia a házi feladatot”.

hirdetes

 

Egyfajta külső nyomás nehezedik gyermekeinkre, melynek következménye, hogy mire felnőnek, megszokásból ugyanezt „várják” a főnöktől, és belőlük lesznek az alkalmazottak. Aztán akik kicsit másképpen csinálják a dolgokat, vagy épp azt tanulják meg szüleiktől, hogy mi saját magunk urai vagyunk, azok közül kerülnek ki a főnökök. Vekerdy Tamás szerint a „központosítás alattvalókat nevel, nem gondolkodó állampolgárt”. A megfeleléseké és az elvárásoké a főszerep a kreativitás és az önállóság helyett. Az a fontos, hogy a gyerek 5-öst kapjon, holott egy kitűnő diplomáért még koránt sem biztos, hogy megkapjuk álmaink munkáját. De vajon mi a fontos? A megfelelés az iskolában vagy az, hogy hogy érzi magát a gyerek a padban ülve?

 

Továbbá mi az, amit hasznosítani tudunk az iskolában tanultakból? Talán a sinust vagy a cosinust? Netán a két ismeretlenes egyenletet? Itt koránt sem arról van szó, hogy felesleges iskolába járni, de mi szülők, ha már az oktatási rendszeren változtatni nem tudunk, segíteni tudjuk gyerekeinket azáltal, hogy az életre neveljük őket. De mégis hogyan? A következő oldalon elmondom! 

hirdetes
hirdetes
hirdetes
anya anyaság apa baba baba várás betegség család

Szótár

Étterem Budapest

Minden szülőre ráfér néha a kikapcsolódás. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy kis... Tovább

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.