A könyvek szeretetét meg kell tanulni gyerekkorban

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tanítsd meg a gyereket a könyvek szeretetére!

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az olvasás nagyon fontos mindenki életében!  Semmi nem helyettesítheti!  Növeli a szókincsünket, fejleszti a képzelőerőt, s kiváló módja a kikapcsolódásnak.

Nem helyetteíthetik a filmek az olvasásá élményét!   Erre is nekünk kell megtanítani a gyermekeinket!

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

Szeretnéd, hogy a gyermeked is osztozzon a könyvek iránti rajongásodban?  Adunk pár tippet, hogy érd el!


 

1., Mutass neki  klassz történeteket!

Mesélj neki történeteket, s tedd hozzá, hogy te mindezt olvastad már valahol. Engedd, hogy megnézzen filmeket, de aztán beszéljetek róla, hogy milyen volt, ő mit rendezett volna benne másként.  Mondd el neki, hogy ha olvas, akkor a képek az ő fejében jelennek meg, s a történet egy kicsit olyan lesz, amilyennek ő szeretné. Ugye te is jártál már úgy, hogy a könyvben elolvasva nagyobb élmény volt, mint a moziban?

hirdetes

 

2., Legyél példakép!

Olvass érdekes történeteket, olyan könyeket, amiknek már a borítójuk is figyelemfelkeltő.  Ösztönözd arra, hogy kérdéseket tegyen fel a könyvvel kapcsolatban.  Részletesen válaszold meg a kérdéseit, s mondd el neki, hogy miért szereted ezt a történetet. Mutasd meg neki, hogy mi a jó az olvasásban, s hidd el ő is megszereti majd!

 

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

3., Kérj segítséget a könyvtárosoktól!

Lehet, hogy számodra nehéz kiválasztani a megfelelő könyvet a gyerek számára, de a könyvtárosokat erre is "kiképezték".  Beszélgessetek a könyvtárossal, és együtt vegyétek rá a gyermekedet, hogy válasszon valamit.  Egész biztosan élvezni fogja a könyvtár hangulatát, és választani fog magának könyveket.

 

Ha belefog az olvasásba, ne bombázd azonnal kérdésekkel, de ahogy múlik az idő, beszélgessetek róla, hogy tetszik neki a könyv.

 

4., Járjatok rendszeresen könyvtárba!

Menjetek rendszeresen a könyvtárba, s a látogatásokat tedd élvezetessé!  Legyen a könyvtár, az olvasás természetes dolog a gyerek számára.  S érezze a fontosságát annak, hogy ez mennyire jó!

 

Az én gyerekeim már kimondottan kérik, hogy menjünk a könyvtárba, számunkra ez teljesen természetes.  Imádnak ott játszani.  S a legtöbb könyvtárban programokat is szerveznek a gyerekeknek, ezáltal még jobban megismerik és megszeretik a légkört.

 

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

5., Legyen az olvasás is a játék része!

Légy vidám, kreatív és optimista!  Játsszatok a könyvekkel!  Amint a gyereked befejez egy könyvet, tegyél fel róla kérdéseket.  A jó válaszokért adj neki ajándékot!  Ne túlozd el!  Valami kis csekélység legyen.  Ne úgy tűnjön, mintha ez jutalom lenne, mert olvasott, hanem egy jó játéknak fogja fel.

 

6.,Tiszteld a könyveket!

Ha leesett a földre, vedd fel azonnal. Ha a polc rendezetlen, pakolj össze, rendezd el a könyveket!  Ha látja, hogy te így viselkedsz, ő is segíteni fog, és ő is meg fogja becsülni a könyveket.

 

Mi is lehetne jobb módja a könyvek megismerésének és megszeretésének, mint egy könyvbemutató? Látogasd meg ezt az oldalt: könyvbemutató helyszín Budapest és gyere el akár gyermeke(i)ddel együtt :)

 

Tanítsd meg rá, hogy élvezze az olvasást  és tisztelje a könyveket! wink

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Jó hír, ha füllentett a gyerek?

2018-02-18

Jó hír, ha füllentett a gyerek?

Nincs olyan gyerek, aki így vagy úgy, de ne tanulná meg és alkalmazná a füllentést. Biztos, hogy rossz hatással van ez a fejlődésére? Milyen következményei lehetnek a sorozatos füllentésnek? Mit tegyünk, ha rendszeressé válik a füllentés? Milyen ára van igazmondásnak és annak, ha kicsit szépítünk a valóságon?

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

2018-02-20

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

Nagyon fontos, hogy az egészséges életmódot minél előbb beépítsük a mindennapjainkba, amit érdemes kisgyermekorban elkezdeni. Minél hamarabb neveljük rá gyermekeinket az egészséges életmódra, annál hamarabb és könnyebben épül be mindenapi életükbe. Szűlőként elsődleges feladatunk, hogy gyermeinknek biztosítsunk az egészséges életet.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyerek gyerekek gyereknevelés nevelés

Szótár

Gyerekbarát étterem

Ha étterembe megyünk, gyakran otthon kell hagynunk a gyerekeket, hiszen az étterem többi... Tovább

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes