notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A könyvek szeretetét meg kell tanulni gyerekkorban

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tanítsd meg a gyereket a könyvek szeretetére!

Rezsóanyu

Az olvasás nagyon fontos mindenki életében!  Semmi nem helyettesítheti!  Növeli a szókincsünket, fejleszti a képzelőerőt, s kiváló módja a kikapcsolódásnak.

Nem helyetteíthetik a filmek az olvasásá élményét!   Erre is nekünk kell megtanítani a gyermekeinket!

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

Szeretnéd, hogy a gyermeked is osztozzon a könyvek iránti rajongásodban?  Adunk pár tippet, hogy érd el!


 

1., Mutass neki  klassz történeteket!

Mesélj neki történeteket, s tedd hozzá, hogy te mindezt olvastad már valahol. Engedd, hogy megnézzen filmeket, de aztán beszéljetek róla, hogy milyen volt, ő mit rendezett volna benne másként.  Mondd el neki, hogy ha olvas, akkor a képek az ő fejében jelennek meg, s a történet egy kicsit olyan lesz, amilyennek ő szeretné. Ugye te is jártál már úgy, hogy a könyvben elolvasva nagyobb élmény volt, mint a moziban?

hirdetes

2., Legyél példakép!

Olvass érdekes történeteket, olyan könyeket, amiknek már a borítójuk is figyelemfelkeltő.  Ösztönözd arra, hogy kérdéseket tegyen fel a könyvvel kapcsolatban.  Részletesen válaszold meg a kérdéseit, s mondd el neki, hogy miért szereted ezt a történetet. Mutasd meg neki, hogy mi a jó az olvasásban, s hidd el ő is megszereti majd!

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

3., Kérj segítséget a könyvtárosoktól!

Lehet, hogy számodra nehéz kiválasztani a megfelelő könyvet a gyerek számára, de a könyvtárosokat erre is "kiképezték".  Beszélgessetek a könyvtárossal, és együtt vegyétek rá a gyermekedet, hogy válasszon valamit.  Egész biztosan élvezni fogja a könyvtár hangulatát, és választani fog magának könyveket.

Ha belefog az olvasásba, ne bombázd azonnal kérdésekkel, de ahogy múlik az idő, beszélgessetek róla, hogy tetszik neki a könyv.

4., Járjatok rendszeresen könyvtárba!

Menjetek rendszeresen a könyvtárba, s a látogatásokat tedd élvezetessé!  Legyen a könyvtár, az olvasás természetes dolog a gyerek számára.  S érezze a fontosságát annak, hogy ez mennyire jó!

Az én gyerekeim már kimondottan kérik, hogy menjünk a könyvtárba, számunkra ez teljesen természetes.  Imádnak ott játszani.  S a legtöbb könyvtárban programokat is szerveznek a gyerekeknek, ezáltal még jobban megismerik és megszeretik a légkört.

Az olvasásra, a könyvek szeretetére való nevelés fontos

5., Legyen az olvasás is a játék része!

Légy vidám, kreatív és optimista!  Játsszatok a könyvekkel!  Amint a gyereked befejez egy könyvet, tegyél fel róla kérdéseket.  A jó válaszokért adj neki ajándékot!  Ne túlozd el!  Valami kis csekélység legyen.  Ne úgy tűnjön, mintha ez jutalom lenne, mert olvasott, hanem egy jó játéknak fogja fel.

6.,Tiszteld a könyveket!

Ha leesett a földre, vedd fel azonnal. Ha a polc rendezetlen, pakolj össze, rendezd el a könyveket!  Ha látja, hogy te így viselkedsz, ő is segíteni fog, és ő is meg fogja becsülni a könyveket.

Tanítsd meg rá, hogy élvezze az olvasást  és tisztelje a könyveket! wink

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerek gyerekek gyereknevelés nevelés