Hord helyesen a kokárdát te is!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan hordjuk helyesen a kokárdát?

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A francia forradalom párizsi eseményeinek hatására készítette el Petőfi felesége, Szendrey Júlia az első kokárdát, majd a forradalom reggelén férje szíve fölé tűzte. Nézzük, hogyan is kellene helyesen hordani a kokárdát!  

Kokárda helyesen

 

Petőfi naplójában maga meséli el nekünk, hogy hitvese milyen mélyen hitt a forradalom eszméiben, mennyire támogatta azokat. A költő március 17–18-i naplóbejegyzésében így ír a 14-i éjszakára visszaemlékezve: „Az éj nagy részét ébren töltöttem feleségemmel együtt, bátor, lelkesítő, imádott kis feleségemmel, ki mindig buzdítólag áll gondolataim, terveim előtt, mint a hadsereg előtt a magasra emelt zászló.

hirdetes

 

Azon tanácskoztunk, mit kell tenni, mert az határozottal állt előttünk, hogy tenni kell és mindjárt holnap..., hátha holnapután már késő lesz!” A kortársak később az asszony szemére is vették, hogy nem óvta eléggé férjét a veszélytől, sőt továbbtüzelte Petőfi amúgy is rendkívül szenvedélyes természetét. S ez valóban így lehetett, hiszen tudjuk azt is, hogy míg március 13-án Petőfi a Nemzeti dalt írta, Júlia nemzeti színű fejkötőt varrt magának, ezen az estén készülhetett a rózsába fűzött trikolór, a kokárda is.

A következő oldalon folytatom!

 

Kokárda helyesen

 

 

Kokárda helyesen

 

Március 15-ének estéjén a Bánk bán előadása előtt Jókai Mór beszélt e jelkép értelméről az összegyűlt tömegnek. Szónoklatát ekképp eleveníti fel Az a nő, aki együtt jön velem című írásában: „Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség.

 

Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol! Ez aztán fordított a dolgon. A háromszínű kokárda helyreállítá a rendet. Aki háromszínű kokárdát akart feltűzni, annak előbb haza kellett menni. Tíz perc múlva a színház üres volt. És másnap minden embernek ott volt a mellén a háromszínű kokárda; a Nemzeti Kaszinó urainak paletot-ján kezdve, a napszámos darócáig, s aki köpönyegben járt, az a kalapjára tűzte.” Igen hamar elterjedt hát a kokárdaviselés a szabadságharc idején, s viseljük azóta is, március 15-én a forradalom bátor hőseire emlékezve. 

 

Kokárda helyesen

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban keretbe foglalva őrzött, bizonyíthatóan Petőfitől származó kokárda kívülről befelé piros-fehér-zöld színsorrendű. 2004-ben Katona Tamás eszmefuttatása zavarta meg némileg a kokárdát büszkén viselő utódok gondolatait, amikor azt állította, hogy a kokárda színeit mindig belülről kifelé kell olvasnunk. „Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. […] De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt.” Szerinte Szendrey Júlia rosszul hajtotta, egyszerűen azért, mert így csinosabbnak találta. A polémia azóta is tart…

 

A heraldika szabályait vagy a hagyományainkat tiszteljük inkább? Hogy viseljük hát a kokárdát? Döntse el mindenki maga! Egy dolog fontos csupán: büszkén tűzzük szívünk felé, hiszen az évszázados történelmi hagyományt követő pántlikás szalagcsokor viselésével mindannyian a forradalom hőseire emlékezünk! 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba

Szótár

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.9