notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiegyensúlyozott életmód a gyerekek számára

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tippek, hogy megteremtsd a kiegyensúlyozott életmódot a gyermeked számára

CsN

A kiegyensúlyozott életmód megteremtése érdekében tett erőfeszítéseink ellenére a mindennapi életünkben a stressz folyamatosan jelen van. A stressz bárkit érinthet - még a gyerekeket is. Az Amerikai Pszichológiai Egyesület által végzett felmérés szerint a 8 és 17 év közötti gyermekek leginkább az iskolai teendőik és a családi pénzügyek miatt aggódnak, ami a fejfájáshoz, álmatlansághoz és gyomorproblémákhoz vezethet. Ahhoz, hogy a gyerekek kezelhessék a stresszt és a szorongást, segítened kell neki megteremteni a kiegyensúlyozott életet. Ehhez mutatunk néhány hasznos tanácsot.

Kiegyensúlyozott életmód a gyerekek számára

Nevetés, mindenek felett!

Mindannyian hallottuk már, hogy „A nevetés a legjobb gyógyszer”, és valóban csodálatos stresszoldó. A jó nevetés csökkenti a fizikai feszültséget és a stresszt, így az izmok ellazulnak. Ösztönözd a gyermekedet, hogy nevessen, olvassatok együtt vicceket, nézzetek vicces rajzfilmeket, vagy játsszatok szórakoztató játékokat!

A zene sokat segíthet

hirdetes

A zene egyedülálló kapcsolatban áll az érzelmeinkkel, és gyorsan segíthet a gyerekeknek a pihenésében vagy az összpontosítás visszanyerésében. Érdemes ennek érdekében klasszikus zenét játszanod a gyermekednek a hálószobájában lefekvés előtt. Természetesen nem újszülött kortól kell ezt bevezetni, egy újszülött kisbabának ugyanis még rendkívül érzékeny a hallása, de a későbbiekben sokat segíthet!  Elősegíti a békét és a pihenést, ami segítheti az alvást is. Ha a kicsi jobban kedveli a populáris zenét, vegyél egy szórakoztató karaoke programot, és énekeljetek együtt iskola után! Az éneklés egy nagyszerű módja annak, hogy gyermeked megnyugodjon, és teljesen elengedje a feszültséget.

Figyeld a jeleket! 

Míg egyes gyerekeket szinte le sem lehet állítani, mikor az oviból, suliból hazatérve mesélni kezdenek a nap történéseiről, addig a többieket éppen hogy alig lehet szóra bírni. Személyiségfüggő dolog ez, amelyen sokat segít ha rendszeresen beszélgettek, ám néhány esetben egy kis “trükkhöz” kell folyamodnia a szülőnek, ha szeretné tudni mi játszódik a gyermekében.

A kicsik az őket érő impulzusokat, egyes esetekben a feszültséget, a szorongást is játék közben oldják fel. Sokszor szerepjátékaik közben ismerhetünk fel egy-egy olyan mozzanatot, ami talán nyomja a kicsi lelkét! Érdemes hát néha háttérbe húzodni, és nagyon figyelni: mivel játszik a gyermek? Milyen szituációkat játszik el? A baba most éppen orvoshoz megy, vagy épp vitatkoznak a másik babával? Sok esetben ezek a való életre visszavezethetőek, amelyből rájöhetsz, hogy mi is bántja gyermeked, min jár az esze! 

A rutin fontos! 

Már egészen kisbaba kortól fontos, hogy a gyermeket egy kiszámítható, mindennapos rutinhoz szoktassuk. Ez nem csak fejlődésében játszik fontos szerepet, de hidd el, anyaként Neked is nagy segítség lesz a későbbiekben, ha hozzá szokik a gyerek a “rendhez”! 

Sokak fejében megfordul például, hogy egy kisbaba esetében indokolt-e a minden napi fürdés… Hiszen egész nap az ágyban van, nem koszolódik. A fürdetés az újszülött- és kisbaba korban első sorban az érintések és a rutin miatt fontosak! A későbbiekben a fürdés nem csak a nap végét, a lefekvéshez való készülődést jelenti majd, de jó murivá is válik: szerezzetek be néhány szuper fürdetős játékot, és meglátod, alig akar majd kijönni a kádból! 

 

Készségfejlesztés, tudatosan

Már egészen kisbaba kortól segíthetjük gyermekeinket abban, hogy egyes készségeik, képességeik megfelelően fejlődjenek az idők során. A kiegyensúlyozott életmódhoz pedig nagyban hozzá tartozik, hogy ezek megfelelően alakuljanak! Természetesen nem feltétlen kell mindennek a “nagy könyvben” leírtaknak megfelelően történni – azaz nem kell megijedned azonnal, ahogy egy pár napot, hetet “csúszik” egy-egy ilyen készség kifejlődése, ám néhány dologra érdemes fokozottan odafigyelni. A nagymozgások fejlődése, a gyermek rajz- és íráskészsége például tipikusan ilyen. 

Amennyiben a fontosabb készségek nem fejlődnek ki megfelelően, az a későbbiekben sok más dologra lehet negatív hatással! 

Szerencsére ennek fontosságát már a játék gyártók is felfedezték, és komoly kutatásokat folytatnak arról, hogy mi hogyan fejleszti a gyermeket. Talán első ránézésre semmilyen különbséget nem látsz két csörgő között, mégis lehet, hogy más-más területre fókuszálnak! A Pindur.Shop  játék webáruházban a szakértők például készségek alapján is csoportosítják a játékokat, így egyszerűen kiválaszthatod azokat a darabokat, amelyekre éppen szüksége van gyerekednek. Kattints ide a részletekért: készségfejlesztő játékok 

Egy kis művészet

A gyermekek - nem meglepően – szívesen nyúlnak a művészet irányába a stressz csökkentéséhez és a kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez. A művészet biztosítja a gyermekeknek az érzelmi mentességet biztosító közeget, amely szinte azonnali megkönnyebbülést hozhat, és kivonhatja belőlük a negatív érzelmeket. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a belső gondolataikat és érzelmeiket felszínre hozzák. Biztosíts számukra néhány művészeti felszerelést, és nézd meg, hogy a kis kezükkel csodálatos mesterműveket készítenek a hűtőre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Családi wellness

A családi wellness nagyszerű lehetőség arra, hogy együtt szórakozzon és pihenjen a család... Tovább

Tovább a lexikonra