Kézmosás

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Kézmosással a betegségek ellen

J. Szilvia

Május 5.-e a kézmosás és a kézhigiénia világnapja 2009 óta. A kórokozókat nem lehet látni, de ettől még ott vannak, és fontos, hogy legalább a kezünkről naponta többször eltávolítsuk őket. A kézmosás a betegségek megelőzésének egyik kulcsfontosságú eleme.

Kézmosás

 

Mikor mossunk kezet?

 

A kézmosás óvodákban és iskolákban evés előtt szokott megtörténni. Így a kézen található kórokozok, nem érintkeznek az étellel és így nem kerülnek be a szervezetbe. Általánosan miután hazaérünk érdemes egyszer kezet mosni, mielőtt még sok dolgot összefogdosnánk a házban. Ez azért fontos, mert a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, óvodában, iskolában, nyilvános helyeken még több kórokozóval érintkezünk. A kisgyerekeknél azonban érdemes gyakrabban kezet mosni, mert egyik szokásuk, hogy a szájukba teszik a kezüket. Természetesen ezt nem lehet megakadályozni és nem is cél, de ha látjuk, hogy olyan helyen mászkál, játszik a kezével, ahol rengeteg kórokozót szedhet össze akkor igyekezzünk a végén lemosni a kezét.

hirdetes

 

Ha nincs lehetőség kézmosásra

 

Főleg étkezések előtt fordulhat elő, hogy kezet szeretnénk mosni, de nincs rá lehetőség, nincs idő olyan helyet keresni ahol ezt megtehetnénk. Ilyenkor jól jön a kézfertőtlenítő, aminek a használata segít csökkenteni a kockázatot. könnyen elfér a táskában, kis üvegben hordozható.

 

Betegség esetén

 

Influenzajárvány, vagy a családban lévő betegség esetén a minél gyakoribb kézmosás ajánlott, hogy így csökkentsük a betegség kialakulásának a valószínűségét. Természetesen a légúton terjedő betegségeket nem lehet teljes mértékben megelőzni, de sokat segít a gyakori kézmosás.

 

hirdetes
hirdetes
egészség

Szótár

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.