notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kézmosás

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Kézmosással a betegségek ellen

J. Szilvia

Május 5.-e a kézmosás és a kézhigiénia világnapja 2009 óta. A kórokozókat nem lehet látni, de ettől még ott vannak, és fontos, hogy legalább a kezünkről naponta többször eltávolítsuk őket. A kézmosás a betegségek megelőzésének egyik kulcsfontosságú eleme.

Kézmosás

 

Mikor mossunk kezet?

 

A kézmosás óvodákban és iskolákban evés előtt szokott megtörténni. Így a kézen található kórokozok, nem érintkeznek az étellel és így nem kerülnek be a szervezetbe. Általánosan miután hazaérünk érdemes egyszer kezet mosni, mielőtt még sok dolgot összefogdosnánk a házban. Ez azért fontos, mert a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, óvodában, iskolában, nyilvános helyeken még több kórokozóval érintkezünk. A kisgyerekeknél azonban érdemes gyakrabban kezet mosni, mert egyik szokásuk, hogy a szájukba teszik a kezüket. Természetesen ezt nem lehet megakadályozni és nem is cél, de ha látjuk, hogy olyan helyen mászkál, játszik a kezével, ahol rengeteg kórokozót szedhet össze akkor igyekezzünk a végén lemosni a kezét.

hirdetes

 

Ha nincs lehetőség kézmosásra

 

Főleg étkezések előtt fordulhat elő, hogy kezet szeretnénk mosni, de nincs rá lehetőség, nincs idő olyan helyet keresni ahol ezt megtehetnénk. Ilyenkor jól jön a kézfertőtlenítő, aminek a használata segít csökkenteni a kockázatot. könnyen elfér a táskában, kis üvegben hordozható.

 

Betegség esetén

 

Influenzajárvány, vagy a családban lévő betegség esetén a minél gyakoribb kézmosás ajánlott, hogy így csökkentsük a betegség kialakulásának a valószínűségét. Természetesen a légúton terjedő betegségeket nem lehet teljes mértékben megelőzni, de sokat segít a gyakori kézmosás.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség