Kézmosás

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Kézmosással a betegségek ellen

J. Szilvia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Május 5.-e a kézmosás és a kézhigiénia világnapja 2009 óta. A kórokozókat nem lehet látni, de ettől még ott vannak, és fontos, hogy legalább a kezünkről naponta többször eltávolítsuk őket. A kézmosás a betegségek megelőzésének egyik kulcsfontosságú eleme.

Kézmosás

 

Mikor mossunk kezet?

 

A kézmosás óvodákban és iskolákban evés előtt szokott megtörténni. Így a kézen található kórokozok, nem érintkeznek az étellel és így nem kerülnek be a szervezetbe. Általánosan miután hazaérünk érdemes egyszer kezet mosni, mielőtt még sok dolgot összefogdosnánk a házban. Ez azért fontos, mert a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, óvodában, iskolában, nyilvános helyeken még több kórokozóval érintkezünk. A kisgyerekeknél azonban érdemes gyakrabban kezet mosni, mert egyik szokásuk, hogy a szájukba teszik a kezüket. Természetesen ezt nem lehet megakadályozni és nem is cél, de ha látjuk, hogy olyan helyen mászkál, játszik a kezével, ahol rengeteg kórokozót szedhet össze akkor igyekezzünk a végén lemosni a kezét.

hirdetes

 

Ha nincs lehetőség kézmosásra

 

Főleg étkezések előtt fordulhat elő, hogy kezet szeretnénk mosni, de nincs rá lehetőség, nincs idő olyan helyet keresni ahol ezt megtehetnénk. Ilyenkor jól jön a kézfertőtlenítő, aminek a használata segít csökkenteni a kockázatot. könnyen elfér a táskában, kis üvegben hordozható.

 

Betegség esetén

 

Influenzajárvány, vagy a családban lévő betegség esetén a minél gyakoribb kézmosás ajánlott, hogy így csökkentsük a betegség kialakulásának a valószínűségét. Természetesen a légúton terjedő betegségeket nem lehet teljes mértékben megelőzni, de sokat segít a gyakori kézmosás.

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészség

Szótár

Hétvégi gyerekprogram

Hétvégi gyerekprogram az olyan rendezvények, események elnevezése, mely kifejezetten a... Tovább

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.8