notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Toy Award 2016 - and the winner is...

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ettől a látványtól biztosan te is elkészülsz!

Kósa Krisztina

Nürnberg, 2016. február: a világ legnagyobb játékvására, mely elképeszt mindenkit, aki csak egy napra is beteszi ide a lábát. Csak és kizárólag felnőttek léphetnek be, és meglepő módon nem lehet venni semmit. Ha szerencsés vagy, azt is láthatod, ami még elviekben hónapokig szigorúan titkos.

Játékvásár

Nem egy-két, hanem hat napig tartó kiállítás ez, melyre csak azok tehetik be a lábukat, akiket meghívtak: játékiparban érdekeltek, valamint felnőttek – szigorúan gyerek nélkül. Ez voltaképpen érthető, hiszen ha egy kicsi is beszabadulhatna ide, hihetetlen felfordulást okozna nagyjából két és fél pillanat alatt. A látvány és a rengeteg élmény, információ még a felnőtteket is sokkolja, hát még egy kisgyereket. Ami meg a pénzköltést illeti, még jó, hogy szabály tiltja az árusítást, ugyanis percek alatt elverné bárki egy havi fizetését itt (a többit meg gondolatban). 

hirdetes

A nürnbergi Spielwarenmesse idestova 66 éve létezik, és annak idején még csak pár játékgyártó gondolta úgy, hogy előállna egy hasonlóval, hogy a Németország keleti felén ragadt Lipcsei vásár hiányát valamelyest enyhítsék. Az ötlet olyannyira jól sikerült, hogy a németek pár évvel később, 1958-ban nemzetközivé tették a Játékvásárt. 1973-ban költöztek Nürnbergbe, és folyamatosan építkeztek, bővítették a területet.

Eleinte még március folyamán nyitották meg a kapukat a nagyérdemű előtt, majd kialakult az a tendencia, mely a mai napig is tart: január legvégén nyitnak, és február elején zárnak. Folyamatosan, minden évben egyre bővülnek, mind izgalmasabb és érdekesebb rendezvényt hoznak tető alá. Ez számokban gondolkodva azt jelenti, hogy idén már 71.000 látogatójuk volt, mely 125 országot, 67 nemzetet és 2851 kiállítót jelent – vagyis ennyien mutathatták meg újdonságaikat, és csodaszámba menő játékaikat az érdeklődőknek. 

Lapozz a lenyűgöző videókért!

 

Játékvásár

Természetesen nem maradhattunk ki a „buliból”, így magyar kiállítók is voltak. Leginkább a party témakörben voltunk érdekeltek: bulis társasjátékok és tűzijátékok kínálatával próbálták a magyarok lenyűgözni a látogatókat. Ezen felül a gumilabdák világában is képviseltetve voltunk, ami azért is meglepő, mert a gyártó weboldalát végignézve kiderült, hogy nem csupán a hagyományos labdákat mutatták be.

A sajtónapon sokan többletpénzeket költöttek arra, hogy megmutathassák a nagyrészt helyi (vagyis német) újságíróknak, hogy mit is sikerült az idei szezonra újítani. Sokan voltak, akik szabadidős termékekkel operáltak, és már a 0. napon belefuthatott az ember a kiállítás díjaiért versengő játékgyártókkal. Komoly fegyverténynek számított ugyanis, ha már a szakmai zsűri döntőjébe bekerült valaki, hát még ha már a kiállítás alatt kitehette valaki a táblát, mely azt jelezte, hogy „Toy Award 2016”.

Itt is a legfontosabbak közé tartozott az a tulajdonság, hogy biztonságos, gyorsan összeszerelhető legyen a modell, hisz a kisebb gyerekeknek ez pont ideális. 

Lapozz a szuper lufis játékért!

 

Játékvásár

A másik fantasztikum a Globber Templar nevet viselő roller, melynek zseniális mivoltát nehéz vitatni, a minősége pedig magáért beszél. Úgy alkották meg a kis szerkezetet, hogy azok a gyerekek, akik napi szinten nyúzzák a hasonló járműveket a játszótereken, akár 4-5 év használat alatt se tehessék tönkre őket. A Globber Templar voltaképpen egy olyan jármű, melyre 1-2 évesen már fel lehet ültetni a gyerkőcöt, és tolni egy rúd segítségével. Majd pikk-pakk át lehet alakítani lábbal hajtható kismotorrá, és végül háromkerekű rollerré, melyet 5 éves kor után is boldogan használhat a gyerek.

Aki kicsit elvadultabb természetű játékokra vágyott volna, az is megtalálta a maga örömét: ez pedig a a vízzel villámgyorsan és automatikusan feltöltődő ballonokat jelentette. Tisztára, mint mikor kisdiákként vízzel töltött lufikkal hajigáltuk egymást (vagy az emeletről az udvaron lévőket...) az iskolában. Ugyanaz az érzés, ugyanaz a hangulat – csak most a XXI. században. A Bunch o Balloons is megkapta a „Toy Award 2016”-os értékelést, melynek nagyszerűségéről a videó is tanúskodik. Ezzel a szuper szerkezettel a vízibombázás mintegy új szintre emelkedik: mintha kötelező lenne hajigálni a lufikat.

Lapozz a fantasztikus videóért! 

 

Játékvásár

Aki értelemszerűen soha nem maradhat ki az ilyen kaliberű kiállításokból, az az egyik (ha nem a legnagyobb) játékgyártó óriás: a LEGO. Egy kisebb visszaesést követően most újra az élre törtek a dánok, és a tuti nyerő Star Warsos újdonságok mellett a már jól bevált, ismert játékokkal, illetve újdonságokkal is készültek. Minden – már piacon lévő – terméket meg lehetett nézni, valamint azokat a szetteket is, melyek még extra titkosak (ezeket természetesen még csak fotózni sem, volt szabad). Ezen felül bemutatták a boltokban nem kapható, kizárólag iskolák számára kifejlesztett LEGO Education WeDo 2.0 készletet is. Tabletről vagy asztali számítógépről lehet különféle parancssorokat feltölteni a robotra, majd a parancsikonokat egymás mellé rendezni.

Amit pedig a LEGO-hoz hasonlóan sohasem lehet kihagyni egy játékkiállításról, azok a vasutas modellek. Ezek itt olyan csúcsszuper technológiával működtek, hogy azt még a MÁV is megirigyelhette volna (ha ott lett volna). A terepasztalon mozgó autók és vonatok mozgását tabletről programozható menetrend, hang-és füstmodul tette hatásosabbá és élethűbbé.

Az mindenesetre biztos, hogy akik már többször voltak itt kint, azok kezéből sem hiányozhatott a kis térkép, melynek segítségével eligazodhattak a számtalan pavilon közt, melyek általában többszintesek voltak.      

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő finom motorika fotó gyerek gyerekek játék kisfiú kislány kreatív tanács videó