Apaságból jeles férfiak

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Itt az apák új generációja

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az új évezred sokkal többet hozott, mint gondolnánk: többek között az apasághoz való hozzáállás drasztikus átalakulását is. A történelem során egyszer sem voltak az apukák annyira elszántak és szenvedélyesek a gyermeknevelést illetően, mint amilyenek most. És úgy tűnik, hogy még ennél is többet szeretnének tenni.

Egyre jobb az apaság!

A házimunkába való besegítéstől kezdve a kedvezőbb munka-magánélet egyensúly hajszolásáig, nem kétség, hogy a mai apukák komoly mérföldkőként tekintenek az apaságra, és sokkal inkább gyermekeik életének részesei szeretnének lenni. Mi anyukák örömmel üdvözöljük másik felünk pozitív szülői kitöréseit, azonban ezt az elkötelezettséget, úgy tűnik, nem minden helyzetben támogatja a társadalom.

hirdetes

 

Annak ellenére, hogy az apák szeretnék jobban kivenni a részüket a gyermeknevelésből, gyakran érzik magukat kirekesztettnek ezen szerepükből, mert szándékosan azt éreztetik velük, hogy ők csupán „másodlagos” szülők, segítők, vagy „felvigyázók”. Mindemellett a szülői szabadságok hiánya, az alacsony bérek, és a megterhelő munkahelyek tovább nehezítik azon apukák dolgát, akik igenis szeretnének szoros kapcsolatot kiépíteni gyermekeikkel.

 

Mit akarnak a millenáris apukák?

 

Tudományosan bizonyított, hogy az apa és gyermeke közötti kapcsolat komoly kihatással van a gyermek hosszútávú fejlődésére, méghozzá több szempontból is. Az apjukkal szoros kapcsolatot ápoló gyermekek általában türelmesebbek és hatékonyabban képesek a stressz kezelésére, miután elkezdenek iskolába járni. Azok az apukák, akik jelen vannak a születés pillanatában, és a kezdetektől fogva kiveszik a részüket a nevelésből, nagy valószínűséggel gyermekük egész élete során is így tesznek majd. Az olyan gyermekek, akiknek édesapjuk aktívan jelen van, kevésbé hajlamosak a depresszióra, az elhízásra, a fiatalkori terhességre és egyéb fiatalokat sújtó problémákra.

 

Friss kutatási eredményekról is olvashatsz a következő oldalon. Ismerd meg te is jobban a jelen kor Apáit!

Egyre jobb az apaság!

A ZERO TO THREE/Bezos Family Foundation szülők között végzett felmérése szerint az apukák készen állnak. A millenáris (1980-as évek közepe és 1990-es évek közepe között születettek) korcsoporthoz és az X generációhoz (1960-as évek közepe – 1980-as évek közepe) tartozó apukák azt állítják, hogy a gyereknevelés okozza számukra a legtöbb örömet. 86%-uk pedig megjegyezte, hogy igyekszik szorgosan dolgozni azon, hogy jobb szülővé váljon.

 

Azonban a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy az apukáknak több támogatásra van szükségük. A megkérdezettek 60%-a szeretne több információt arról, hogy hogyan lehetne jobb szülő, és 70% állítja, hogy ha ismernének előnyösebb nevelési technikákat, akkor használnák azokat.

 

Az apukák nevelésben való részvételének meghatározása és támogatása kritikus fontosságú, és minden a születéssel kezdődik. Ez bizonyított tény – a kutatások szerint azok az apák, akik jelen vannak gyermekük születésénél, egész életükön át aktív kapcsolatot ápolnak majd gyermekükkel, és hosszú távú, pozitív egészségügyi hatással is vannak rájuk (és azok is édesapjukra).

 

A szülők félreinformáltsága

 

A kutatás továbbá rávilágított arra is, hogy sem az apukák, sem pedig az anyukák nem értik teljesen, hogy milyen rengeteg dolog is történik egyszerre kisbabájuk agyában onnantól, hogy a világra jönnek. Az újszülöttek legelső kapcsolatteremtése szüleivel és ápolóival meghatározó szerepet játszik tanulási, közösségi, és érzelmi egészségükben és fejlődésükben, illetve alapként szolgál a jövendőbeli tanulásukhoz és sikerükhöz is.

 

Ezen korai (a születés pillanatával kezdődő) kapcsolatteremtések alábecsülésével egy egész év „maradhat ki” a gyermek fejlődéséből. Ezt bizonyítja egy másik felmérésben megkérdezett szülők 63%-a is, akik szerint a gyermekkel való „beszélgetés” csupán három hónapos koruktól kezdve hat ki a nyelvi képességeik fejlődésére. Megsúgjuk. Ez a 63%-ék téved. A kisbabáknak ugyanis már születésük pillanatától kezdve előnyükre válik, ha beszédet hallanak, és ha megpróbálnak oda-vissza beszélgetésekben részt venni.

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya apa baba család gyerek gyereknevelés kisbaba megszületett tanács újszülött

Szótár

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes