Miért jó, ha a gyerek tanul iskola előtt?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tanuljunk iskola előtt vagy sem?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mióta 6 éves kortól kötelező a gyerekek iskolába való beíratása, ez még inkább izgalmasabb kérdés lett, hiszen ha valaki foglalkozna a gyerekével ilyen szempontból, és amúgy csak 7 évesen küldte volna suliba, ilyen módon egy évvel kevesebbel számolhat az otthoni fejlesztést illetően.

Érdemes korán kedzeni

 

Ez a kérdés sosem volt egyszerű, és itt a két tábor is teljesen egyértelmű: van, aki foglalkozik a gyerekével otthon, és megtanítja sok mindenre még sulikezdés előtt, és van, aki meg úgy van vele, hogy pont ezért van az iskola, hogy majd ott, az ottani módszerek alapján kezdjen ismerkedni a lurkó a betűkkel és a számokkal. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, de talán még mindig az a jobb, ha nem úgy megy oda a gyerek, hogy ott lát életében először sok olyasmit, ami amúgy nem kellene, hogy ördögtől való legyen. Gondolok itt olyan „vad” dolgokra, mint összeadás vagy kivonás, esetleg egy rövidebb szó, melynek betűi már mind ismertek lehetnének a számára.

hirdetes

 

No, nem arról van szó, hogy feltétlenül mini Einsteineket kellene nevelgetnünk otthon, és minimum 150-ig feltornázni az IQ-jukat, mielőtt még iskolaérettek lennének, de azért a másik oldalra sem kellene átesnünk, ha már itt tartunk. Az ideális valahol a kettő közt lehet, amikor is a gyerek bizonyos tudással felvértezve mehet be már első nap.

Azt szokás mondani, hogy a lányokkal könnyebb ilyen szempontból, mert fogékonyabbak a 3-4-5 éves korban kezdődő okításra/tanulásra, de véleményem szerint ez relatív. Ha fiunk van, akkor is tökéletesen tud működni mindez, ha a kicsiben már ekkor kellő türelem van, és az érdeklődését is felkeltettük. És ez nem is nehéz, csak fantázia kell hozzá – az pedig jó esetben nem lehet akadálya a fejlődésének. Főleg akkor, ha némi időráfordítás után azt tapasztaljuk, hogy megyünk az utcán a csöppel kézen fogva, és egyszer csak felkiált: - Anya! Az ott egy T betű!

 

Olvass még tovább!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család fejlesztő finom motorika gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív nevelés tanács tanulás

Szótár

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Családi wellness

A családi wellness nagyszerű lehetőség arra, hogy együtt szórakozzon és pihenjen a család... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.