notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit az újszülöttek levegőztetéséről tudni akartál

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Így kell az újszülötteket levegőztetni

K.A.

Évszaktól függetlenül felmerül a szülőkben, hogy vajon mikortól és mennyi időt érdemes a kisbabával a friss levegőn tölteni. Nyilván a lehető legtöbbet. Ám kizárólag az évszaknak megfelelő odafigyeléssel, felkészüléssel. Egy babával kimozdulni kicsit talán bonyolultabbnak tűnik, de a pontos előkészületekkel könnyen teljesítheti ezt minden szülő.

Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!

Az újszülöttek levegőztetése a legkényesebb téma. Van, aki már 4-5 naposan kivinné a babát a friss levegőre, van, aki pedig heteket várna. Van, aki a szülés utáni 2. hétre esküszik és van olyan, aki viszont egyáltalán nem ajánlja 4 hetes kor előtt. Hol van az igazság? Kinek higgyünk?

Azok a babák, akik normál időre, súllyal születtek, mindenféle pánik nélkül vihetőek a levegőre, ám fokozatosan kell beiktatni ezt mindennapokba. Mivel az újszülöttek nagyon érzékenyek a légmozgásra, ezért a levegőhöz való szoktatást a szakértők szerint otthon kell elkezdeni az alábbiak figyelembevételével.

hirdetes
 • Vigyük ki a babát a szobájából és nyissunk ablakot (évszaktól függően) 510 percre. Amikor a levegő újra szobahőmérsékletű lesz, akkor vigyük vissza a kicsit az ágyába. Az hazaérkezést követő első néhány napban ne vállalkozzunk ennél többre, mert a babáknak meg kell erősödnie.
 • A születést követő 1 hét, 10 nap után már érdemes úgy előkészülni a napi szellőztetésre, hogy felöltözteted a babát az időjárásnak megfelelően és bent maradsz vele a szobában, amikor 510 percre szintén kinyitod az ablakot. Nagyon vigyázz, a baba soha nem lehet huzatban!

A babáknak ugyanolyan fontos a friss levegő. Ha szeretnénk nyugodt környezetben kivinni gyermekünket a szabadba lehetőségeinkhez mérten egy erdei bababarát hotelbe is érdemes elvinnünk. 

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy mikor lehet a babákat biztonsággal kivinni, akkor olvass tovább a következő oldalon!

Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!
 • Ha a baba egészséges, akkor 2 hetes korában, az időjáráson kívül, már semmi olyan tényező nincs, ami gátolná a levegőztetését. Öltözzetek fel megfelelően, ha hideg van, akkor rétegesen, és induljatok neki a világnak. Érdemes a fokozatosság elvét ilyenkor sem elfelejteni és egy kezdeti 10 perc sétáról növelni az időtartamot napról napra, hétről hétre. A harmadik napon, akár már fél órát is kint lehet a kicsikkel tölteni!
 • Ha bizonytalan vagy, akkor a séta helyett megteszi a terasz is. A fontos az, hogy nyugodt körülmények között induljatok neki az első levegős élménynek.
 • Ha kimentek sétálni, úgy válasszátok meg a helyét és idejét, hogy az megfelelően nyugodt legyen: ne legyen forgalmas útszakasz mellett, ne legyen túl sok a járókelő, a zaj. Ez feszültséget kelt a babákban, amitől te is stresszes leszel és elkezdődik egy végeláthatatlan mókuskerék.
 • Amire mindenképpen ügyelj: boltok, bevásárlóközpontok az első hónapokban kerülendők a betegségek és járványok miatt!
 • 5 fok alatt a babákat csak a szobában szabad levegőztetni, még akkor is, ha már elkezdtétek a sétákat.
 • 0 fok körül érdemes a baba bőrét védő krémmel bekenni a napi séta előtt. A bőrápolást jó fél órával – órával a szabadba kilépés előtt kezdjétek meg, különben a kicsi bőrére ráfagyhat a krém.

A séták időzítéséről és a helyes öltözetről olvashatsz a következő oldalon!

Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!
 • A sétát érdemes úgy időzíteni, hogy a következő etetés előtt kényelmesen, legalább 20 perccel korábban haza is érjetek, hogy ne kelljen majd kapkodni.
 • Induláskor először a kicsit öltöztesd fel és amíg te készülődsz, nyugodtan nyisd ki az ablakot, teraszt, hogy szokja a lehűlő levegőt és ne melegedjen be.
 • A sapka használata kötelező. Nyáron és télen is. Olyat kell választani, ami védi a homlokot!
 • Télen a legjobb egy levegőztető zsák, overál. Semmiképpen ne bíbelődjetek sál vagy kesztyű beszerzésével a téli hónapokban, inkább legyen nagyobb az az overál és lógjon túl a kicsi kezén.
 • Amikor hazaértek, a babát azonnal le kell vetkőztetni. Ez alól kivétel, ha alszik. Ilyenkor érdemes még egy kicsit a teraszon hagyni vagy nyitott ablak mellett levegőztetni tovább.

Fontoljátok meg a tanácsokat és ha még mindig kérdések vannak bennetek, akkor informálódjatok. Ne feledjétek el: amikor a baba kikerül a védett mama pociból, akkor időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az őt körülvevő új környezethez. Tanuljatok meg türelmesek lenni. Arra amúgy is szükségetek lesz a elkövetkező évtizedekben mellette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család egészség kisbaba kisbabád megszületett tanács újszülött utazás