notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vérző seb gyors ellátása

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Horzsolások és vérző sebek ellátása

J. Szilvi
Valószínűleg nincs iy olyan gyerek, aki életében legalább egyszer ne szerezne valamilyen kisebb sérülést. A horzsolások, karcolások, szúrások, vagy a vérző sebek ugyanúgy hozzátartoznak a világ felfedezéséhez, mint a többi dolog. Viszont hiába kicsi a sérülés, ha nem kezelik, komoly problémát tud okozni!
 
Sebek gyors ellátása

Az első lépés a vízzel történő lemosás

 
Az első lépés kisebb sérülések esetén mindenképpen a vízzel történő lemosás legyen. Ez főleg akkor fontos, ha vérzik a seb. A vérzéstől sajnos nem látszik a seb mélysége és a sérülés kiterjedése sem. A víz legyen langyos, nem kell hogy forró legyen, pusztán testhőmérsékletű.
 

Fertőtlenítés

 
Amint vízzel letisztítottuk a sebet rögtön jöhet a fertőtlenítés. Érdemes minden olyan útra magunkkal vinni valamilyen hatékony fertőtlenítőszert, ami nem csak egy néhány perces séta. Főleg akkor fontos, ha játszótérre készülsz – mert bár a korszerű játszótéri tartozékokat már nagy odafigyeléssel készítik el, a kicsik mindig ki tudnak eszelni valami “veszélyes” játékot! 
hirdetes
 

A seb lefedése

 
A fertőtlenítés után nincs más hátra, mint valamilyen steril anyaggal ideiglenesen lefedni a sebet. Mivel egy nyílt sebről van szó, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit használunk. A legjobb megoldás, ha van nálunk steril kötszer és ragtapasz. Ami biztos, hogy nem jó megoldás, az olyan papírzsebkendő, amit már kivettünk a tasakból, vagy a rajtunk lévő ruha. Ezeken ugyanis sok kórokozó telepszik meg. Ha pedig ezt tesszük rá a sebre, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy elfertőződhet, vagy csak lassabban gyógyul.
 
Sebek gyors ellátása
 

Utókezelés

 
Az eddig vett lépések a sürgősségi ellátást mutatták be, de természetesen szükség van még utó kezelésre is. Kisebb horzsolásoknál, karcolásoknál is jó, ha ellenőrizzük hogyan gyógyul, mert ha nem gyógyul be rendesen, akkor heget hagyhat. Sebek esetén érdemes valamilyen speciális kenőcsöt használni, vagy aki a természetes módszerek híve, az válasszon valamilyen gyógynövényt a gyógyulási folyamatok felerősítésére.
 

Viszketés ellen

 
Egy seb gyógyulása viszketéssel jár, amit különösen a gyerekek viselnek nehezen. A sebeknek ugyan szüksége van szellőzésre, a friss levegőre, de végső esetben inkább ragasszuk le, mint hogy állandóan vakarja. Másik megoldás lehet, még, ha olyan kenőcsöt használunk, ami enyhíti a viszkető érzést.
 
Sebek gyors ellátása
 

Mikor forduljunk orvoshoz?

 
Sebek esetén nehéz megmondani, hogy mi az a határ, amikor még otthon kezeljük, és mi az, amikor forduljunk orvoshoz. Ha már első ránézésre látszik, hogy a seb túl mély, vagy nem akar elállni a vérzés, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost. A későbbiekben pedig akkor érdemes szakember segítségét igénybe venni, ha a seb nem megfelelően gyógyul. Ez többféleképpen is megvalósulhat. Ezekre a tünetekre figyeljen mindenki oda:
  • A seb körül duzzanat alakul ki
  • A seb jelentős környéke bepirosodik
  • A seb gennyes lesz
  • A seb elkezd vérezni
  • A sebből piros csík indul ki
  • A gyerek lázas lesz
A seb elfertőződése leggyakrabban ezekkel a tünetekkel jár, de előfordulhat néhány ritkább, eltérő tünet is. Ha bármi gyanúsat látunk, inkább kérdezzük meg szakembertől, hogy mennyire van okunk aggódni.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség