Holland oktatás vs. magyar: ki nyer ma?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Holland oktatási rendszert Magyarországra is!

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarországon – mint tudjuk – van nemzeti alaptanterv. Ez a hollandoknál nem létezik. Sőt, a tankönyveknek és a programoknak sincsen központi akkreditációja. Az általános iskolákban ismeretlen fogalom a házi feladat, az órarend, az ebédidőben az ebédlőbe vonulás, a endszeres és poroszos módszerek alapján történő számonkérés, valamint alkalomadtán a kötelező ünneplő viselet. Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mégis mi az, ami van? Most megtudhatod te is!

Holland oktatás kontra magyar

 

Iskolai autonómia

 

A holland oktatási rendszer világviszonylatban tekintve is sokkalta rugalmasabb, mint máshol, illetve igyekszik hamar reagálni a társadalmi igényekre, a szülők felől érkező változó elvárásokra. Tantervet, mint olyat csak és kizárólag az alap és az alsó középfokú oktatásra vonatkozóan dolgoznak ki, a felső középfokon abszolút a kimeneti szabályozás az, ami érvényes. Ez azt jelenti, hogy csupán a vizsgakövetelményeket fogalmazzák meg. Ezeket újra meg újra felülvizsgálják, és ilyen módon frissen tartják az egész rendszert.

hirdetes

 

Az általános iskolában és az alsó középiskolában így az alapvető fejlesztési célok az irányadók, vagyis hogy mit kell a diákoknak mindenképpen megtanulniuk ahhoz, hogy jól teljesítsenek. Ennek a módszere viszont teljes mértékben relatív, nem szólnak bele úm. mindenbe a tanárok, hogy a gyerekek mit és hogy csináljanak. Vagyis nem írják elő a tanítási és tanulási tevékenységeket, a tananyagot, és ezáltal az iskolák nagy szabadságot kapnak az önállóan történő megvalósításban.

 

A tananyagok előállítása, terjesztése és árusítása kereskedelmi tevékenységnek minősül a tulipánok országában, a megvásárolt tananyagok pedig az adott iskola tulajdonát képezik.

 

A „jó oktatás, jó vezetés törvénye" megfogalmazza a minimális minőségi elvárásokat minden egyes iskola számára. Ez viszont kétélű fegyver, és ezt ott mindenki megszokta, és normálisnak is tekinti. Vagyis szabad kezet kapnak sok mindenben, de ha egy bizonyos iskolában éveken keresztül nem megfelelő az oktatás színvonala, attól egészen egyszerűen megvonják az állami támogatást. 

 

 

Lapozz tovább a különleges információkért!

 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány könyv kreatív mozgás nevelés tanács tanulás

Szótár

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.