notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan hízik el egy gyerek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan lesz elhízott egy gyerek?

Egyesek szerint 60-80%-ban örökölhetjük szüleinktől az elhízásra való hajlamot, akár már gyerekkorban is.Ez azonban senkit nem mentesít az alól, hogy „én úgyis ilyen vagyok” „hiába sportolok”, sőt ellenkezőleg pont ezért kell komolyan venni, mert a kilók a sok kalória, kevés mozgás kompozícióból és főleg a kifogásból ered. 

Gyerekkori elhízás

Ne ez legyen a jutalom, se a feszültségoldás, se a megvonás!

 

Sok szülő azt hiszi jót tesz gyermekének, ha édességgel jutalmazza. Pedig nem. Kiskorban alakul ki az ételhez való viszony. Ezzel a cselekvéssel nőnek: a stesszevők.  Bár sokszor nem a szülő, az élelmiszer ipar a hunyó. Ugyanis tudjuk, minél tovább ál el egy étel annál gyanúsabb… Ezek a tartósítószeres és egyébbel töltött ételek eltömítik a testet. 

 

Így alakult ki, hogy egyenlőre a kamaszok fele túlsúlyt cipel! Valószínű, hogy ők felnőttkorukban is cipelni fogják.

Gyerekkori elhízás

Nemcsak ezek a szerek

...a cukor mellett az ízfokozó a legnagyobb ellenség. Olyan dolgokba is van már cukor amibe nem is gondolnád: gabonapehely, egészségesnek hitt sütik.  A probléma csak akkor derül ki, ha már szemmel látható, addig csak lappang a kicsit testében (is). Ennek a szomorú hatásoknak: hiperaktivitás, depresszió, gombás fertőzés lesz az eredménye az elhízás ami miatt csúfolni kezdik a gyerek egymást.

Az ízfokozó „ajándéka” pedig, hogy az ehetetlen ételekre is rászoktatja a gyerekeket: „mert az finom”.

Gyerekkori elhízás

Megoldás

Ilyenkor nem a fogyókúrában rejlik! A gyereknek több mozgást, játékot kell beiktatni napirendjébe! Nagyon fontos, figyeljünk, hogy naponta csak egyszer egyen cukros ételt, ezt is lehetőleg délelőtt, ilyenkor van legjobban működésben a hasnyálmirigy. Napi  háromszori étkezés, uzsonna és tízórai. Aszalt gyümölcs és olajos magvak csoki helyett. 

Gyerekkori elhízás

Ami normális

Az újszülött súlya nagyjából féléves koráig intenzíven nő (napi sokszori étkezés)

Hét-nyolc hónaposan kezd el mászni, ekkor energia szükséglete erősen megnő. Minél többet mozog, annál gyorsabban olvadnak le róla a babahurkák. Amíg a növekedési hormonok a legaktívabban termelődnek

– lányoknál 12, fiúknál 14 éves korig – a szervezet eredményesebben küzd a kalóriákkal, mint a későbbiekben. Vagyis bizonyos kor után egyre kevesebb elég lesz a hízáshoz

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
táplálkozás