notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan lehetünk még jobb anyák? (a teljesség igénye nélkül)

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan lehetünk még jobb anyák? (a teljesség igénye nélkül)

Rezsóanyu

Hogyan lehetünk még jobb anyák?

/A teljesség igénye nélkül…/

 

„Abban a pillanatban, amikor a gyermek megszületik, megszületik az anya is. Soha nem létezett előtte. A nő létezett, de az anya még nem. Az anyaság valami teljesen új érzés.” (Osho)

anyaság

1./  Hallgasd meg a gyerekedet!

Mindig legyen időd arra, hogy végighallgasd a gyermekedet.  Nem csak úgy, hogy te kérdezel, ő meg válaszol. Hanem hagyd, hogy beszéljen.  Hagyd, hogy ő osszon meg veled mindent.  Hidd el, így fogsz a legtöbbet tanulni a szülőségről.  Mert ő tanít téged, hogy jobb anya lehess.

„Csak a gyerekek tudják pontosan, mi folyik a világon. Jobban látnak, mint a felnőttek, jobban hisznek, őszinték, és mindig, de mindig megmondják, hol a helyünk.” (Cecelia Ahern)

hirdetes

 

2./ Légy hálás!

Tudod mekkora ajándék, hogy gyermeked született? Vagy már elfelejtetted? Ne engedd meg magadnak, hogy természetesnek véld. Légy hálás, amiért gyermeked/gyermekeid születtek! Adj hálát, amiért szülő lehetsz!

„… A jövőben, ha az élet kihívás elé állít, és úgy érzed, nincs hatalmad a történések felett, vedd elő a hála varázserejét! Aggódás és félelem helyett mondj köszönetet minden másért az életedben. Ha tudatosan hálát adsz a jóért, amit kaptál, a kihívást jelentő helyzet körülményei varázsütésre megváltoznak. Mondd ki a varázsigét: köszönöm. Mondd ki hangosan, kiabáld szét a háztetőről, suttogd magad elé, vagy csak a fejedben kántáld, és a szívedben érezd. Bárhová is menj a mai naptól kezdve, vidd magaddal a hálát és annak varázserejét. Ha varázsos életre vágysz, amely telve van bőséggel és boldogsággal, a válasz ott van az ajkaidon, ott van a szívedben, és csak rád vár, hogy beindítsd és működésbe hozd A Varázst!"
(Rhonda Byrne)

 

 

anyaság

3./ Játssz többet a gyerekeiddel!

Mindig legyen időd a játékra! Te is másképp fogod látni az életet, ha leülsz játszani. S a kisgyermek semmiért sem olyan hálás, mintha anya/apa vele játszik. S a beszélgetés is egész más ilyenkor. A közös élmény semmihez sem fogható. Ebből tanul, ezt viszi tovább magával, ha ő is felnő.

S tudod: „A munka meg fog várni, amíg megmutatod a szivárványt a gyereknek, de a szivárvány nem vár addig, amíg végzel a munkával.” Patricia Clafford

 

4./  Mesélj neki!

Mindenhonnan halljuk, hogy mennyire fontos a gyermek fejlődése szempontjából a meseolvasás, ezért ne sajnáld az idődet és az energiádat arra, hogy minden nap olvass neki mesét. A gyerekek nagyon sok mindent tanulnak a meséből.

"Mesét azért fontos egyrészt a szülő saját fejéből, másrészt könyvből mesélni a gyereknek, mert meseolvasás közben a gyermek belső képeket készít a meséhez. Ezt még látni is lehet rajtuk, egy idő után nem a mesélőre koncentrálnak, hanem a belső mozira. Belső képeket készíteni pedig feldolgozást jelent, ezért vigasztal, old a mese, ilyenkor a gyerek relaxált állapotba kerül - még a gyerek láza is lemegy olykor. A mese emellett olyan dolgokról beszél vele, amiről más nyelven nagyon nehéz: hogy vannak szorongató dolgok az életben, melyeket le lehet küzdeni, van élet és halál, jó és rossz. „ (Vekerdy Tamás)

S fontos az is, hogy te a saját életedről, gyerekkorodról, szüleidről, barátaidról mesélj neki. Ez csak még jobban összekovácsolja a kapcsolatotokat.

 

 

anyaság

5./ Vedd észre a jót! Dicsérd a gyermekedet!

Fektess több energiát abba, hogy észrevedd a gyerek jó tetteit. Ne csak a rossz dolgokat beszéld át vele. Akkor is kommunikálj vele, ha valamit jól végez el. Örülj minden jónak. Dicsérd, növeld az önbizalmát!

 

6./  Adj időt magadnak! Legyél egyedül!

"Sokszor azért leszel beteg, mert keveset vagy egyedül, magaddal.
Bizony, ez így van! Másokért élünk és másokkal élünk - de ennek határa van. Mert önmagunkkal is élünk. Van, amit csak egyedül, magaddal tudsz megoldani. És ha ezt nem bírod megtenni, vagy nem hagysz rá időt, és túl sokat forogsz az emberek között, eljön az a pillanat, amikor a szervezeted védekezni kezd mások ellen. Másokkal lenni ugyanis feladat.
Nemcsak öröm - de nagy munka is. Figyelni, alkalmazkodni, kifelé fordulni, odaadni… És van, amikor már nincs mit adnod. Ilyenkor már csak a tartalékodat emészted, s észre sem veszed, hogy szüntelen önvédelemben élsz. Nem vagy már önmagad. Ekkor leszel lázas, náthás, légcsőhurutos, vagy kapsz olyasféle betegséget, amely arra figyelmeztet, hogy vonulj ki egy kicsit a világból. Íme, itt a jogalapod, hiszen beteg vagy - és légy egy kissé egyedül. Pihend ki a másokkal való kapcsolatok fáradalmát. Ebben sokszor azok is benne vannak, akiket szeretsz. Ők sem jöhetnek most a közeledbe. A magány: szent állapot. Nem akkor, ha valaki végleg benne marad, hanem akkor, ha időnként, átmenetileg, megvalósítja. A mai ember észre sem veszi, hogy nehezen bírja ki önmagát. És másokhoz nem a szeretet viszi, hanem az önmagától való menekülés. Ez nem jó. Ahogy a lélegzetvételünk is kettős: kilélegzünk és belélegzünk, úgy a lelkünk is kettős: kifelé fordulunk és befelé.
Az egészséges ember így működik. Magammal vagyok - és veled. Magammal vagyok - és veletek. Odaadom magam - és visszaveszem. Ez így normális. Rohanó életünk kibillent ebből az egyensúlyból. Ne engedd! Érezd magad jól, egyedül. És teremtsd meg ezt az állapotodat, ha kell, erővel is."  (Müller Péter)

 

 

anyaság

7./ Legyen meg a napi rutin is!

A gyerekeknek nagyon fontos a kiszámíthatóság, a megszokás. Bizonyos esetekben tartsatok be sorrendiséget, állítsatok fel szabályokat.  (pl: reggel ébredés, mosakodás, fogmosás, öltözés, közös reggeli -   vagy  este szokott időben vacsora, fürdés, meseolvasás, „jóéjt puszi”.)

  

8./Szakadjatok el a digitális kütyüktől!

Ne gondold, hogy bármiről is lemaradsz, ha ki van kapcsolva a géped, vagy nem figyelsz az okos-telefonra.  Sőt! Akkor tudod majd meg a legfontosabb dolgokat.  Legyen időtök úgy egymásra, amikor abszolút nem veszel tudomást a digitális világról. Nem maradsz le semmiről, sőt!

A lehető legkevesebb időt töltse a gyerek a TV előtt.

„Ha odaültetik a tévé elé - ami a szülő részéről egy érthető igény egyébként, hiszen pihenni szeretne -, akkor a gyermek nem tud különbséget tenni a külső és belső kép között, akkor csak csüng a külső képen, miközben a testi mozgása leáll, a belső képkészítés pedig blokkolódik, vele együtt pedig a feldolgozás is. A mozgás és a feldolgozás hiánya miatt történik meg az, hogy a legszelídebb mesét néző gyermek is agresszív lesz egy idő után." Vekerdy Tamás)

 

 

anyaság

9./  Csináljatok közös programokat!

Fontos, hogy legyenek közös programjaitok.  Mindegy, hogy csak sétáltok, vagy bicikliztek, vagy színházba mentek,… vagy bármi.  A lényeg, hogy igazán együtt éljétek át az élményeket!

„Közös élmények sokasága erősíti a szilárd kapcsolatokat, amitől a felek még több időt szeretnének együtt tölteni.” (John C. Maxwell)

 

10./ Legyetek sokat a természetben!

Figyeld meg, nem csak a kondíciótok fog javulni attól, ha többet sétáltok, kirándultok, vagy bármilyen szabadtéri programot csináltok.

A természet növeli az önbizalmat, csökkenti az agressziót. A természetben töltött idő fokozza a kreativitást, javítja a figyelemzavaros hiperaktivitást, a tanulási zavarokat. A kinti játék javítja a problémamegoldó készséget, a koncentrációt és az önfegyelmet, s elősegíti, hogy a gyerek saját magát is jobban megismerhesse.  Nem mellesleg itt is együtt vagyok, s egymásra figyeltek.

 

 

 

 

anyaság

11./  Mutass példát!

A gyermeked nem azt fogja tenni, amit  elmondasz, megtanítasz neki, hanem azt, amit tőled lát, s amit veled együtt csinált.

Toleranciát, elfogadást, együttérzést csak úgy taníthatunk gyermekünknek, ha példát mutatunk. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülei elfogadják egymásban azokat a tulajdonságokat is, amikben különböznek – akkor ez teljesen természetes lesz számára.

 

12./  Légy derűs!

A derűs embereknek nem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk. Azt szoktuk mondani: jó természetük van. A jóra vannak hangolva. Életörömre. (...) Tedd csak fel az "áldott szemüvegedet", s máris látod, hogy süt a nap, hogy sok öröm és emberi jóság van.” (Müller Péter)

 

S végül a legfontosabb:

SZERESD!

„Az anyai szeretet... hatalmas erőt képvisel. Több  mint egyszerű emberi szeretet. A lélek mélyéről fakad.” (Guillermo del toro)

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra