A gyerekek és a szexualitás

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

K.A.

A televízió és az internet széleskörű elérhetősége miatt a gyerekek sokkal fiatalabb korban találkoznak a szexualitással, mint évtizedekkel ezelőtt, akár tetszik ez a szülőknek, akár nem. De mi a teendő olyankor, amikor bekövetkezik az a bizonyos pillanat, amikor rájössz, hogy gyermeked igenis érdeklődik a másik nem iránt?

A gyerekek első találkozása a szexualitással, egyre előrébb tolódik

Ezt a kérdést számos formában, Dannah Gresh szexualitással és gyermekneveléssel foglalkozó szerzőnőnek is feltették már. Íme az ő tanácsai a kérdéssel kapcsolatban.

 

„Még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. A drága tizenéves fiam a csatornák között lépkedett, amikor azonban egy alig felöltözött rocksztárt pillantott meg az egyik adón, azonnal abbahagyta a keresgélést. Közelebb lépett a kamerához, és látni lehetett azt a tekintetet a szemébe, amit én csak „pornós nézésnek” hívok. Odalett az óvodás évek ártatlansága; a fiam rátalált a női test vonzalmára.

hirdetes

 

Az anyák már többször is megkerestek emailen keresztül hasonló történésekkel kapcsolatban, miután látták a fiukat egy túlszexualizált hamburgerreklámot bámulni. Más anyák tízéves lányaik miatt írtak, akik kitömött melltartóra vágynak. Előbb vagy utóbb egy anya rájön majd, hogy gyermeke szexualitását felébresztette valami. A fiú-lány kapcsolatok nagy rejtelmei a gyerekek életében is megjelentek, és remélhetően egy szenvedéllyel és hűséggel teli házassághoz vezetnek majd egyszer a korai szexuális tapasztalatok sekélyes értelmetlensége helyett. De mit tegyen egy anyuka, amíg gyermekei el nem szánják magukat a házasságra?

 

Hol kezdjük?

 

1. Győződj meg róla, hogy gyermekeddel már tízéves korában megismerteted a szexualitás jelentését. Az alapvető mechanizmusok elmagyarázásával önmagadat szakértőként tünteted majd fel a szemében. Az értékrendszer kialakulásának jelentős része a 8. és a 10. életév között zajlik. A hűség és a tisztaság értékeit tehát már ekkor ültesd el az elméjében.

 

További tanácsok szexualitás témában a következő oldalon!

hirdetes
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.