A gyerekek és a szexualitás

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A televízió és az internet széleskörű elérhetősége miatt a gyerekek sokkal fiatalabb korban találkoznak a szexualitással, mint évtizedekkel ezelőtt, akár tetszik ez a szülőknek, akár nem. De mi a teendő olyankor, amikor bekövetkezik az a bizonyos pillanat, amikor rájössz, hogy gyermeked igenis érdeklődik a másik nem iránt?

A gyerekek első találkozása a szexualitással, egyre előrébb tolódik

Ezt a kérdést számos formában, Dannah Gresh szexualitással és gyermekneveléssel foglalkozó szerzőnőnek is feltették már. Íme az ő tanácsai a kérdéssel kapcsolatban.

 

„Még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. A drága tizenéves fiam a csatornák között lépkedett, amikor azonban egy alig felöltözött rocksztárt pillantott meg az egyik adón, azonnal abbahagyta a keresgélést. Közelebb lépett a kamerához, és látni lehetett azt a tekintetet a szemébe, amit én csak „pornós nézésnek” hívok. Odalett az óvodás évek ártatlansága; a fiam rátalált a női test vonzalmára.

hirdetes

 

Az anyák már többször is megkerestek emailen keresztül hasonló történésekkel kapcsolatban, miután látták a fiukat egy túlszexualizált hamburgerreklámot bámulni. Más anyák tízéves lányaik miatt írtak, akik kitömött melltartóra vágynak. Előbb vagy utóbb egy anya rájön majd, hogy gyermeke szexualitását felébresztette valami. A fiú-lány kapcsolatok nagy rejtelmei a gyerekek életében is megjelentek, és remélhetően egy szenvedéllyel és hűséggel teli házassághoz vezetnek majd egyszer a korai szexuális tapasztalatok sekélyes értelmetlensége helyett. De mit tegyen egy anyuka, amíg gyermekei el nem szánják magukat a házasságra?

 

Hol kezdjük?

 

1. Győződj meg róla, hogy gyermekeddel már tízéves korában megismerteted a szexualitás jelentését. Az alapvető mechanizmusok elmagyarázásával önmagadat szakértőként tünteted majd fel a szemében. Az értékrendszer kialakulásának jelentős része a 8. és a 10. életév között zajlik. A hűség és a tisztaság értékeit tehát már ekkor ültesd el az elméjében.

 

További tanácsok szexualitás témában a következő oldalon!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan kisfiú kislány tanács

Szótár

Kulturális rendezvény helyszín a MÜPA-ban

  A Bohém Étteremben minden adott egy tökéletes kulturális rendetvényhez. Ehhez már... Tovább

Rendezvényhelyszín Budapest

Egy tökéletes rendezvényhelyszín Budapesten a város központjában helyezkedik el, mégis... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes