notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyerekek és a szexualitás

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

K.A.

A televízió és az internet széleskörű elérhetősége miatt a gyerekek sokkal fiatalabb korban találkoznak a szexualitással, mint évtizedekkel ezelőtt, akár tetszik ez a szülőknek, akár nem. De mi a teendő olyankor, amikor bekövetkezik az a bizonyos pillanat, amikor rájössz, hogy gyermeked igenis érdeklődik a másik nem iránt?

A gyerekek első találkozása a szexualitással, egyre előrébb tolódik

Ezt a kérdést számos formában, Dannah Gresh szexualitással és gyermekneveléssel foglalkozó szerzőnőnek is feltették már. Íme az ő tanácsai a kérdéssel kapcsolatban.

„Még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. A drága tizenéves fiam a csatornák között lépkedett, amikor azonban egy alig felöltözött rocksztárt pillantott meg az egyik adón, azonnal abbahagyta a keresgélést. Közelebb lépett a kamerához, és látni lehetett azt a tekintetet a szemébe, amit én csak „pornós nézésnek” hívok. Odalett az óvodás évek ártatlansága; a fiam rátalált a női test vonzalmára.

hirdetes

Az anyák már többször is megkerestek emailen keresztül hasonló történésekkel kapcsolatban, miután látták a fiukat egy túlszexualizált hamburgerreklámot bámulni. Más anyák tízéves lányaik miatt írtak, akik kitömött melltartóra vágynak. Előbb vagy utóbb egy anya rájön majd, hogy gyermeke szexualitását felébresztette valami. A fiú-lány kapcsolatok nagy rejtelmei a gyerekek életében is megjelentek, és remélhetően egy szenvedéllyel és hűséggel teli házassághoz vezetnek majd egyszer a korai szexuális tapasztalatok sekélyes értelmetlensége helyett. De mit tegyen egy anyuka, amíg gyermekei el nem szánják magukat a házasságra?

Hol kezdjük?

1. Győződj meg róla, hogy gyermekeddel már tízéves korában megismerteted a szexualitás jelentését. Az alapvető mechanizmusok elmagyarázásával önmagadat szakértőként tünteted majd fel a szemében. Az értékrendszer kialakulásának jelentős része a 8. és a 10. életév között zajlik. A hűség és a tisztaság értékeit tehát már ekkor ültesd el az elméjében.

További tanácsok szexualitás témában a következő oldalon!

A gyerekek első találkozása a szexualitással, egyre előrébb tolódik

2. Használd ki azokat a bizonyos „ébredező” pillanatokat gyermeked életében egy-egy szexualitásról való beszélgetésre. Ha ezen pillanatokhoz negatívan állsz hozzá, és lereagálod őket, és „védeni próbálod” őt tőlük, akkor azzal csak a szégyenérzettel fekteted párhuzamba a szexualitást gyermekedben. A pozitív nevelési üzenetek sokkal hatékonyabbak, szóval beszélj a látottakról fiaddal vagy lányoddal, vagy hogy érdekli-e őket egyáltalán valami ezzel kapcsolatban.

3. Figyelj oda arra, hogy miképpen mutatod az egészséges szexualitás példáját gyermekeidnek. A gyerekek nagyon gyakran próbálják utánozni szüleiket, akik nagyon fontos hatással vannak rájuk. Ez nem csak a lányokra, hanem a fiúkra is vonatkozik. Szerinted, hogy hat a gyerekekre az, ha édesanyjukat kihívó öltözékben látják, vagy rajtakapják őket, hogy illetlen dolgokat néz a TV-ben? Nehéz úgy nevelni a gyerekeket a szexuális szívfájdalom ellen, hogy közben nem a tisztaság példáját mutatja nekik az anyjuk vagy az apjuk.

Így is lehet reagálni!

Azon a napon, amikor a fiam rátalált arra a videóra a TV-ben, először elszámoltam magamban 10-ig, mielőtt reagáltam volna rá. Úgy éreztem, hogy jobb most hagyni kibontakozni a szexuális ébredését ahelyett, hogy egy életre szégyenkezésre ösztönöztem volna azzal, hogy figyelmen kívül hagyom az érdeklődését.

„Hé kisöreg” mondtam neki finoman. „Mit gondolsz róla?”

 

Ezen jól elgondolkodott, aztán valami egészen mély dolgot mondott: „Szerintem szép akar lenni, de nagyon össze van zavarodva.”

 

Ekkor kikapcsoltam a TV-t. Aztán megkérdeztem tőle, hogy milyen nagyszerű gondolatokon jár még az esze. Így kezdődött meg egy folyamatos beszélgetés, ami egészen fiatal felnőtt koráig tartott.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Alkalmi ruha

Az alkalmi ruha egy különlegesebb ruhadarab, mint a hétköznapi öltözék. A tökéletes alkalmi... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa család gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan kisfiú kislány tanács