A gyerekek és a szexualitás

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A televízió és az internet széleskörű elérhetősége miatt a gyerekek sokkal fiatalabb korban találkoznak a szexualitással, mint évtizedekkel ezelőtt, akár tetszik ez a szülőknek, akár nem. De mi a teendő olyankor, amikor bekövetkezik az a bizonyos pillanat, amikor rájössz, hogy gyermeked igenis érdeklődik a másik nem iránt?

A gyerekek első találkozása a szexualitással, egyre előrébb tolódik

Ezt a kérdést számos formában, Dannah Gresh szexualitással és gyermekneveléssel foglalkozó szerzőnőnek is feltették már. Íme az ő tanácsai a kérdéssel kapcsolatban.

 

„Még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. A drága tizenéves fiam a csatornák között lépkedett, amikor azonban egy alig felöltözött rocksztárt pillantott meg az egyik adón, azonnal abbahagyta a keresgélést. Közelebb lépett a kamerához, és látni lehetett azt a tekintetet a szemébe, amit én csak „pornós nézésnek” hívok. Odalett az óvodás évek ártatlansága; a fiam rátalált a női test vonzalmára.

hirdetes

 

Az anyák már többször is megkerestek emailen keresztül hasonló történésekkel kapcsolatban, miután látták a fiukat egy túlszexualizált hamburgerreklámot bámulni. Más anyák tízéves lányaik miatt írtak, akik kitömött melltartóra vágynak. Előbb vagy utóbb egy anya rájön majd, hogy gyermeke szexualitását felébresztette valami. A fiú-lány kapcsolatok nagy rejtelmei a gyerekek életében is megjelentek, és remélhetően egy szenvedéllyel és hűséggel teli házassághoz vezetnek majd egyszer a korai szexuális tapasztalatok sekélyes értelmetlensége helyett. De mit tegyen egy anyuka, amíg gyermekei el nem szánják magukat a házasságra?

 

Hol kezdjük?

 

1. Győződj meg róla, hogy gyermekeddel már tízéves korában megismerteted a szexualitás jelentését. Az alapvető mechanizmusok elmagyarázásával önmagadat szakértőként tünteted majd fel a szemében. Az értékrendszer kialakulásának jelentős része a 8. és a 10. életév között zajlik. A hűség és a tisztaság értékeit tehát már ekkor ültesd el az elméjében.

 

További tanácsok szexualitás témában a következő oldalon!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

Jó hír, ha füllentett a gyerek?

2018-02-18

Jó hír, ha füllentett a gyerek?

Nincs olyan gyerek, aki így vagy úgy, de ne tanulná meg és alkalmazná a füllentést. Biztos, hogy rossz hatással van ez a fejlődésére? Milyen következményei lehetnek a sorozatos füllentésnek? Mit tegyünk, ha rendszeressé válik a füllentés? Milyen ára van igazmondásnak és annak, ha kicsit szépítünk a valóságon?

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan kisfiú kislány tanács

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes