notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hemangióma / Gyerekportál

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hemangióma - Szeder-szerű folt a bőrön

Rezsóanyu

Újszülötteknél, csecsemőknél viszonylag gyakori bőrelváltozás a hemangióma, vagyis a jóindulatú érdaganat. A csecsemők 1-2,6 százalékánál fordul elő.

Hemangióma

A baba 4-5 hónapos korában a hemangióma növekedése lelassul, megáll, majd szép lassan visszahúzódik. Hat-hét éves korra általában teljesen eltűnik.

Kezdetben vörös, lapos folt, majd kiemelkedik a bőrből, málnaszemhez hasonlít.

A test bármely részén megjelenhet.

Gyors növekedése akkor okoz gondot, ha más szerveket elnyom, de ez nagyon ritka.  Gyakoribb probléma, hogy megsérül, ezért felülfertőződik.

hirdetes

 

Ez az érdaganatszerű fejlődési rendellenesség már a magzati korban megjelenik, amikor is a kis hajszálerek az érrendszer fejlődése folyamán nem húzódnak vissza, majd a születés után, az anyai hormonok hatására növekedésnek indulnak.

 

Hemangióma

A hemangiómák kialakulásának okát ma is kutatják. Tudjuk, nem örökletes, nem genetikai okok állnak mögötte, de a tudomány máig nem talált még magyarázatot a csecsemőkor jóindulatú érdaganatának keletkezésére.

 

Sebészeten úgynevezett krioszondával vagyis mínusz 90 fokon történő fagyasztással állítják le az érdaganat további növekedését.

Műtétre csak nagyon ritkán van szükség!

De amikor az elváltozás a csecsemő pár hetes korában elkezd nőni, azonnal kérjük ki a gyermekorvos tanácsát, forduljunk angiológushoz, vagy gyermeksebész szakemberhez!

 

(Anyukák!  Nem kell megijedni! Az én egyik kislányomnak is volt a karján, s sok ismerős gyereknek is!  De az orvossal mindenképp folyamatosan ellenőriztessétek! - Rezsóanyu)

 

Forrás: dr. Tasnádi Géza

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra