notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyerekek és háziállat előnyei

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

8 dolog, amire egy háziállat megtanít!

J. Szilvia

A gyerekek többsége előbb, vagy utóbb a szülők elé áll azzal a kéréssel, hogy saját háziállata lehessen. A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti, de a kisebb rágcsálók, nyulak, halak, madarak és a hüllők is ott vannak a kívánságlistán. Egy kisebb háziállat is nagy hatással van a gyerekekre, amelynek számos pozitív hatása van. Ezekből most bemutatunk párat:

A kutya mint örömforrás

 

Öröm

 

A háziállatok kimondottan több vidámságot hoznak nem csak a gyerekek, hanem az egész család életébe. Ez nem feltétlenül csak az aktívabb háziállatokra igaz, mint amilyen a kutya, vagy a macska, hanem az összes kis állatkára. Gyerekek segítségével készült kutatások bebizonyították, hogy a kis kedvencek hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljenek.

hirdetes

 

Felelősség

 

Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy több feladat vár rájuk a háziállattal kapcsolatban. Nem csak a játékban kell részt venniük, hanem komoly kötelezettségeik vannak. Ezeket természetesen nem feltétlenül teljesen egyedül kell megoldaniuk. Jó, ha kapnak segítséget a szülőktől és a testvérektől. A háziállatokkal kapcsolatban alapvetően ezek a főbb feladatok fordulnak elő: táplálás, gondozás, takarítás. Néhány állatnál speciális feladatok is felléphetnek, mint például a kutyáknál a rendszeres sétáltatás. Ha a családban már eleve van háziállat, és nem a gyerek ragaszkodott hozzá, akkor is érdemes minél korábban elkezdeni hozzászoktatni, hogy részt vegyen az állat eltartásában is. Ez persze nem csak időigényes, hanem pénzigényes munka is. Ha a gyerek kap zsebpénzt, akkor arra is érdemes már a kezdetektől rászoktatni, hogy egy kisebb összeggel járuljon hozzá az állat tartásának költségeihez. Itt hangsúlyozzuk, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy a gyerek a zsebpénzéből mindent kifizessen, hiszen nem az a cél. Inkább csak egy kisebb jelképes összegről van szó, amit nem él meg hiányként, mégis megtanítja arra, hogy neki, mivel van bevétele, anyagi felelőssége is van.

A kutya mint örömforrás

 

Igazi társ

 

A háziállatok igazi társak tudnak lenni, ami igencsak belsőséges kapcsolat kialakulásához tud vezetni. Olyannyira, hogy a gyerekek előszeretettel osszák meg féltett titkaikat is házi kedvencükkel. Ha magányosak, szomorúak, vagy úgy érzik, hogy senki nem érti meg őket, akkor gyakran előbb fordulnak „tanácsért” a háziállatukhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem bíznak meg a család többi tagjában, csak érzik, hogy már az is sokat javít a helyzetükön, ha elmondhatják problémájukat, valakinek, aki meghallgatja őket. Néha különösen fontos az a tény is, hogy a háziállatok nem tudják a hallottakat tovább adni.

 

Rendszeresség

 

A különböző feladatok ellátása időbeli keretek közé van szorítva és rendszeresen ismétlődnek. Az egyik ilyen fontos feladat az állatok etetése. Az ilyen feladatokat nem lehet akkor elvégezni, amikor éppen kedve, vagy ideje van rá a gyereknek. Éppen ezért megtanítja őket arra, hogy az óvodán, iskolán kívül is vannak bizonyos dolgok, amiket rendszeresen meg kell csinálniuk, mégpedig nem kötelességből. Erre a feladatra senki, sem az állam, sem a szülők nem kötelezte őket, hanem önként vállalták. Természetesen előfordulnak olyan programok, események, amelyeknek következtében a gyerekek nem tudják pár alkalommal ellátni a feladatokat. Ilyenkor a szülők ne kötelezzék a programok lemondására a gyereket, hanem segítsenek neki. Ez persze csak egy bizonyos mértékig működik.

A kutya mint örömforrás

 

Segíthet a tanulásban

 

Kevesen gondolnák, hogy egy háziállat segíthet a tanulásban, de így van. Ez persze nem törvényszerű, de a gyerekek nagy része szívesen beszél az iskolában történtekről házi kedvencének. Sőt odáig is elmennek, hogy a tananyagról is beszámolnak nekik. Hangosan olvasnak fel a tankönyvekből, illetve az órai jegyzetekből. Sokan pedig még a házi feladatukat is megmutatják az állatoknak.

 

Még több játék

 

A gyerekeknek minél több játékra van szükségük, mert ők ezáltal tudnak a leghatékonyabb módon fejlődni. A háziállatok pont abban tudnak segíteni, hogy valós játékélményben legyen részük a gyerekeknek, ne pedig a számítógépek, és mobiltelefonokon játszanak. Sok gyereknek van valamilyen virtuális házi kedvence, amit naponta látogat meg az interneten. A valóságos háziállat pont ezt a folyamatot fordítja meg. A gyerekek pedig nagyon is kreatívak, így nem csak a nagyobb háziállatokkal, mint amilyen a kutya, vagy a macska, tudnak játszani. Sok kisgyerek szinte elválaszthatatlan a hörcsögétől, halától, vagy a madarától.

 

A kutya mint örömforrás

 

Csökkenti a stresszt

                   

A gyerekek számára éppoly veszélyes a stressz, mint a felnőtteknek. A gyerekek azonban rendelkeznek olyan stressz csökkentő módszerekkel, amelyekre a felnőtteknek már egyszerűen nincs idejük és igényük: a játék. Ha ezt a háziállatukkal teszik, akkor még hatékonyabb stressz csökkentő hatást vált ki. Az egyke gyerekeknél pedig szinte egy testvért pótol a kisállat, ami szintén stressz csökkentő hatással van az életükre.

 

Erősíti a társas kapcsolatokat

 

Ez egy olyan előny, amiről szintén nem sokan tudnak. Ha egy gyereknek van egy háziállata, akkor arról igencsak szeret beszélni. Ez pedig már elégséges beszédtémát biztosít, hogy bárkivel szót értsen, aki szintén szereti az állatokat. Nem is gondolnánk, de sok visszahúzódó gyerek kezd el társas kapcsolatokat építeni a többi gyerekkel, annak a hatására, hogy az állatokról beszélgetnek. Ez egy örök téma a gyerekek és a felnőttek között, ami összehozza az embereket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerekek