Gyerekek és háziállat előnyei

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

8 dolog, amire egy háziállat megtanít!

J. Szilvia

A gyerekek többsége előbb, vagy utóbb a szülők elé áll azzal a kéréssel, hogy saját háziállata lehessen. A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti, de a kisebb rágcsálók, nyulak, halak, madarak és a hüllők is ott vannak a kívánságlistán. Egy kisebb háziállat is nagy hatással van a gyerekekre, amelynek számos pozitív hatása van. Ezekből most bemutatunk párat:

A kutya mint örömforrás

 

Öröm

 

A háziállatok kimondottan több vidámságot hoznak nem csak a gyerekek, hanem az egész család életébe. Ez nem feltétlenül csak az aktívabb háziállatokra igaz, mint amilyen a kutya, vagy a macska, hanem az összes kis állatkára. Gyerekek segítségével készült kutatások bebizonyították, hogy a kis kedvencek hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljenek.

hirdetes

 

Felelősség

 

Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy több feladat vár rájuk a háziállattal kapcsolatban. Nem csak a játékban kell részt venniük, hanem komoly kötelezettségeik vannak. Ezeket természetesen nem feltétlenül teljesen egyedül kell megoldaniuk. Jó, ha kapnak segítséget a szülőktől és a testvérektől. A háziállatokkal kapcsolatban alapvetően ezek a főbb feladatok fordulnak elő: táplálás, gondozás, takarítás. Néhány állatnál speciális feladatok is felléphetnek, mint például a kutyáknál a rendszeres sétáltatás. Ha a családban már eleve van háziállat, és nem a gyerek ragaszkodott hozzá, akkor is érdemes minél korábban elkezdeni hozzászoktatni, hogy részt vegyen az állat eltartásában is. Ez persze nem csak időigényes, hanem pénzigényes munka is. Ha a gyerek kap zsebpénzt, akkor arra is érdemes már a kezdetektől rászoktatni, hogy egy kisebb összeggel járuljon hozzá az állat tartásának költségeihez. Itt hangsúlyozzuk, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy a gyerek a zsebpénzéből mindent kifizessen, hiszen nem az a cél. Inkább csak egy kisebb jelképes összegről van szó, amit nem él meg hiányként, mégis megtanítja arra, hogy neki, mivel van bevétele, anyagi felelőssége is van.

hirdetes
hirdetes
hirdetes
gyerekek

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.