notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyermeki lélek figyelemmel kísérése és rejtelmeinek megértése.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyermeki lélek rejtelmei- 6 tipp a lélek megóvására és annak kezelésére

Komjáti Anna

Sokan azt gondoljuk, hogy a gyermekek lelki világa fele akkora, mint a miénk és képesek vagyunk elbagatellizálni a gyermekek lelki gondjait. Ez nagyon nagy hiba részünkről, ugyanis senki más nem ismerheti őket annyira, mint mi magunk. Miért lenne az ő kicsiny lelkük kevesebb a miénknél? Azért mert még kicsik? Téves gondolatok cikáznak át emberek százainak az agyán, amikor erről a témáról van szó. A kis gyermek, mint mi lélekkel rendelkezik ezért neki is sérül a lelke, amikor valami negatív élményben lesz része. Nagyon rossz módszer, ha semmibe vesszük a lelki fájdalmaikat és mintsem törődve tovább lépünk rajtuk. Segítsünk nekik túllépni!

Gyermeki lélek

1.    Néma segélykiáltás!


Nekünk szülőknek észre kell vennünk, ha valami, nincs rendben gyermekünkkel. Ha valami bántja a kicsi lelkét, azt meg kell oldanunk. Ez nem mindig egyszerű, mert nem mindig tudják elmondani vagy kifejezni magukat, hogy tudtunkra adják a lelki gondjaikat. A gyermekek áltálban virgoncok, élettel telik épp ezért gyanús jelként azonnal észrevehetjük, ha magába zárkózva kedvetlenül ül az ágya szélén a plüss maci fülét gyürkézve. Mivel még kicsi nem feltétlen tudja kifejezni magát, látni a kis arcán, hogy valami nincs rendben. Próbáljunk vele játszani, öleljük magunkhoz, olvassunk neki mesét, vidítsuk fel a kedvenc süteményével.

hirdetes

2.    Bűntudat…


A bűntudat mindenki életében szerepet játszik legyen szó gyermekről vagy felnőttről. A gyermekek is éreznek bűntudatot. Amikor összetöri, anya kedvenc vázáját akkor bűntudatot érez, mert véletlen történt, de mégis köze volt hozzá, hogy az a váza eltört. Ebben az esetben nyugodtan próbáljuk neki elmondani, hogy miért nem szabad a törékeny dolgokkal játszani.
 

3.    Szomorúság

Mindenki volt már szomorú az élete során biztos vagyok benne, hogy ha szomorúság szó felcsendül, mindenkinek ugyan az jut eszébe és szinte már-már érzi a szomorúságot magában minimális mértékben. A picik is szoktak szomorúak, lenni még olyan apró dolgok miatt is, mint például (leesik a kedvenc kis takarója az ágyról) nekünk nem nagydolog felvesszük és visszaadjuk neki, de a kisgyermekeknek sokat jelent, és ha a kedvenc kistakaró eltűnik nincs mit átölelni, akkor bizony szomorúak lesznek. Szeretgessük meg és adjuk vissza neki a takarót és mondjuk neki, hogy „Semmi baj kicsim itt a takaró aludj nyugodtan”. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba család gyerek nevelés tanács