notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyerekkel a Jéghotelben?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyerekkel a svéd Jéghotelbe?

Kósa Krisztina

A svédeknél nem egészen olyan az éghajlat, mint nálunk, magyaroknál, ezzel - azt hiszem - nem mondtunk újat. Viszont ha már hidegebb van, akkor ki is használják ezt, méghozzá nem is akármilyen módon. Építenek szépen egy jéghotelt, mely akár gyerekekkel is látogatható – legalábbis svédekkel, akik már megszokták a hidegebb klímát.  

Jéghotel

Időnként minden szállodát fel kell újtani, ez nem is lehet kérdéses, viszont olyan módon, ahogyan ezt a svéd jéghotelt, nem sokat. Amint azt a neve is mutatja, teljes egészében jégből épül, és bizony mindent újra meg újra fel kell építeni. Ez a hotel - mely egy távoli faluban, Jukkasjarviban található -, a jégszálló 26. változata. Nem is olyan rég, alig több mint egy hónapja nyitotta meg kapuit az új szezonra, az érdeklődni, és fagyoskodni vágyókat pedig 69 szoba várja.

hirdetes

Hogy a korábban szinte csak a tehetősebbek számára elérhető luxusról másoknak se kelljen lemondania, változtattak egy kicsit a berendezésen, és így egészen más lett a célközönségük. Ezt pedig úgy kell elképzelni, hogy a drága, kézzel faragott lakosztályok mellett már egyszerűbb berendezésű szobák is igényelhetők, ahol ilyen módon „csak” egy rénszarvasbőrrel borított jeges ágy várja a gazdáit.

Olvass tovább!

Jéghotel

Az idei szezon különleges kínálata az ’Elefánt a szobában’, melyet a svéd keramikus, AnnaSofia Maag tervezett, és egy hatalmas, 3 méter magas jégből kifaragott afrikiai elefántot mintáz. Aztán ott van még a jégbarlang, mely egy komplett erdővel van megtöltve gótikus  hatású oszlopokkal kiegészítve, és amely a német AnnaKatrin Kraus és Hans Aescht keze munkáját dicséri. Azok számára, akik valamilyen oknál fogva némi jeges borzongásra vágynának is készültek, méghozzá svéd horrorfilmek és helyi mesék alapján készített variációkkal. Ha pedig valaki a fent említettek ellenére sem tudna édes álomba szenderülni, segítséget nyújt a természetesen jégből készült anyajuh és kos páros.  

Bár a hangulat a luxuslakosztályok és a szerényebb berendezésű szobák közt némileg különbözik, egyvalamiben mégis hajszálra megegyeznek: mindegyikben a csontig hatoló mínusz 5 fok az átlagos hőmérséklet.

A kellemes éjszakai pihenésről termikus hálózsákok gondoskodnak, valamint a kesztyűket és a sapkákat is célszerű magunkon tartani az éjszaka folyamán. Bár ez elsőre kicsit kényelmetlennek hangozhat, az idelátogatók nem így élik meg, sőt, azt mondják, ilyen különleges élményben még sehol máshol nem volt részük.

Az étkezési lehetőségek némileg korlátok közé szorulnak, arra viszont senkinek sem lehet panasza, hogy a Michelin-képzett séf, Alexander Meier készíti az étkeket. Emellett a hotel számtalan szórakozási lehetőséget nyújt az arra vágyóknak, hiszen lehet itt hótalpas, motoros, vagy jávorszarvas szánra szállni, vagy akár kitelepülve, kicsit odébb a szabad ég alatt kempingezni. 

Olvass tovább!

Jéghotel

Az idén már 26 éves hagyomány még 1989-ban kezdődött egy véletlennek köszönhetően, mikor is a helyiek szerveztek egy képzőművészeti kiállítást, melyre megpróbálták odacsábítani az érdeklődőket. De mivel a kis falu mindössze 200 kilométerre fekszik a sarkkörtől, és az odaérkezők szerették volna ott is tölteni az éjszakát, ki kellett találni valamit. És ez volt az a pillanat, amikor a helyi szervezőkben felmerült egy jégből készült hotel ötlete.

A kezdeti kis jégkunyhót felváltotta egy 5000 m2-es hotel, mely minden tekintetben modern, és tökéletesen felszerelt. Az előkészületek mindig már márciusban elkezdődnek, amikor megközelítőleg 5000 tonna jeget gyűjtenek be a Thorne-folyóból, és teszik be a hűtőházaikba. Az építkezéshez novemberben szoktak hozzákezdeni, amikor is több mint száz fő gyűlik össze - köztük művészek is -, hogy elkezdhessék kialakítani magát az épületet. Általában 8-12 hétig tart mire mindennel végeznek, és a jéghotel készen áll az első vendégek fogadására.

A csodaszépen megmunkált szálló várhatóan 50.000 érdeklődőt fog vonzani ebben a szezonban, és előreláthatólag április közepéig tart majd nyitva. Ezt követően a hőmérséklet oly’ mértékben fog megemelkedni, hogy a gondos munkával, és nagy türelemmel felépített kuriózumból csupán egy hatalmas tócsa marad...

Azonban azok számára, akik most még nem tudnak, vagy nem mernek ellátogatni a jeges hotelbe jó hír lehet, hogy a tulajdonosok azt tervezik, hogy a következő idényre - vagyis 2016 decemberétől – már úgy építik meg a szállodát, hogy egész évben nyitva tarthasson!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi wellness hétvége

Egy családi wellness hétvége remek lehetőséget biztosít a család számára, hogy minőségi... Tovább

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család cuki egészség fotó gyerek gyerekek gyereknevelés játék kisfiú kislány kreatív