Miért jó, ha őszinte a gyerek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyerekek és az őszinteség

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Miért nem mondhatja azt a gyerek az utcán szembejövő bácsi cipőjére, hogy nem szép? Vagy hogy a villamoson mellette ülő nénitől nem azért nem fér el, mert kicsi az ülés, hanem mert a néni kövér? Nem, nem túlsúlyos, hanem kövér – mert gyerekszemmel az. Miért bántó vagy pejoratív értelmű sok szó, ami alapból csak egy állapotot jelöl(ne)?

Őszinteség

 

Furcsa világot élünk manapság. Az emberekben - elsősorban a felnőttekben – már akaratlanul is ott van, amit még anno, gyerekkorukban beléjük plántált a szülő, a tanár, a környezet, mindenki, hogy sok dolgot nem mondhatnak ki. És hogy miért? Mert nem illik. Ha pedig mégis kimondják, azzal biztosan megbántanak másokat. Pedig ez nem kellene, hogy így legyen. Hiszen egy kisgyerek nem azért mondja valakire, hogy kövér, vagy nem szép az arca, vagy épp a ruhája, vagy fura a haja, mert bántani akarja. Dehogy akarja. Ő csak őszinte, ami a legtöbb felnőttből – ilyen szempontból – már hiányzik.

hirdetes

 

Ha a fiunk azt mondja valakire a buszon, hogy „Anyu! Nézd milyen csúnya a bácsi cipője!”, akkor mi az első reakciónk? Lepisszegjük, és halkan elkezdjük neki megmagyarázni, hogy miért is nem mondhatja ki azt, amit amúgy mi is gondolunk, miszerint a megnevezett úr cipője, hát... maradjunk annyiban, hogy valóban nem túl ízléses. Persze senki nem kellene, hogy arra bíztassa az 5 évesét, hogy úton-útfélen leszóljon mindenkit, akit csak akar, de az meg már a másik véglet lenne. Ha ilyenkor tudnánk kezelni a helyzetet, és mondjuk úgy lereagálni, mintha egy vígjátékban szerepelnénk, akkor máris könnyedebb és viccesebb lehetne egy ilyen - amúgy felnőttként nem túl kellemes – szituáció. Vagyis például finoman elmosolyodnánk, és megjegyeznénk, hogy mindenkinek más az ízlése, és a bácsinak minden bizonnyal az a cipő tetszik. Nekünk nem baj, ha nem, elég, ha a bácsinak igen.

 

És akkor a kisfiunk mit szűrne le ebből? Nem azt, hogy ő nem nyilváníthat véleményt, mert nagyjából nem szabad, hanem inkább azt, hogy lehet, hogy anyunak sem tetszik az ominózus lábbeli, de mivel a bácsinak igen, hát jól van.

És ennyi, nincs tovább.

 

Olvass tovább!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív nevelés olvasás tanács tanulás

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes