notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért jó, ha őszinte a gyerek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyerekek és az őszinteség

Kósa Krisztina

Miért nem mondhatja azt a gyerek az utcán szembejövő bácsi cipőjére, hogy nem szép? Vagy hogy a villamoson mellette ülő nénitől nem azért nem fér el, mert kicsi az ülés, hanem mert a néni kövér? Nem, nem túlsúlyos, hanem kövér – mert gyerekszemmel az. Miért bántó vagy pejoratív értelmű sok szó, ami alapból csak egy állapotot jelöl(ne)?

Őszinteség

Furcsa világot élünk manapság. Az emberekben - elsősorban a felnőttekben – már akaratlanul is ott van, amit még anno, gyerekkorukban beléjük plántált a szülő, a tanár, a környezet, mindenki, hogy sok dolgot nem mondhatnak ki. És hogy miért? Mert nem illik. Ha pedig mégis kimondják, azzal biztosan megbántanak másokat. Pedig ez nem kellene, hogy így legyen. Hiszen egy kisgyerek nem azért mondja valakire, hogy kövér, vagy nem szép az arca, vagy épp a ruhája, vagy fura a haja, mert bántani akarja. Dehogy akarja. Ő csak őszinte, ami a legtöbb felnőttből – ilyen szempontból – már hiányzik.

hirdetes

Ha a fiunk azt mondja valakire a buszon, hogy „Anyu! Nézd milyen csúnya a bácsi cipője!”, akkor mi az első reakciónk? Lepisszegjük, és halkan elkezdjük neki megmagyarázni, hogy miért is nem mondhatja ki azt, amit amúgy mi is gondolunk, miszerint a megnevezett úr cipője, hát... maradjunk annyiban, hogy valóban nem túl ízléses. Persze senki nem kellene, hogy arra bíztassa az 5 évesét, hogy úton-útfélen leszóljon mindenkit, akit csak akar, de az meg már a másik véglet lenne. Ha ilyenkor tudnánk kezelni a helyzetet, és mondjuk úgy lereagálni, mintha egy vígjátékban szerepelnénk, akkor máris könnyedebb és viccesebb lehetne egy ilyen - amúgy felnőttként nem túl kellemes – szituáció. Vagyis például finoman elmosolyodnánk, és megjegyeznénk, hogy mindenkinek más az ízlése, és a bácsinak minden bizonnyal az a cipő tetszik. Nekünk nem baj, ha nem, elég, ha a bácsinak igen.

És akkor a kisfiunk mit szűrne le ebből? Nem azt, hogy ő nem nyilváníthat véleményt, mert nagyjából nem szabad, hanem inkább azt, hogy lehet, hogy anyunak sem tetszik az ominózus lábbeli, de mivel a bácsinak igen, hát jól van.

És ennyi, nincs tovább.

Olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív nevelés olvasás tanács tanulás