notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Dobozban alszanak a finn gyerekek, tudd meg, miért, érdemes elolvasnod neked is

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ezért alszanak dobozban a finn gyerekek

gyerek-portal.hu

Nagyjából 75 évvel ezelőtt a finn kismamák dobozt kaptak az államtól, ez egy olyan kezdőcsomag volt, amiben ruhák, ágyneműk és játékok voltak, a dobozt pedig ágyként is lehetett használni. Sokak szerint ez segített elérni Finnországban azt, hogy itt legyen a legkisebb a csecsemők halálozási aránya. Lehet nem lenne rossz, ha számos országban bevezetnék ezt a hagyományt.

Finn hagyományra vezethető vissza az, hogy a gyermekek dobozban alszanak

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, ekkor tervezték ugyanis azt, hogy az összes újszülött kisgyermek Finnországban egyenlő módon kezdje az életet, eltekintve attól, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkeznek. Ez a hagyomány azóta is él, minden várandós anyuka megkapja a maga kis dobozát, ajándékként a kormánytól. 

A doboz tartalma


-bodyk, rugdalózók,


-fürdetéshez szükséges termékek: törülköző, hajkefe, fogkefe, fürdővízmérő, fürdető szivacs,

hirdetes


-pelenka,


-matrac, ágynemű, hálózsák,


-rágóka, játék,


-zoknik, kesztyűk, meleg ruha,


-és a doboz, ami ágyként is jó szolgálatot tesz.

A matrac a doboz alján van, így ez lesz a kisbaba legelső ágya is, sok gyermek rossz társadalmi háttérrel jön a világra, így ez a négy kartonfal nagyon jó biztonságérzetet nyújt nekik. A finn anyukák választhatják a 140 eurós támogatást is, azonban 95 százalékuk mégis a dobozt választják, már a hagyományok miatt is.

Olvasd el, hogyan alakult ki ez a hagyomány.


Kezdetben csak az alacsony jövedelemmel rendelkező, hátrányos helyzetű anyukák kapták meg a csomagot, azonban ez 1949-ben megváltozott. Ebben az évben kiterjesztették minden anyára. „Egyetlen feltétel volt, mégpedig az, hogy fel kellett keresni egy orvost a terhesség első négy hónapjában és terhes gondozásra kellett járni” – árulja el Heidi Liesivesi, aki a Kela Társadalombiztosítási Intézet munkatársa Finnországban.

A doboz segítette a friss anyukák dolgát, képesek voltak megfelelő módon gondoskodni a csecsemőkről, ráadásul jóval megnőtt azon várandós nők száma, akik elmentek az orvoshoz.

Az 1930-as években Finnország a szegényebb államok közé tartozott és a csecsemők halálozási aránya is eléggé magas volt, 1000 újszülöttből ugyanis 65 halt meg. Szerencsére ezek a számok nagyon sokat javultak az évek során. A nemzeti egészségbiztosítási csomag nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a számok normálisabbak legyenek, mára már az anyaság jelképévé vált a doboz és annak tartalma. A sok-sok éves múltra visszatekintő dobozka egyesítette az nők közötti generációkat is, nagyon jó ötletnek bizonyult.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba fejlesztő gyermeklélektan kisbaba kisbabád