Dobozban alszanak a finn gyerekek, tudd meg, miért, érdemes elolvasnod neked is

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ezért alszanak dobozban a finn gyerekek

gyerek-portal.hu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nagyjából 75 évvel ezelőtt a finn kismamák dobozt kaptak az államtól, ez egy olyan kezdőcsomag volt, amiben ruhák, ágyneműk és játékok voltak, a dobozt pedig ágyként is lehetett használni. Sokak szerint ez segített elérni Finnországban azt, hogy itt legyen a legkisebb a csecsemők halálozási aránya. Lehet nem lenne rossz, ha számos országban bevezetnék ezt a hagyományt.

Finn hagyományra vezethető vissza az, hogy a gyermekek dobozban alszanak

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, ekkor tervezték ugyanis azt, hogy az összes újszülött kisgyermek Finnországban egyenlő módon kezdje az életet, eltekintve attól, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkeznek. Ez a hagyomány azóta is él, minden várandós anyuka megkapja a maga kis dobozát, ajándékként a kormánytól. 

 

A doboz tartalma


-bodyk, rugdalózók,


-fürdetéshez szükséges termékek: törülköző, hajkefe, fogkefe, fürdővízmérő, fürdető szivacs,

hirdetes


-pelenka,


-matrac, ágynemű, hálózsák,


-rágóka, játék,


-zoknik, kesztyűk, meleg ruha,


-és a doboz, ami ágyként is jó szolgálatot tesz.

A matrac a doboz alján van, így ez lesz a kisbaba legelső ágya is, sok gyermek rossz társadalmi háttérrel jön a világra, így ez a négy kartonfal nagyon jó biztonságérzetet nyújt nekik. A finn anyukák választhatják a 140 eurós támogatást is, azonban 95 százalékuk mégis a dobozt választják, már a hagyományok miatt is.

 

Olvasd el, hogyan alakult ki ez a hagyomány.


Kezdetben csak az alacsony jövedelemmel rendelkező, hátrányos helyzetű anyukák kapták meg a csomagot, azonban ez 1949-ben megváltozott. Ebben az évben kiterjesztették minden anyára. „Egyetlen feltétel volt, mégpedig az, hogy fel kellett keresni egy orvost a terhesség első négy hónapjában és terhes gondozásra kellett járni” – árulja el Heidi Liesivesi, aki a Kela Társadalombiztosítási Intézet munkatársa Finnországban.

 

A doboz segítette a friss anyukák dolgát, képesek voltak megfelelő módon gondoskodni a csecsemőkről, ráadásul jóval megnőtt azon várandós nők száma, akik elmentek az orvoshoz.

 

Az 1930-as években Finnország a szegényebb államok közé tartozott és a csecsemők halálozási aránya is eléggé magas volt, 1000 újszülöttből ugyanis 65 halt meg. Szerencsére ezek a számok nagyon sokat javultak az évek során. A nemzeti egészségbiztosítási csomag nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a számok normálisabbak legyenek, mára már az anyaság jelképévé vált a doboz és annak tartalma. A sok-sok éves múltra visszatekintő dobozka egyesítette az nők közötti generációkat is, nagyon jó ötletnek bizonyult.
 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság baba fejlesztő gyermeklélektan kisbaba kisbabád

Szótár

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Hétvégi programok Budapesten

Hétvégi programok Budapesten? Ha igazán jó programokat keresel, semmiképp se hagyd ki az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.9