notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért nem alussza át a gyerek az éjszakát?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Alszik, nem alszik... én már aludnék

Kósa Krisztina

Oly’ mindegy, mekkora. Kicsi, vagy kicsit nagyobb, ha még mindig nem képes rá. Már a gyerek az alvásra. Méghozzá egy teljes éjszakán keresztül. Sokak számára csupán álom az álom, mikor a baba még egy éves kora után is vígan gagyarászik a kiságyban hajnali fél háromkor, miközben az elmúlt egy évben a szülei a környezetükben fellelhető összes módszert kipróbálták már rajta is, és magukon is. Mi az, ami ilyenkor segíthet?

Aludni kellene...

Számtalan tanulmány és ehhez kapcsolódó statisztika készült már világszerte ezt a kérdéskört illetően, azonban teljesen világos, hogy olyan módszer még nem került napvilágra, mellyel mindenki sikeresen abszolválhatná a fenti problémát. Számos olyan van viszont, melyeket egészen nyugodtan ki lehet próbálni, ráadásul még különös erőfeszítést sem igényelnek. Vegyük sorra, kinek mi lehet a segítségére, hogy az éjszaka mindenkinek egyformán pihentető legyen!

hirdetes

Az egyik legfontosabb a türelem. Ha az embernek gyermeke születik, mindenképpen megismerkedik ezzel a szóval, még ha addig esetleg köszönőviszonyban sem voltak. Fontos, hogy bármilyen tanácsot is fogadunk meg, vagy próbálunk ki, ne adjuk fel az esetleges kudarc után. Ha nem az, akkor majd egy másik lesz a megfelelő. Ugyanakkor a ló túloldalára sem jó átesni, és görcsösen ragaszkodni valamihez, ami már többször is csődöt mondott. Csak lazán, és nyugodtan, ugyanis a gyerekek – az egészen pici babák is – mindent megéreznek. Elmondani ugyan még nem tudják, de igenis érzik.

Ha első gyerek a családban, a szülők igyekeznek mindent tökéletesen csinálni, megfelelni maguknak és a környezetüknek is, ami nagyjából lehetetlenség. Megszívlelendő viszont a következő pár tanács.

Lapozz tovább!

Aludni kellene...

1., Van olyan baba, akit nem a zaj, hanem a nagy csend irritál, és egészen nyugodtan lehet mellette porszívózni, vagy rádiót hallgatni, ugyanis pont a kellemes háttérzajtól szenderül álomba.

2., Ha már kiderült, hogy gyermekünk a fentiek alapján „működik”, az esti altatáshoz hasznos lehet beszerezni egy kellemes altatózenét játszó játékot, mely nyugtatólag hat a kicsire, felidézvén számára a napközbeni alvást, amikor szintén szólt valami a háttérben.

3., Sok múlik azon is, mit eszik a gyerek. Ha már olyan korban van, hogy illdomos lenne átaludnia az éjszakát, ellenben mégsem teszi, próbáljunk meg olyasvalamit adni neki vacsorára, amely jobban laktatja, nehogy az éhség űzze el a szeméből az álmot. A különféle tejpépek például alkalmasak lehetnek e célra.

4., Amennyiben tüneti oka van a nem alvásnak (fogzás, éhség, cumi stb.), orvosoljuk a helyzetet. Olykor egy pohár langyos tej is célravezető lehet, ha már annyi idős, hogy kaphat tejtermékeket. Igyekezzünk rendszert vinni a gyermek életébe, hogy ezáltal kialakulhasson benne egy késztetés a pihentető nyolc-tízórás alvás iránt, melyre a szervezetének amúgy is nagy szüksége van.

5., Az első babánál mindenki a legjobbját próbálja nyújtani, ám sokszor éppen emiatt túlontúl is rágörcsölünk vagy az etetésre, vagy az altatásra. Sokaknál a második baba az, aki akár már pár hetes korától végigalussza az éjszakát, pedig semmi különöset nem tettünk, hogy ezt elérjük nála. Próbáljunk hát lazák lenni, és ha végképp nem megy semmi, akkor napközben lefárasztani a kicsit annyira, hogy éjszaka már eszébe se jusson felébredni.

Végezetül pedig senkinek ne legyen lelkiismeret-furdalása, ha egyik ajánlott módszer sem válik be. Nem egy kisgyerek van, akiknek alvásigénye nem idomul az átlaghoz. Hozzájuk valamivel több türelem és kitartás szükségeltetik, de bízhatunk benne, hogy a nagy számok törvénye alapján sikerrel járunk majd, és többé nem kell az éjszakázás „örömeitől” kialvatlanul ébrednünk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Alkalmi ruha

Az alkalmi ruha egy különlegesebb ruhadarab, mint a hétköznapi öltözék. A tökéletes alkalmi... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba család fejlesztő gyerek gyerekek kisbaba kisbabád kisfiú kislány nevelés tanács újszülött