notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogorvos

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Először a fogorvosnál

J. Szilvia

A fogorvos nem csak a gyerekek rémálma, hanem sok felnőtt is retteg egy-egy látogatástól. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. A rossz gyerekkori emlékek viszont egy életre negatív nyomot hagynak a fogorvossal kapcsolatban. Tanácsaink segítségével ezt megelőzheted a gyerekednél.

Szorongás a fogorvosnál

 

Minél előbb annál jobb

 

A gyerekeknek az a jó, ha minél előbb megszoknak bizonyos dolgokat. Ez a fogorvossal sincs másképp. Ha már kisgyerekkorukból ismerős a dolog, akkor egy megszokott dologként fognak rá tekinteni, nem pedig valami váratlan és kellemetlen dologra.

A szülők nagy része nem hordja rendszeres fogászati ellenőrzésre kisgyerekét, amíg annak csak tejfogai vannak. Ez egy téves felfogás, ugyanis a tejfogakkal kapcsolatban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák. Ráadásul minél tovább maradnak meg, egészségesen, erősen a tejfogak, annál nagyobb az esély, egy szabályosan elhelyezkedő, egészséges fogakkal teli fogsor kialakulása. A szakemberek azt javasolják, hogy már 2-3 éves korban kezdje meg minden kisgyerek a fogászati ellenőrzéseket, így biztosítva a későbbi kellemes együttműködést.

hirdetes

 

Először csak vizsgálat

 

Annyira jó lenne, ha csak egyszerű fogorvosi ellenőrzésekkel kezdenének a gyerekek. Ha a szülők csak akkor viszik el a gyerekeket a fogorvoshoz, amikor már fáj a foguk, vagy valamilyen beavatkozást kell elvégezni, ami ugye fájdalommal jár, akkor alakul ki a félelem a fogorvostól. Ha a gyerek látja, hogy nincs félnivalója, akkor sokkal nyugodtabb lesz, és nem lesz egy hatalmas hiszti a dologból, amikor meghallja azt a szót: fogorvos.

A fogorvosi ellenőrzések nem járnak fájdalommal, és ha biztosítjuk afelől a gyereket, hogy nem fog semmi történni, csak megnézik a fogaikat, akkor nem is lesz bennük az a hatalmas stressz.

 

Szorongás a fogorvosnál

 

Játékos megközelítés

 

Vannak olyan fogorvosok, akik szívesen magukra vállalják azt a szerepet, hogy bevezetik a gyereket az egészségtudatos életmódba, és játékosan igyekeznek segíteni a minél könnyebb szűrővizsgálatok lebonyolításában. Ha tehetjük, keressünk olyan fogorvost, aki hagyja, hogy a kisgyerek felfedezze a fogorvosi rendelőt, és játékosan bemutat néhány eszközt. A fogászati szék liftezését például kimondottan szeretik a gyerekek. Természetesen csak azok a gyerekek szeretik ezt az érzést, akikkel sikerül megbarátkoztatni a fogorvost és a rendelőjét, ellenkező esetben akármilyen kedvesek is vele, szorongani fog, amint bele kell ülnie a székbe.

 

Jutalmazás

 

Ha a gyerek túl van a fogorvosnál tett látogatáson, akkor részesülhet valamilyen jutalomban, ami csak tovább erősíti abban, hogy milyen ügyesen és bátran viselkedett. Egyszerű ellenőrzéseknél nem kell nagy jutalomra gondolni, elég egy kis fagyi, vagy más édesség, amit szeret.

 

Szorongás a fogorvosnál

 

Beszéljük meg

 

Ha valami probléma volt a fogaival és beavatkozásra, érzéstelenítőre, vagy más ijesztő dologra volt szükség, akkor azt is fontos neki elmagyarázni, hogy mi és miért történt. Ha egy kisgyerek sok cukros ételt eszik, vagy italt iszik, és/vagy nem mossa elégszer meg a fogait, akkor nagy valószínűséggel fog valamilyen probléma kialakulni a fogaival. Fontos, hogy elmagyarázzuk azért történt baj a fogaival, mert nem figyelt rá eléggé. És ha nem szeretne még több kezelést, akkor vigyázzon jobban a fogaira.

 

Felhívni a figyelmet az egészségtudatosságra

 

A fogak védelmével kapcsolatban pedig már kiskorban is fontos felhívni a figyelmet az egészségtudatosságra. A rendszeres fogászati ellenőrzéssel kapcsolatban is el kell magyarázni, hogy pontosan miért van rá szükség. Ezt minél előbb hangsúlyozni kell a kisgyerekeknek is, hogy felnőve, majd eszerint az elvek szerint cselekedjenek. Kutatások igazolták, hogy azok a felnőttek, akiket gyerekként rendszeresen vittek orvosi ellenőrzésekre, szívesebben és többször vettek részt ilyeneken. Az orvosi ellenőrzések és a szűrővizsgálatok pedig olyan betegségek kialakulását is időben észreveszik, mint amilyen a daganatos betegségek.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
tanács