notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 tipp, hogy a gyermekünk ne féljen a fogorvostól, így nem fognak félni a gyerekek a fogorvostól

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

5 tipp, hogy a gyermekünk ne féljen a fogorvostól

VN

Sok ezer felnőtt is tart a fogorvosoktól, vannak, akik nem is látogatják meg a fogászati rendelőket a félelmük miatt, miért kellene pont a kisebb csemetéinktől elvárni, hogy mutassanak példát, és ők ne tartsanak a fogdokitól? Nem számít, milyen fiatal vagy idős a gyermeked, már a fogorvosi látogatás puszta gondolatától is szoronghat vagy félhet. Sok esetben a gyerekek fogászati szorongását a szülők fogorvostól való félelme vagy a fogorvossal kapcsolatos múltbeli tapasztalatok okozzák. na de hogyan lehetne ezt enyhíteni? Mutatunk 5 okos praktikát!

5 tipp, hogy ne féljen a gyerek a fogorvostól

Válaszd ki a megfelelő fogorvost!

A fogorvosok tisztában vannak azzal, hogy sok gyermekben szorong és fél a fogorvoshoz való látogatástól. A megfelelő fogorvos kiválasztása sokat segíthet gyermekünk szorongásának enyhítésében. Lehet, hogy úgy érzed, hogy minden fogorvos egyforma, de ez nem így van. A gyermekfogorvos extra képzést kapott kifejezetten a gyerekekkel való munka terén, így mindenki számára sokkal kényelmesebbé válik a teljes fogászati ellátás. A Dentortho egy olyan gyermekfogászat Budapesten, ahol odafigyelnek a gyermekekre, külön szórakoztató tevékenységekkel kedveskednek, valamint kedves, mosolygós fogorvosok várják őket.  

hirdetes

A kezelés megkezdése előtt keresd fel a fogászatot!

Mielőtt gyermeked elkezdené a kezelést, jó ötlet elmenni a rendelőbe konzultációra. Ez lehetőséget ad gyermekednek, hogy megismerje a csapatot, megnézze a rendelőt és találkozzon a fogorvossal. Ha a kezelés megkezdése előtt elvisszük gyermekünket fogorvoshoz, segíthet megszüntetni az ismeretlentől való félelmét. A konzultáció során bármilyen kérdése van, fordulhat a fogorvoshoz, buta kérdések ilyenkor nem léteznek. Ez segít megérteni, hogy mi fog történni a kezelés során, és rájönni, hogy nem is olyan borzalmas dolog fogorvoshoz menni.

Álljunk pozitívan a dologhoz!

A legtöbb gyerek legalább egy kicsit fél a fogorvostól. Ez a fogászati félelem csökkenthető, ha elmagyarázzuk nekik, mi fog történni, de persze csak pozitívan! Ne mondj negatív szavakat a fogorvosról vagy a látogatásodról. A negatív szavak használata azt is megalapozza, hogy gyermeke azt gondolja, hogy a fogorvoshoz járás rossz dolog. Ehelyett használjunk pozitív kifejezést. Például: "A fogorvos meg fogja tisztítani a fogaidat, és megszámolja őket" vagy "A fogorvos meg fogja nézni a fogaidat, és ellenőrizni fogja, hogy nincs-e bennük fogszuvasodás". Magyarázzuk el a fogászati eljárást kényelmesen, nem ijesztő módon.

Olvass el egy könyvet vagy nézzetek meg egy videót a fogászatról!

Az egyik módja annak, hogy gyermekünk számára kevésbé megterhelő legyen a fogorvosi utazás, ha felvilágosítjuk őt arról, hogy mi fog történni. A fogorvosról szóló könyv olvasása vagy videó megtekintése jó módja annak, hogy felkészítsük gyermekünket az első látogatásra, és enyhítheti gyermeke félelmeit is. Manapság rengeteg ilyen jellegű oktató videó kering az interneten, de  akönyvtár is jó célpont!

Minél előbb forduljunk fogorvoshoz!

Ha gyermekünket korán fogorvoshoz visszük, az segíthet leküzdeni a fogorvostól való félelmet. Megszokhatja az rendelő látványát, hangját, illatát. Minél hamarabb hozzászoknak a fogorvos látogatásához, annál hamarabb megértik, hogy ez egyszerűen egy rutinvizsgálat, amire minden évben szükség van. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
dackorszak egészség nevelés