notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fegyelmezés - nagy dilemma a szülők számára! - Pár tipp, hogyan is kéne csinálni! ;)

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Fegyelmezés, de hogyan?

Rezsóanyu

Nagyon nehéz a gyerekeket fegyelmezni. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire meggyűlik majd vele a bajom. Egy idő után az ember azt gondolja, hogy már késő, úgysem tud változtatni. De sosem késő!

 

Fegyelmezni a gyerekeket

Íme, néhány tipp, hogyan fegyelmezd a gyerekedet:

 

1./ Állíts fel szabályokat!

Egyszerű, jól érthető szabályok kellenek! Nehéz lenne elvárni egy gyerektől, hogy szabályokat kövessen, ha senki nem mondta meg neki, hogy mik azok. 

Persze időbe telik, mire mindenki megérti és elfogadja a szabályokat, de egy idő után már könnyebb lesz. Ha a gyerek tudja, hogy mit várnak el tőle, mi a kötelessége és mi az, amit nem szabad, akkor egy idő után megérti, elfogadja és alkalmazkodik hozzá.

hirdetes

 

2./ Legyenek következmények!

Miután a gyerek tisztában van a szabályokkal, rögtön próbára tesz téged.  Persze, hogy áthágja azokat, már csak azért is, hogy megnézze, te erre hogyan reagálsz.

Hiába a sok szabály, ha nincs következménye annak, hogy megszegik. A gyerekeknek pontosan tisztában kell lenni azzal is, hogy mi történik akkor, ha nem tartja magát az elvárásokhoz.

 

Fegyelmezni a gyerekeket

3./  Legyél következetes!

Ha már megvannak a szabályok, és mindenki tisztában a megszegésének a következményeivel, akkor ezeket be is kell tartanod! 

Tudom, hogy ez kemény dolog. De megéri! A gyerekek okosak, ha nincs következménye annak, amit csinál, mert te csak fenyegeted, akkor újra és újra megteszi. 

Ezért fontos, hogy tartsd be a szavadat, hogy érezze a súlyát!

4./ Ne add fel!

Néha úgy tűnik, hiába a szabály és hiába tudjuk a lehetséges következményeket, mégsem működik a dolog.  De ne add fel! 

Lehet, hogy hetekbe, hónapokba telik, mire változást érsz el.  De ha feladod, akkor a gyerek tudni fogja, hogy ő nyert!

5./ Jutalmazd meg a jó viselkedést!

Mindannyian szeretjük, ha megdicsérnek, hogy jól végezzük a munkánkat.  Szerinted a gyerekekkel nem ugyanez a helyzet?  Fontos, hogy ha a gyerek valami jót csinál, dicsérd meg!

Ha folyton csak a rossz dolgai miatt történnek intézkedések, akkor egy idő után úgy érzi, hogy bármit tesz, az rossz. Ha úgy érzi, hogy csak a rosszra figyelsz, akkor még inkább rossz lesz, csak hogy felhívja magára a figyelmet.

 Ha megdicséred, akkor többször fog jól viselkedni, hiszen jó dolog hallani a dicséretet. S ha azt látja, hogy észreveszed a jó dolgait, akkor jó lesz!

Jutalmazásra tervezhetünk egy közös nagycsaládi pihenést is, amivel nem csak a gyerek jár jól, hanem a szülők is. 

Fegyelmezni a gyerekeket

6./ Mutass példát!

Rengetegszer elmondtuk már: a gyerekek utánozva tanulnak!

Ezért fontos, hogy lehetőleg te se tegyél semmi olyat, amit nem szeretnél, hogy ő megtegyen.  Elmondhatod neki ezerszer, hogy nem szabad kiabálni és csúnyán beszélni. Ha te is így teszel, ha ideges vagy, akkor ő is pontosan így fog tenni. Sokkal egyszerűbben megérti a dolgokat, ha látja a jó példát!

Legyél a példaképe!

7./ Kezdd el már kicsi korban!

A legjobb módja annak, hogy ne kelljen túl sokat a fegyelmezési problémán rágódnod, hogy korán elkezded. Tanítsd meg a gyermekedet a kezdetektől fogva, mi a jó és mi a rossz.

Jó a gyermekek számára minden életkorban, ha megtanulják, hogy a tetteknek következményei vannak.  Lehet, hogy amíg kicsi, nem gondolja át igazán a szabályokat, de ha nem kezded el időben fegyelmezni, akkor később nehezebb lesz változtatni a viselkedésén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Étterem Budapest

Minden szülőre ráfér néha a kikapcsolódás. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy kis... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerek gyerekek gyereknevelés nevelés