Karate: Európa-bajnokság - két bronzérem Isaszegről. Interjú!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A vidéki edzőterem, ahol titokban Európa-bajnokokat nevelnek - 1. rész

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az isaszegi ‘karatebácsi’ – vagyis civilben Jakab Attila – már tavaly tavasszal tudta azt, amit sokan még nem: két tanítványa is kijutott az Európa-bajnokságra. Mindketten évek óta karatéznak és versenyeznek, az isaszegi GENKI WKSZE vezető edzője pedig egy interjú keretében elárulta nekünk, miért érdemes ezt a sportágat választani akár már óvodás kortól, milyen többletet nyújt az iskolában, valamint a hétköznapi életben a karate.

Két bronzérem az Eb-ről karatéban

 

Kósa Krisztina: - Mesélsz nekem a legelejéről, amikor te kezdted?

 

Jakab Attila: - ’96-ban kezdtünk el karatézni… az egész család - anyu kivételével. Akkor még a karate eléggé gyerekcipőben járt. Mi is elmentünk öcsémmel - én akkor voltam 8 éves, öcsém 6. Egy óvodában volt az edzés, és ott ragadtunk.

 

K. K.: - Rögtön nagy szerelem lett?

 

hirdetes

J. A.: - Megszerettük. Nagyon jó volt a társaság, rengeteg gyerek volt, nagyon összekovácsolódtunk. Igazából senkivel nem jártunk se egy osztályba, se egy óvodába, se semmibe, és pont ezért volt jó, hogy mindenkivel csak akkor és ott találkoztunk.

Nagy szerelemmé akkor vált, amikor egyszer az egyik ovis edzés után elmentünk a nagyok edzésére csak benézni. Aztán persze jöttek a hullámvölgyek, amikor sulisok lettünk, akkor kicsit kellett minket noszogatni, de egy kis piszkálás elég volt, és mentünk edzésre.

Én ilyenkor a szülőknek mindig azt mondom, mikor azt mondják, hogy a gyereknek nincs kedve jönni, hogy nekem sem volt kedvem menni 8 évesen télen, amikor lehetett ülni a számítógép előtt, de ránk szóltak, és elküldtek edzésre. Persze, amikor az edzésen voltam, akkor már jól éreztem magam.    

 

K. K.: - Az iskolával ezt mégis hogyan lehetett összeegyeztetni?

 

J. A.: - Eleinte simán. Ötödik osztályig nem gond. Aztán amikor sűrűsödik a program, és du. 3-4-ig bent kell lenni a suliban, nehezebb, de nem lehetetlen. Ugyanis mire nagyobb iskolás lesz valaki, addigra annyira az életük részévé válik, hogy már nem is kérdés, hogy elmenjenek-e edzésre.

 

K. K.: - Mikor lehet így tanulni?

 

J. A.: - Edzés meg suli között. Meg a buszon, a villamoson, a metrón, meg este utána. Mi a suliban odafigyeltünk, és akkor sok minden megragadt bennünk. Tehát ebben is segített és jót tett a karate. Most így utólag azt mondom, hogy ez is nagyon jó benne, hogy annyira oda kell koncentrálni mindenre, amit csinálunk, hogy aztán ez az iskolában is megjelenik.

Amikor már öt-tíz éve karatéztunk öcsémmel, akkor volt egy nagy beszélgetés a szülőkkel, hogy mit csinálnánk, ha nem karatéznánk. És fogalmunk nem volt. Annyira logikus volt az, hogy reggel fölkelünk, iskola, aztán mikor már versenyzők lettünk, hétfőn már vittük magunkkal egy sporttáskában a karateruhát. 

 

Lapozz a folytatásért!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család fejlesztő fotó gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív mozgás nevelés sport tanács tanulás

Szótár

Gyerekbarát étterem

Ha étterembe megyünk, gyakran otthon kell hagynunk a gyerekeket, hiszen az étterem többi... Tovább

Páros wellness

Egy páros wellness tökéletes választás lehet arra, hogy egy kicsit a szülők kettesben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.