Egy vidám dal csodákra képes. Eloszlatja a bánat fellegeit, s feldobja a hangulatotokat.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Az éneklés öröme

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az éneklés bármilyen korú gyermek figyelmét képes elterelni a bajairól, és rögvest felülkerekedik benne a szeretet érzése.

A gyerekek nagyon örülnek, ha énekelnek nekik. S egy idő után általában ők is bekapcsolódnak a dalolásba.  Meglepően gyorsan képesek megtanulni egy nekik tetsző dal szövegét.

 

Éneklés öröme

A dalok, amelyeket éneklünk nekik, már egészen kicsi korukban feldobják őket. Egyszerűen imádják, hallana az anyukájuk hangját. Boldoggá teszi őket. (Emlékszem, amikor még egészen pici babák voltak, napi rutin volt nálunk, hogy énekeltem nekik. Legtöbbször még táncoltam is hozzá, s ez nagyon feldobta őket.)  Mindegy, hogy mit énekelsz, csak vidám dal legyen! Ha valami miatt szomorkodik, bánatos a gyerek, egy egyszerű kis dalocska képes kiragadni őt a rossz hangulatból. Egy vidám dal hallatán egészen egyszerűen nem lehet tovább szomorkodni. A vidám dalokat  lehetetlen szomorúan énekelni. 

hirdetes

 

A dallam vagy a szöveg, vagy mindkettő együtt hihetletlen hatással van rájuk. Persze azt is megteheted, hogy átköltöd a dal szövegét, s így már egész biztosan nem állja meg nevetés nélkül. A dalolás azért is jobb, mint egyszerűen csak zenét hallgatni, mert ez közvetlenebb kapcsolatot teremt a szülő és a gyermek között, vagy aközött akivel épp énekelnek. De természetesen a passzív zenehallgatás is képes ellazítani az embert, javítani a hangulatot. A zene könnyedebb, mint a mese. Lágy és pihentető.  Egyszerűen bekúszik a fejébe, s elkezd dalolni úgy, hogy közben észre sem veszi. Az éneklés serkenti a kreativitásért felelős jobb agyfélteke működését, ami rugalmasabbá teszi a gyerekek viselkedését. A gyerekek szivesen emlékeznek olyan dolgokra, amiket úgy csináltunk, hogy közben énekeltünk.  Legyen az bármi!  Mosogatás vagy éppen teregetés közben is lehet énekelni.  Mindjárt jobb lesz a hangulatotok, s az egész már nem is tűnik munkának. A legjobb, ha bizonyos tevékenységekhez mindig különböző dalokat társítasz. Azt még jobban fogják értékelni.  A gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott dolgokat.  Ha mindig ugyanazt a dalt éneklitek egy adott tevékenység közben, akkor arra emlékezni fog, amíg él, s ezek az emlékek igazán szívmelengetőek lesznek számukra. Manapság pedig annyit ülünk az autóban. Tudsz jobbat, mint hogy énekeljetek?  Ugye, hogy nem?   Mi sokszor úgy énekelünk, hogy közben már szakadunk a nevetéstől.

 

Gyermekünk pedig nagyon sokat énekelhet például egy koncerten, főleg, hogyha a kedvenc együttese játszik. Manapság az Apacuka lett a legkedveltebb zenekar, jó hír, hogy hétvégén koncerteznek Budapesten, itt meg is tudhatod a részleteket!

hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

2018-02-25

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

Egy fülfertőzés még a felnőtteket is meg tudja kínozni. Hát, még a gyerekeket! A kisbabák esetében a fülfertőzés különösen gyakori betegség. Mivel a kicsik még nem tudják elmondani, hol fáj nekik, ezért fontos, hogy szülőként ismerd a pontos tüneteteket és időben lépj, mielőtt maradandó fülkárosodást szenvedne gyereked.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék

Szótár

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az olyan étterem, ahová bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.