notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy vidám dal csodákra képes. Eloszlatja a bánat fellegeit, s feldobja a hangulatotokat.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Az éneklés öröme

Rezsóanyu

Az éneklés bármilyen korú gyermek figyelmét képes elterelni a bajairól, és rögvest felülkerekedik benne a szeretet érzése.

A gyerekek nagyon örülnek, ha énekelnek nekik. S egy idő után általában ők is bekapcsolódnak a dalolásba.  Meglepően gyorsan képesek megtanulni egy nekik tetsző dal szövegét.

 

Éneklés öröme

A dalok, amelyeket éneklünk nekik, már egészen kicsi korukban feldobják őket. Egyszerűen imádják, hallana az anyukájuk hangját. Boldoggá teszi őket. (Emlékszem, amikor még egészen pici babák voltak, napi rutin volt nálunk, hogy énekeltem nekik. Legtöbbször még táncoltam is hozzá, s ez nagyon feldobta őket.)  Mindegy, hogy mit énekelsz, csak vidám dal legyen! Ha valami miatt szomorkodik, bánatos a gyerek, egy egyszerű kis dalocska képes kiragadni őt a rossz hangulatból. Egy vidám dal hallatán egészen egyszerűen nem lehet tovább szomorkodni. A vidám dalokat  lehetetlen szomorúan énekelni. 

hirdetes

A dallam vagy a szöveg, vagy mindkettő együtt hihetletlen hatással van rájuk. Persze azt is megteheted, hogy átköltöd a dal szövegét, s így már egész biztosan nem állja meg nevetés nélkül. A dalolás azért is jobb, mint egyszerűen csak zenét hallgatni, mert ez közvetlenebb kapcsolatot teremt a szülő és a gyermek között, vagy aközött akivel épp énekelnek. De természetesen a passzív zenehallgatás is képes ellazítani az embert, javítani a hangulatot. A zene könnyedebb, mint a mese. Lágy és pihentető.  Egyszerűen bekúszik a fejébe, s elkezd dalolni úgy, hogy közben észre sem veszi. Az éneklés serkenti a kreativitásért felelős jobb agyfélteke működését, ami rugalmasabbá teszi a gyerekek viselkedését. A gyerekek szivesen emlékeznek olyan dolgokra, amiket úgy csináltunk, hogy közben énekeltünk.  Legyen az bármi!  Mosogatás vagy éppen teregetés közben is lehet énekelni.  Mindjárt jobb lesz a hangulatotok, s az egész már nem is tűnik munkának. A legjobb, ha bizonyos tevékenységekhez mindig különböző dalokat társítasz. Azt még jobban fogják értékelni.  A gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott dolgokat.  Ha mindig ugyanazt a dalt éneklitek egy adott tevékenység közben, akkor arra emlékezni fog, amíg él, s ezek az emlékek igazán szívmelengetőek lesznek számukra. Manapság pedig annyit ülünk az autóban. Tudsz jobbat, mint hogy énekeljetek?  Ugye, hogy nem?   Mi sokszor úgy énekelünk, hogy közben már szakadunk a nevetéstől.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Étterem Budapest

Minden szülőre ráfér néha a kikapcsolódás. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék