notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szokolay Sándor emlékkoncert a MÜPA-ban

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner

Koncert a MÜPA-ban - miért ne jöhetnének a srácok is?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A MÜPA neve egybeforrt a kultúráéval, és most egy olyan emlékkoncertet szerveznek, mellyel Szokolay Sándorra emlékeznek. Ha te is szeretnél részt venni egy izgalmas rendezvényen, tájékozódj a cikkből!

Koncert a MÜPA-ban

 

Szokolay Sándor Kossuth-díjas magyar zeneszerző és egyetemi tanár volt. 1966-tól 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán volt  énektanár és karvezető. Emellett a Zeneszerzés tanszakon is tanított ellenpontot, prozódiát és zeneszerzést. 1978–1988 között a Magyar Televízió zenei lektora volt, végül pedig 1994-ben a Zeneakadémiáról ment nyugdíjba.

 

Rendkívül termékeny és sokoldalú zeneszerző volt. Ennek eredményeképpen számos énekes és hangszeres alkotást is írt, életművének alapját azonban egyértelműen operái alkották. Művei – elsősorban operái - külföldön is ismertek és elismertek. Még 1964-ben komponálta Vérnász című operáját, mellyel rögtön közismert lett az európai zenei életben is. A szövegét tucatnyi nyelvre lefordították, és hatalmas sikerrel mutatták be a világ huszonhárom városában. Kiváló dramaturgiai érzékkel is rendelkezett, művei egyértelműen színpadra termettek.

 

Szokolay Sándor sokat tett azért, hogy az ifjúság komolyzene iránti érdeklődése a könnyűzene mai fellendülése mellett is megmaradjon, sőt, növekedhessen. A Vérnászt követő színpadi műve, a Tavaszhozó kislány a gyerekek számára íródott. Jellemző volt rá az ifjúság iránti pedagógiai elkötelezettség. Már első kísérőzenéjét is egy animációs filmhez, A Piros pöttyös labdához írta. A Csillagszemű című mesejátékhoz is komponált kísérőzenét.

 

Most a MÜPA emlékezik meg róla, egy nagyszabású koncerttel, melyen Kocsis Zoltán vezényel majd. Az egy szünetet tartalmazó koncert pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy akár falatozzunk is a koncert végén a nagy fáradtság levezetéseképp a MÜPA-ban található Bohém Étteremben, ahová ide kattintva akár asztalt is foglalhattok. 

 

 

Lapozz a részletekért!

 

 

Koncert a MÜPA-ban

 

Program: 

 

Szokolay: Nyitány-fantázia, op. 377

 

Bartók: Tánc-szvit, BB 86

 

Szokolay: Trombitaverseny, op. 66

 

Szokolay: Vérnász-szvit, op. 54/C

 

Kodály: Psalmus Hungaricus

 

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok egy nagyszabású hangversennyel emlékezik meg a XX. század egyik legismertebb magyar zeneszerzőjére, Szokolay Sándorra. A termékeny komponista a hatvanas években lett országszerte is ismert, Vérnász című operájával tett szert nagy népszerűségre, majd még hat operát, huszonöt oratóriumot, sok egyházi és világi kórusművet írt. 

 

A két nagy előd, Bartók és Kodály egy-egy ismertebb művét is hallhatjuk majd,


A Szokolay-műveket Kocsis Zoltán vezényletével adja majd elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A koncert este fél hétkor kezdődik, és egy szünetet tartalmaz. Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a művekkel ismerkedhetnek meg a kedves érdeklődők.
 

 

hirdetes
További cikkek ebben a témában
anya anyaság apa család fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány kreatív nevelés tanács

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.7