notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szokolay Sándor emlékkoncert a MÜPA-ban

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Koncert a MÜPA-ban - miért ne jöhetnének a srácok is?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A MÜPA neve egybeforrt a kultúráéval, és most egy olyan emlékkoncertet szerveznek, mellyel Szokolay Sándorra emlékeznek. Ha te is szeretnél részt venni egy izgalmas rendezvényen, tájékozódj a cikkből!

Koncert a MÜPA-ban

 

Szokolay Sándor Kossuth-díjas magyar zeneszerző és egyetemi tanár volt. 1966-tól 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán volt  énektanár és karvezető. Emellett a Zeneszerzés tanszakon is tanított ellenpontot, prozódiát és zeneszerzést. 1978–1988 között a Magyar Televízió zenei lektora volt, végül pedig 1994-ben a Zeneakadémiáról ment nyugdíjba.

 

Rendkívül termékeny és sokoldalú zeneszerző volt. Ennek eredményeképpen számos énekes és hangszeres alkotást is írt, életművének alapját azonban egyértelműen operái alkották. Művei – elsősorban operái - külföldön is ismertek és elismertek. Még 1964-ben komponálta Vérnász című operáját, mellyel rögtön közismert lett az európai zenei életben is. A szövegét tucatnyi nyelvre lefordították, és hatalmas sikerrel mutatták be a világ huszonhárom városában. Kiváló dramaturgiai érzékkel is rendelkezett, művei egyértelműen színpadra termettek.

 

Szokolay Sándor sokat tett azért, hogy az ifjúság komolyzene iránti érdeklődése a könnyűzene mai fellendülése mellett is megmaradjon, sőt, növekedhessen. A Vérnászt követő színpadi műve, a Tavaszhozó kislány a gyerekek számára íródott. Jellemző volt rá az ifjúság iránti pedagógiai elkötelezettség. Már első kísérőzenéjét is egy animációs filmhez, A Piros pöttyös labdához írta. A Csillagszemű című mesejátékhoz is komponált kísérőzenét.

 

Most a MÜPA emlékezik meg róla, egy nagyszabású koncerttel, melyen Kocsis Zoltán vezényel majd. Az egy szünetet tartalmazó koncert pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy akár falatozzunk is a koncert végén a nagy fáradtság levezetéseképp a MÜPA-ban található Bohém Étteremben, ahová ide kattintva akár asztalt is foglalhattok. 

 

 

Lapozz a részletekért!

 

 

Koncert a MÜPA-ban

 

Program: 

 

Szokolay: Nyitány-fantázia, op. 377

 

Bartók: Tánc-szvit, BB 86

 

Szokolay: Trombitaverseny, op. 66

 

Szokolay: Vérnász-szvit, op. 54/C

 

Kodály: Psalmus Hungaricus

 

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok egy nagyszabású hangversennyel emlékezik meg a XX. század egyik legismertebb magyar zeneszerzőjére, Szokolay Sándorra. A termékeny komponista a hatvanas években lett országszerte is ismert, Vérnász című operájával tett szert nagy népszerűségre, majd még hat operát, huszonöt oratóriumot, sok egyházi és világi kórusművet írt. 

 

A két nagy előd, Bartók és Kodály egy-egy ismertebb művét is hallhatjuk majd,


A Szokolay-műveket Kocsis Zoltán vezényletével adja majd elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A koncert este fél hétkor kezdődik, és egy szünetet tartalmaz. Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a művekkel ismerkedhetnek meg a kedves érdeklődők.
 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány kreatív nevelés tanács

Szótár

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Készségfejlesztő játékok

A készségfejlesztő játékok alkalmazása gyermekkorban rendkívül fontos feladat. Ezek a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.7