notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az orvosokat is meglepte a koraszülött kisbaba

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Elvesztették a babájukat pár percre, de csoda történt

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

2010. március 25. Kate Ogg egy ausztrál édesanya ikreknek adott életet.  Jamie és Emily a terhesség 27. hetére született. Emily túlélte a szülést, ám Jamie nem lélegzett. Az orvosok 20 percen keresztül próbálták újraéleszteni Jamiet de nem sikerült. Tudatták Kate-tel és férjével, Daviddel, hogy Jamie meghalt. Az ápolók Jamie mozdulatlan, kis testét anyja mellkasára helyezték, hogy el tudjanak búcsúzni tőle. De ezután a pár megélhette az igazi csodát. 

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

Kate és David hosszasan vettek búcsút halott gyermeküktől, mikor egy figyelemre méltó dolog történt: úgy öt perc múlva Jamie megmozdult, és mozdulatai egyre hangsúlyosabbak lettek. Ennek ellenére az orvos arról tájékoztatta a szülőket, hogy az ilyen mozgások egyszerű reflex mozdulatok, nem jelenti azt, hogy életben van a kisfiú.


Így a házaspár összeszedte utolsó erejét, hogy eltöltsenek még pár percet gyermekükkel, hisz tudták, hogy ennél a néhány pillanatnál jobban már nem ismerhetik meg őt: "Azt akartam, hogy találkozzunk, karomban tarthassam őt, és hogy ő is ismerjen meg minket" mondta Kate.  "Ha ez az út volt neki megírva, akkor szerettük volna,  hogy tudja, mielőtt meghal, hogy a szülei vele vannak, és szeretik őt.  El kellett fogadnunk a tényt, hogy el fogjuk veszíteni, ezért próbáltuk kihasználni ezeket az utolsó, értékes pillanatokat. "

hirdetes

 

Ez az „extra pár perc” végül több mint két órára nyúlt.  És akkor valami még figyelemre méltóbb dolog történt, mint Jamie korábbi mozgásai, az állítólag halott gyermek kinyitotta a szemét. Azt gondoltuk, "Micsoda áldás, hogy egyszer bele nézhetünk a kis szemébe, mielőtt elmegy." mondta Kate. "De az nyitva maradt!"
Mint valószínűleg legtöbbünknél ezen a ponton, a párban is felmerült, hogy gyermekük talán nem is volt halott. "Azt hiszem, minden második ember azt mondja majd: Mi van, ha tényleg életben marad? Ha igen, akkor ez csak egy csoda lehet. A másik fele pedig azt fogja mondani: Nem, őt már halottnak nyilvánították, ez csupán az ösztön. "- mondta David.
 

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

 

David és Kate a „kenguru gondoskodást" gyakorolták kisfiukon, ahogy azt az ausztrálok nevezik:


Tulajdonképpen ez az egész világon széles körben elterjedt, különösen a szegényebb országokban, ahol a koraszülött csecsemőknél nem áll rendelkezésre inkubátor.  A csecsemőt bőr a bőrrel érintkezve tartja az édesanya vagy édesapa, így hőt termelnek, mint egy kölyök kenguru az anyja erszényében.

 

 


Kate már hallott a kenguru gondoskodásról korábban. „ A baba megszületik, és hirtelen nem veszi körül az anyja melege, illata, vagy a szívének dobogása.  Így a mellkasomra tettem, mert talán így volt a legközelebb ahhoz az érzéshez, amikor még bennem volt, ahol biztonságban érezte magát. "


Jamie továbbra is éledezik, ahogy Kate mellkasán feküdt.  Megragadta édesanyja és édesapja ujját is. És amikor Kate egy borsónyi anyatejjel kínálta az ujja hegyén, Jamie lelkesen elfogadta.

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

 

Ekkor Kate igazán elkezdett hinni benne, hogy kisbabája valóban életben van: "Láttuk, hogy egyre erősebb - nem halott" mondta.  Ő és David próbálta rávenni az orvost, hogy jöjjön, vessen még egy pillantást Jamiere. "Ha tényleg olyan dolgokat csinál, mint a halott csecsemők, akkor érdemes lenne ide jönni és megnézni" mondta Kate. De egy másik kórházi alkalmazott ismét csak annyit mondott a házaspárnak, hogy amit látnak gyermekükön az csupán csak reflex mozdulat, mivel már fiukat halottnak nyilvánították. Végül cselhez kellett folyamodniuk, kegyes hazugsággal érték el, hogy az orvos végre ellátogasson a szobájukba.


David azt mondta: "Menj, és mondd meg neki, hogy elfogadtuk a babánk halálát, jöjjön vissza és magyarázza el mi történhetett. Erre megjelent az orvos."
Kate elmesélte, hogy az orvos hitetlenkedve állt az ágya mellett. "Elővette a sztetoszkópját és meghallgatta Jamie mellkasát, közben folyamatosan rázta a fejét. Azt mondogatta,"Ezt nem hiszem el, ezt nem hiszem el. ""

 

 

Dr. Lisa Eiland a New York-i Weill Cornell Medical Center orvosa szerint, valójában a történteknek - ami úgy tűnt mit egy csoda - van tudományos magyarázata. "Ami a leg lényegesebb, hogy az anya biztosította a meleget, és hogy szívverése stimulálta a babát. Ezek mind olyan dolgok, amelyek az élet felé segítették a babát." – magyarázta Dr. Eiland.
David Ogg a "nagyon erős, nagyon okos” felesége érdemének és kitartásának tulajdonítja Jamie túlélését.  "Ő ösztönösen tette azt, amit tett, ha ő nem lett volna, akkor Jamie valószínűleg nem lenne velünk."

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

HELLP-szindróma okozhatta a debreceni kismama halálát

2017-12-26

HELLP-szindróma okozhatta a debreceni kismama halálát

A kismamák rettegett betegsége a HELLP-szindróma. Fokozott figyelmet és azonnali kezelést érdemel. Az anya és a magzat életét is veszélyezteti.Ismerd meg, vedd komolyan a HELLP-szindrómát.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
apa baba baba várás betegség

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 5.0