notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az orvosokat is meglepte a koraszülött kisbaba

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Elvesztették a babájukat pár percre, de csoda történt

2010. március 25. Kate Ogg egy ausztrál édesanya ikreknek adott életet.  Jamie és Emily a terhesség 27. hetére született. Emily túlélte a szülést, ám Jamie nem lélegzett. Az orvosok 20 percen keresztül próbálták újraéleszteni Jamiet de nem sikerült. Tudatták Kate-tel és férjével, Daviddel, hogy Jamie meghalt. Az ápolók Jamie mozdulatlan, kis testét anyja mellkasára helyezték, hogy el tudjanak búcsúzni tőle. De ezután a pár megélhette az igazi csodát. 

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

Kate és David hosszasan vettek búcsút halott gyermeküktől, mikor egy figyelemre méltó dolog történt: úgy öt perc múlva Jamie megmozdult, és mozdulatai egyre hangsúlyosabbak lettek. Ennek ellenére az orvos arról tájékoztatta a szülőket, hogy az ilyen mozgások egyszerű reflex mozdulatok, nem jelenti azt, hogy életben van a kisfiú.


Így a házaspár összeszedte utolsó erejét, hogy eltöltsenek még pár percet gyermekükkel, hisz tudták, hogy ennél a néhány pillanatnál jobban már nem ismerhetik meg őt: "Azt akartam, hogy találkozzunk, karomban tarthassam őt, és hogy ő is ismerjen meg minket" mondta Kate.  "Ha ez az út volt neki megírva, akkor szerettük volna,  hogy tudja, mielőtt meghal, hogy a szülei vele vannak, és szeretik őt.  El kellett fogadnunk a tényt, hogy el fogjuk veszíteni, ezért próbáltuk kihasználni ezeket az utolsó, értékes pillanatokat. "

hirdetes

Ez az „extra pár perc” végül több mint két órára nyúlt.  És akkor valami még figyelemre méltóbb dolog történt, mint Jamie korábbi mozgásai, az állítólag halott gyermek kinyitotta a szemét. Azt gondoltuk, "Micsoda áldás, hogy egyszer bele nézhetünk a kis szemébe, mielőtt elmegy." mondta Kate. "De az nyitva maradt!"
Mint valószínűleg legtöbbünknél ezen a ponton, a párban is felmerült, hogy gyermekük talán nem is volt halott. "Azt hiszem, minden második ember azt mondja majd: Mi van, ha tényleg életben marad? Ha igen, akkor ez csak egy csoda lehet. A másik fele pedig azt fogja mondani: Nem, őt már halottnak nyilvánították, ez csupán az ösztön. "- mondta David.
 

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

David és Kate a „kenguru gondoskodást" gyakorolták kisfiukon, ahogy azt az ausztrálok nevezik:


Tulajdonképpen ez az egész világon széles körben elterjedt, különösen a szegényebb országokban, ahol a koraszülött csecsemőknél nem áll rendelkezésre inkubátor.  A csecsemőt bőr a bőrrel érintkezve tartja az édesanya vagy édesapa, így hőt termelnek, mint egy kölyök kenguru az anyja erszényében.


Kate már hallott a kenguru gondoskodásról korábban. „ A baba megszületik, és hirtelen nem veszi körül az anyja melege, illata, vagy a szívének dobogása.  Így a mellkasomra tettem, mert talán így volt a legközelebb ahhoz az érzéshez, amikor még bennem volt, ahol biztonságban érezte magát. "


Jamie továbbra is éledezik, ahogy Kate mellkasán feküdt.  Megragadta édesanyja és édesapja ujját is. És amikor Kate egy borsónyi anyatejjel kínálta az ujja hegyén, Jamie lelkesen elfogadta.

Olyan dolog történt a koraszülött babával, hogy nem hitték el

Ekkor Kate igazán elkezdett hinni benne, hogy kisbabája valóban életben van: "Láttuk, hogy egyre erősebb - nem halott" mondta.  Ő és David próbálta rávenni az orvost, hogy jöjjön, vessen még egy pillantást Jamiere. "Ha tényleg olyan dolgokat csinál, mint a halott csecsemők, akkor érdemes lenne ide jönni és megnézni" mondta Kate. De egy másik kórházi alkalmazott ismét csak annyit mondott a házaspárnak, hogy amit látnak gyermekükön az csupán csak reflex mozdulat, mivel már fiukat halottnak nyilvánították. Végül cselhez kellett folyamodniuk, kegyes hazugsággal érték el, hogy az orvos végre ellátogasson a szobájukba.


David azt mondta: "Menj, és mondd meg neki, hogy elfogadtuk a babánk halálát, jöjjön vissza és magyarázza el mi történhetett. Erre megjelent az orvos."
Kate elmesélte, hogy az orvos hitetlenkedve állt az ágya mellett. "Elővette a sztetoszkópját és meghallgatta Jamie mellkasát, közben folyamatosan rázta a fejét. Azt mondogatta,"Ezt nem hiszem el, ezt nem hiszem el. ""

Dr. Lisa Eiland a New York-i Weill Cornell Medical Center orvosa szerint, valójában a történteknek - ami úgy tűnt mit egy csoda - van tudományos magyarázata. "Ami a leg lényegesebb, hogy az anya biztosította a meleget, és hogy szívverése stimulálta a babát. Ezek mind olyan dolgok, amelyek az élet felé segítették a babát." – magyarázta Dr. Eiland.
David Ogg a "nagyon erős, nagyon okos” felesége érdemének és kitartásának tulajdonítja Jamie túlélését.  "Ő ösztönösen tette azt, amit tett, ha ő nem lett volna, akkor Jamie valószínűleg nem lenne velünk."

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Esküvőhelyszín

A tökéletes esküvőhelyszín megtalálása a legfontosabb feladat a szervezés során, hiszen... Tovább

Étterem Budapest

Minden szülőre ráfér néha a kikapcsolódás. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
apa baba baba várás betegség