notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Első osztályba megy a gyerek - Tanácsok az iskolakezdéshez!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Elsős lesz a gyermekem

Tutyus

Majdnem minden iskolás gyermek izgatottan várja a szeptemberi iskolakezdést. Ennél jobban csak a leendő elsősök izgulnak, hiszen számukra teljesen ismeretlen ez a terep. Milyen lesz a tanítónéni? Milyenek lesznek az osztálytársak? Most megpróbálom néhány pontban összeszedni azokat a tippeket, melyek megkönnyíthetik a leendő kisiskolások és szülei utolsó heteit!  

Elsős kisgyermek

Amit ne tegyél!

Nem jó az, ha már az iskola megkezdése előtt elkezdjük riogatni a gyereket. Ne mondjunk neki olyanokat, hogy „majd a tanítónéni megnevel” stb. …! Ahogy nem rémísztgetünk, úgy meseképet se állítsunk az iskoláról. 

A kezdetek!

Ha tehetjük, gyermekünkkel együtt vásároljuk meg az iskolaszereket. Az első tolltartó, iskolatáska, ceruzák és füzetborítók kiválasztása különösen nagy lázba hozhatja a kisiskolást. Milyen jó program is tud lenni az első ceruzák kihegyezése! Ne fosszuk meg ettől az élvezettől!

hirdetes


Nagyon fontos, hogy már az iskolát megelőző héten kezdjük el a szokatást. Mondjuk el neki, hogy korán fog kelni. Tudatosítsuk benne, hogy ezért hamarabb le is kell feküdnie. Fokozatosan szokassuk ehhez a ritmushoz, de mindez semmiképp ne váljék görcsös akarattá, hiszen ezzel könnyen felesleges stresszt okozhatunk a kicsiknek. Fontos, hogy ne csak az iskoláról szóljon a gyerek utolsó nyári hónapja. Inkább próbáljuk felkelteni az érdeklődését. Meséljünk neki pozitív élményeket a saját iskolás időszakunkról. A következő oldalon még több hasznos tanács vár! 

Elsős kisgyermek

Maradjon gyerek!

Ha már megvannak a tankönyvek, lapozzuk át együtt a gyerekkel. Mondjuk el neki, mire számítson, hogy ebből lesz a számonkérés, és hogy milyen fontos a házi feladatok elvégzése. Ha már a házi feladat! Ne felejtsük el, hogy iskolás csemeténk azért mégis csak egy gyerek, akinek ugyanúgy fontos a játék és kikapcsolódás, minta kisebb társainak. Így ha elkészült a házijával, fontos, hogy utána jusson ideje a szórakozásra is!

Némi önállóság!

Már a legelejétől fogva próbáljuk arra ösztönözni a gyereket, hogy saját maga pakoljon be az iskolatáskájába. Mi csak ellenőrizzük annak helyességét. Az első hetekben, hónapokban segítsünk neki a tanulásban, hisz ilyenkor alakul ki a gyermek tanulási stílusa. Ha valamit nem ért, ne sajnáljuk rászánni az időt és az energiát, hogy átsegítsük ezeken a nehézségeken. Van olyan gyerek, aki hamar önállóan fog tanulni, és van olyan, aki mellé huzamosabb ideig le kell ülni.


Természetesen nem készíthetjük fel mindenre a gyermeket, de némi tudatossággal és napirendel segítve, az ilyenkor fennálló problémák könnyebben elkerülhetőek lesznek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerek gyerekek gyereknevelés nevelés tanács tanulás