Martin Molin, a posztmodern verklis

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Fantasztikus videó, mely mindenkit elvarázsol

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az illető úriember – Martin Molin - azt gondolom, joggal nevezhető zseninek. Nem mindennapi ember az, aki egy ilyet kitalál, majd meg is valósít. Az alábbi videóban hallhatjátok, miről is van szó pontosan.

Kintorna a XXI. században

 

Amikor a jelen találkozik a múlttal, és egymásra ismernek. Hiába a sokéves szakadék, a rengeteg eltelt idő, mely modernizált minden kézzel fogható eszközt, és tárgyat, minden bizonnyal sokan közülünk emlékeznek még a verklire vagy a kintornára, mint hangszerre. Ezek eredete a 18.-19. századra nyúlik vissza, vagyis valóban nem új keletű a történet, viszont az elv szinte ugyanaz, mnt a lenti videóban Martin Molin gépénél.

hirdetes

 

A verkli vagy kintorna az oldalán lévő kar tekerésével kezdett működni. Ilyenkor a játékos egyszerre táplálta a fújtatókat, és működtette a kis fémszögecskékkel ellátott, forgó hengert (verkli) vagy lyukszalagot (kintorna). A szögecskék vagy lyukak közvetítésével, a szelepeken keresztül továbbítódott a levegő a síprendszerhez, és a szögecske vagy lyuk elhelyezkedése döntötte el, hogy melyik síp szólal meg, és mikor.

 

Ha emlékszünk még, Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk egyik jelenetében is felbukkant egy ilyen hangszer.

 

Videó a következő oldalon. Lapozz!

 

 

Kintorna a XXI. században

 

Ez a mostani, modern változatnak megközelítőleg 2000 darab fémgolyóból áll a szerkezete, és ezeknek a segítségével szólaltatja meg a „modern Willy Wonka” a gépet. Megnyugtató, kellemes zenéjével sokaknak szerez kellemes pillanatokat.

 

Sokban hasonlít a régimódi, kurblis zenegépekre, csak éppen ezerszer jobb azoknál. Ez voltaképpen azoknak egy posztmodern verziója. Teljesen kézi meghajtású és vezérlésű, vagyis tényleg nem kell semmilyen elektromos turpisságra gondolni.

 

Álljon hát itt a videó, mely többet mond minden szónál!

 

 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő finom motorika fotó gyerek gyerekek gyereknevelés iskola kisfiú kislány kreatív nevelés tanács tanulás videó

Szótár

Osztálykirándulás helyszín Balaton

Ideje elkezdeni az osztálykirándulások szervezését. A gyerekek nagy kedvence a Balaton, így... Tovább

Kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az olyan étterem, ahová bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 5.0