notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mire képesek egy anya szavai?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A csoda, ami egy anya szavaiban rejtőzik

emszi

Nincs nyugtatóbb és szebb dolog egy gyermek fülei számára, mint édesanyja hangját hallani. Szót ejtünk egy módszerről, amivel minden nap segíthetsz gyermekeidnek.

Az anya szavai valódi gyógyírek

A gyermekek először édesanyjuk hangját ismerik meg, és ez a hang életük végéig a biztonság és nyugalom szimbóluma lesz számukra. Mondókák és altatódalok mellett azonban van még valami, amivel közelebb kerülhetünk gyermekünkhöz, mégpedig a tudatalattiján keresztül.

Egy anyuka arról az esetről számolt be, mikor legidősebb fia rosszul érezte magát – a gyermekpszichológus olyan tanáccsal látta el őt, amit azóta előszeretettel használ fel, sok-sok év után is.

hirdetes

Az anya hangja valóságos csoda a gyermeki fülnek

A módszer egyszerű: az anyuka minden éjszaka megvárta, hogy beteg kisfia az alvás aktív szakaszához érkezzen, majd suttogni kezdett neki. A technika hatékonyságát tudományos eredmények is bizonyítják – azok a gyerekek, akikhez éjszaka beszéltek a szüleik, sokkal gyorsabban felépültek, mint akikhez nem.

Lássuk, hogy miért olyan fontos ez a kis „szertartás” a gyermekek gyógyulása és fejlődése érdekében!

Folytatjuk a következő oldalon!

Az anya szavai valódi gyógyírek

Mit érdemes mondani ilyenkor?

A gyermekpszichológus megosztott az anyukával néhány „varázsszót”, amiket minden este érdemes elismételgetni a gyerekeknek.

Szeretlek – Büszke vagyok rád – Örülök, hogy te vagy a gyermekem – Te vagy számomra a legjobb gyerek

Ezek a szavak habár nagyon egyszerű üzenetet közvetítenek, valójában nagyon fontosak is. A pszichológia szerint az ilyen kifejezések képesek megváltoztatni a világról alkotott képünket. Ha megfelelően válogatjuk meg a mondandónkat, az nagyban megkönnyítheti a dolgunkat a későbbiekben.

Íme néhány példa:

„Én vagyok az anyukád, te pedig a gyermekem [kisfiam/kislányom]” – ez segíthet egy szorosabb érzelmi kötelék kialakításában, ha úgy érzed, nem vagytok elég közel egymáshoz.

„Én adok, te elfogadod” – a családon belüli energia áramlásának természetes körforgására utal, egyszerű szavakkal.

„Nem kell tenned értem semmit. Én olyannak szeretlek, amilyen vagy” – egy fontos üzenet arról, hogy mindenkinek meg kell találnia a saját útját az életben.

„Apa és én nagyon szeretünk téged. Te vagy a mi gyermekünk.” – ebben az egyszerű néhány szóban minden benne van.

„Olyan vagy, mint apa. Ő a legjobb apa számodra.”

„Büszke vagyok rád.”

„Szeretlek.”

Lássuk a következő oldalon, hogy mit érhetünk el mindezzel!

Az anya szavai valódi gyógyírek

Számos előnyünk származhat abból, ha éjszakánként rendszeresen beszélünk gyermekünkhöz, miközben alszik.

Segít kiépíteni a bizalmat

A szülő és a gyerek közötti bizalom rendkívül fontos, de tenni is kell érte, hogy megerősödjön.

Csak te és ő

A szülők napi teendői közepette ritkán akad idő arra, hogy minden külső zavaró tényezőtől mentes környezetben együtt lehessenek gyermekeikkel. Ezek az éjszakai pillanatok különlegesek, mert csak kettőtökről szólnak.

Fontos dolgokról beszélhetsz neki, érthetően

A hétköznapokban az információ milliónyi forrásból érkezik, és gyakran a felnőttek számára nehéz kiszűrni a lényeget – gondolj csak bele, hogy milyen nehéz lehet ez egy gyerek esetében. Ha éjszaka semmi mást nem kell feldolgoznia, csak kedves szavaidat, akkor könnyebb dolga lesz azok megértésével.

A gyerekek érzik a szeretetet

Amikor a korábban említett anyuka feltette a következő kérdést gyermekének, elképesztő reakciót kapott válaszként: „Tudtad, hogy ha választhattam volna az összes gyerek közül a világon, akkor is téged választottalak volna?”

Erre kisfia csodálkozva, ragyogó szemekkel csak ennyit tudott mondani: „Engem? Tényleg? Ez igaz, anya? Csak engem?” – nagyon fontos tudatni velük, hogy úgy szeretjük őket ahogy vannak, és hogy számunkra mindenkinél fontosabbak és különlegesebbek.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy rendszeresen emlékeztessük gyermekeinket arról, hogy szeretjük őket és fontosak nekünk – nem csak éjszaka, amikor alszanak, hanem nap közben is! És persze az apukákat sem hagyhatjuk ki – sehol sincs az megírva, hogy ők nem tehetik ezt meg néha a gyermekeiknek, akár nappal, akár éjszaka!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa család egészség tanács