notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kód megfejtése és megkülönböztetése, sírás típusok felismerése.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Csecsemő sírás típusai- A megfejthetetlennek tűnő kód

Komjáti Anna

Friss szülőként már biztosan te is elgondolkodtál már azon, hogy honnan fogod tudni megkülönböztetni kisbabád sírását és ennek megfelelően kielégíteni igényeit. Sírás és sírás között is van óriási különbség még akkor is, ha mi egyként kezeljük őket. A sírásnak mindig van valami konkrét oka, amit nekünk szülőnek fel kell ismernünk és orvosolnunk a probléma okát. Ez nem mindig egyszerű, de mindenre van megoldás, ahogyan erre is. A kisbabák jeleket próbálnak adni a szülőnek és különböző hangadásokkal jeleznek. A szülő elsőként kétségbeesetten próbál megoldást találni, mert nem tudja mi a baja a kisbabának, de ez természetes reakció, hiszen új korszak kezdődik.

csecsemősírás

TUDTAD , HOGY MIÉRT SÍR FEL A KISBABA, AMIKOR MEGSZÜLETIK?


Amikor kisbabád megszületik rengeteg környezeti tényező éri. Elsősorban ki van téve a hőmérsékletnek, hangoknak, érintésnek, és magának az oxigénnek. Amikor egy baba megszületik az első tényező a hőmérséklet melyet már megszokott az anyaméhben ahol állandó (testhőmérséklet) uralkodik. A külső környezeti hőmérséklet természetesen hűvösebb így egy elsődleges ingerként éri a csecsemőt. A hangok ijesztőnek számára ugyanis az anyaméhben eddig mindent tompítva hallott kivéve az édesanya szívhangját és az édesanya hangját. Odakint a pocakon kívül minden hangosabbnak tűnik, amire a baba sírással reagál. Az első légvétellel kezdetét veszi a légzés a nagybetűs életben maradáshoz ezzel együtt a tüdőben maradt magzatvíz kiürül. Az újszülött rémült a rengeteg változástól ezért bizonyos esetekben az édesanya mellkasára helyezik, ahol érzi azt a testmeleget mely melegítette odabent a pocakban és hallja a különösen csengő számára dallamként játszódó szívverés hangját, amely megnyugtatja és biztonsággal tölti el.

hirdetes

Minden újszülött sír? 


Természetesen nem minden baba sír fel közvetlenül a születést követően, de nem kell megijedni, mert, ahogy megszűnik az anyaméh és a baba közötti kontaktus a baba azonnal sírni kezd amennyiben azt érzékeli,hogy az édesanyja távolodik tőle. Ez egy egyszerű ösztön, amely minden élőlénynél megfigyelhető. Ami eddig számára a biztonságot, nyugalmat és táplálékot jelentette hirtelen elszakad tőle, de csak rövid időre ezt a kisbaba katasztrófának éli meg amire reagál és válaszként sírásba kezd.
 


A sírás típusait sokféle módon tudjuk megkülönböztetni. A sírás időtartamából, hosszából, élességéből valamint a sírás időszakosságától. Ha majdnem azonos időben sír egy kisbaba, akkor feltételezhetjük, hogy bizonyára éhes. Ha éppen etetés után kezd sírásba, akkor minden bizonnyal pelus cserére vágyik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba család gyerek gyermeklélektan kisbaba megszületett újszülött