notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Planetárium csodái Budapesten

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A budapesti Planetárium

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha fiú, ha lány, ez a hely minden bizonnyal elvarázsolja majd a gyerkőcöt. Bármikor is kapnak kedvet hozzá, menjünk bátran a Planetáriumba, hiszen nagyszerű időtöltés lehet mindannyiunknak.

Planetárium

 

Idén nyáron lesz 39 éve, hogy - hosszas előkészületek után - a Planetáriumot átadták, melynek első műsorát még akkor augusztus 20-án megtekinthette a nagyérdemű. Az intézmény azóta úm. láthatatlan híd a tudomány és a közönség közt: jellegét tekintve inkább színháznak mondható. Alapvető célkitűzése, hogy információkat nyújtson minden érdeklődő számára az űrhajózást és a csillagászatot illetően.

hirdetes

 

A planetárium a szabad szemmel is látható égitestek, a Nap és a Hold, és ezeken kívül az öt legfényesebb bolygó megjelenítésére szolgáló összetett műszer. A berendezés egy félkör alakú, fehérre festett kupola, melynek belső felületére a valósi égbolthoz a megszólalásig hasonlító minőségben vetítik ki a szabad szemmel is látható égitesteket, valamint ezeknek a Földről látható mozgásait.

 

Képesek vagyunk a segítségével időben és térben is utazni, megnézni, milyennek is hatott az égbolt akár néhány évszázaddal ezelőtt, vagy hogy milyen lesz a jövőben, és milyen akkor, ha mondjuk az Északi- vagy a Déli-sarkon állunk.  

 

Olvass tovább!

 

Planetárium

 

Kicsiknek és nagyoknak is szuper elfoglaltság, ha egy fél napot vagy egy napot rászánunk arra, hogy ellátogassunk a Budapest X. kerületében található Planetáriumba. Rengeteg olyan program, film, és miegyéb van itt, mely érdeklődésre tarthat számot. Ide betérvén biztosra vehetjük, hogy az óvódás kortól a nyugdíjasokig, a tudományokban jártasabbaknak és azok számára is, akik kevésbé azok akad itt olyan elfoglaltság, ami közben észre sem veszi, hogy csak úgy repül az idő.

 

Az Univerzummal való találkozás egy csodálatos és felejthetetlen élmény. Minden látogató úgy érezheti, hogy a nyílt ég alatt ül, és onnan gyönyörködik a különféle csillagokban, hiszen a kupola hatalmas - pontosan 1000 m2-es. A tökéletes látványról egy különleges vetítőműszer, a planatáriumgép, illetve több mint ötven kiegészítő effektus-vetítő- és speciális effektus-vetítőgép gondoskodik.

Bármekkora is a gyerek, szórakozva tanulhat meg sok olyasmit, mellyel amúgy földrajz, irodalom vagy történelem órán találkozhat, valamint a csillagászatról, az égi-mechanikáról és a navigációról is sokat megtudhat.

 

Az előadások nagyjából egy óra hosszat tesznek ki, és a tudományos ismereteket dramaturgizálva, megfelelő zenei aláfestéssel és gyönyörű diaképek vetítésével mutatják be az érdeklődőknek. Mivel a fizika és földrajz tantárgyak csillagászatot érintő fejezetei itt sokkalta látványosabban elevenednek meg, úgy állítják össze a programokat, hogy az kövesse az iskolák tananyagát. 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
anya anyaság apa család fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív nevelés óvoda tanács tanulás

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 4.8