notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Barbie megváltozott - végre!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Barbie újra hódít!

Kósa Krisztina

A Mattelt mint a Barbie babák gyártóját bizonyára sokan ismerik. Ahogyan a háttértörténetet is, miszerint csak és kizárólag tökéletes alakú (vagyis nádszálkarcsú) babákat dobtak piacra, és egy idő után ezzel sok ember ellenszenvét kivívták. Most azonban úgy tűnik, megtört a jég.

Barbie-k sokasága

Annak idején, mikor a baba elindult hódító útjára, még csak kétféle változata létezett: egy barna, és egy szőke. A nevét a kitalálója, Ruth Handler kislánya, Barbara után kapta. Az édesanya még Európában járva pillantott meg egy olyan babát - Bild Lillit -, mely ugyan gyerekek számára készült, de nem kislány volt, hanem felnőtt nő. Lehetett öltöztetni, és különféle kiegészítőket kapni hozzá, de mikor Ruth elmondta férjének - aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt -, hogy mit tervez, az nem látott benne fantáziát.

hirdetes

Hazatérésük után azonban az asszony nem adta fel ötletét, és a cég tervezőjének közreműködésével megalkották a máig ismert Barbie babát, akinek hivatalos születésnapja így 1959. március 9-én lett. 

Most viszont már 2016-ot írunk, és a változás szele mintha az amerikai Mattelt is elérte volna: idén végre kijönnek egy olyan kollekcióval a babákat illetően, amely annyi év után (ugye az ’50-es évek végén jelent meg Barbie az USA-ban) szó szerint színt vihet az amerikai figura életébe. Ugyanis nem csak hogy molett, alacsony, és extra magas babák is forgalomba kerülnek, hanem ázsiai, indiai, valamint fekete bőrű szereplők is. Igazi felüdülés lesz ez a hagyományosan platinaszőke, nyakigláb és emberi léptékkel mérve óriásfejű Barbie-k után. 

Olvass tovább!

Barbie-k sokasága

Minden bizonnyal sokunknak volt annak idején Barbie-ja, akár egy, akár több (gyaníthatóan utóbbi), és talán akkoriban még nem nagyon foglalkoztunk olyanokkal, mint a mai kislányok. Vagyis hogy mindenáron egy babára akarjunk hasonlítani. Szerettük, hogy lehetett öltöztetni, hogy lehetett fésülni, és frizurákat készíteni neki, hogy volt görkoris, biciklis, lovas, síelő, és még ki tudja, milyen változata, hogy a Disney ihlette verziókról már ne is beszéljünk. Most pedig lesz kreolos bőrű és kék szemű, alacsony, és dundi, ázsiai és göndör hajú is. Így valószínűleg nem bírálhatják majd a Mattelt, hogy már az egészen kicsi lányok körében is testképzavart okozhatnak a babáikkal. 

Baba nélkül is elég probléma, hogy akinek lánya van, hogyan oldja meg, hogy a gyerek ne akarjon már egészen piciként olyan ruhákat hordani, amilyenek nem neki valók, öt évesen lakkozni a körmét, csak mert az olyan menő, vagy bármi ilyesmit tenni. És ehhez még konzervatívnak sem kell lenni, csupán csak a figyelni a gyerek egészséges testi és lelki fejlődésére.

És ha már a fejlődésnél tartunk, én személy szerint nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon a mostani Barbie-forradalom okán Kenhez is csatlakoznak majd új társak? 

Lapozz tovább!

Barbie-k sokasága

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba család cuki fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív nevelés óvoda tanács videó