Alvási szokások

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Már gyerekkorban kialakulnak az alvási szokások

J. Szilvia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Alvási szokások gyerekeknél

Bagoly típusú gyerek, aki még délelőtt is nagyban alszik

Pacsirták

 

A két típus nem csak abban különbözik, hogy mikor kelnek, illetve fekszenek, hanem például abban is, hogy mikor vannak a legtöbb energia birtokában, vagy éppen mikor tudnak a legkönnyebben koncentrálni. A pacsirta típusú gyerekek reggel a legaktívabbak. Nekik a reggeli edzések, vagy az iskolába sietés nem jelent problémát. A tanórákon is délelőtt tud a legjobban odafigyelni. Jellemző, hogy az ebéd, és a hosszabb szünet kissé belassítja őket, és a délutáni órákon már nem figyelnek annyira. Számukra a legjobb idő a házi feladat megírására és a tanulásra az az időszak, amikor hazajöttek az iskolából. Utána már egyre inkább fáradtak lesznek. Délutáni, esti edzéseken már nem a legjobb formájukat hozzák. Vacsora után pedig már inkább pihenni szeretnek.

hirdetes

 

Baglyok

 

A bagoly típusú gyerekek nagyon nehezen ébrednek fel hétköznap. Ők azok, akiket úgy kell kikönyörögni az ágyból. Ebből fakadóan a reggeli készülődés általában kapkodásba torkollhat. Ők reggel még álmosak, és lassúak. A délelőtti órákon általában nem tudnak még rendesen koncentrálni, ebéd után azonban sokkal aktívabbak. A tanulás és leckeírás náluk később is ráér, egészen a vacsoráig (hétköznap a bagoly típusú gyerekeknél sem érdemes vacsora utánra hagyni a tanulást, mert a kevesebb alvás miatt, ők is hamarabb elfáradnak). Edzésre, mozgásra a délután a legalkalmasabb időpont. Ők azok a gyerekek, akiket 3, vagy 4 mesével is alig lehet rávenni arra, hogy próbáljanak meg időben elaludni. Ha sokat aludtak és nem fáradtak, akkor még késő este is képesek olyan ürüggyel mászkálni a lakásban, mint: „szomjas vagyok”, „csak a mosdóba mentem”, „majd éhen haltam”, „rosszat álmodtam”, „nem tudok aludni”…

 

Lehet rajta változtatni?

 

Ez felettébb nehéz kérdés, mert vannak ugyan akiknél sikerülhet váltani, de a többséget nem igazán lehet változtatásra kényszeríteni. A változás akkor sikerülhet, ha maga a változtatni kívánt személy tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megváltozzanak alvási szokásai. Akkor járhatunk a legnagyobb sikerrel ha előre gondolkodunk, vagyis már kisebb korban felállítunk egy olyan napi rendet, még hétvégén is, ami a kívánt alvási szokásnak felel meg. 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

2018-02-20

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

Nagyon fontos, hogy az egészséges életmódot minél előbb beépítsük a mindennapjainkba, amit érdemes kisgyermekorban elkezdeni. Minél hamarabb neveljük rá gyermekeinket az egészséges életmódra, annál hamarabb és könnyebben épül be mindenapi életükbe. Szűlőként elsődleges feladatunk, hogy gyermeinknek biztosítsunk az egészséges életet.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Későbbi károkat okoz ez a pozíció a gyerekeknél

2019-02-26

Későbbi károkat okoz ez a pozíció a gyerekeknél

Számos gyermek hajlamos felvenni ezt a W alakú pózt, mert kicsiként még annyira hajlékonyak vagyunk, laza ízületekkel rendelkezünk, hogy ez a pozíció nagyon kényelmes is lehet számunkra. De tudni kell róla, hogy nagyon káros hosszútávon!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyerekek

Szótár

Wellness hétvége babával

Wellness hétvége babával Ha wellness hétvégére indultok a picivel, nincs tökéletesebb... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.7