Alvási szokások

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Már gyerekkorban kialakulnak az alvási szokások

J. Szilvia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az alvás és ébrenlét szakaszai nem minden családban esnek egy időbe. Vannak, akik inkább korán kelnek és korán fekszenek, míg mások pont fordítva. Ezek nagyban képesek akadályozni a családdal töltött minőségi időt. Ezek a szokások pedig nagyrészt már a gyerekeknél is megfigyelhetők.

Alvási szokások gyerekeknél

 

Családon belül

 

Az alvási szokások családon belül igen egyformák szoktak lenni, vagyis ha a szülők mindketten egy típusú alvási szokással rendelkeznek, akkor nagy valószínűséggel a gyerek is így fog élni. Probléma leginkább ott szokott lenni, amikor az alvási szokások a szülőknél nem egyeznek. Ilyenkor a gyerek az egyik szülő alvási szokásait veszi át, a másik kárára. Több gyerek esetén, pedig még nagyobb megoszlást hoz a családba.

hirdetes

Az alvási szokásokat két jól elkülöníthető csoportra lehet osztani. Az egyik csoportot a pacsirták képezik, akik korán fekszenek le aludni (akár már este 8-kor is), aztán reggel már korán ébren vannak (már reggel 6-kor is). A fordítottja a bagoly típusúak, akik későn fekszenek le aludni (akár hajnali 2-kor is), és ennek megfelelően későn kelnek (délben, vagy délután). Ez pedig rengeteg együtt tölthető időtől fosztja meg az ellentétes csoportba tartozókat. A hétköznapi időbeosztás persze ezen tud segíteni, de a hétvégén, amikor mindenki úgy osztja be az idejét, ahogy szeretné, megint előjönnek a különbségek.

Az alvási szokásokat egyébként akkor tudjuk a legjobban megfigyelni, amikor együtt van az egész család egy nagycsaládos üdülés keretében. Ilyenkor jobban meg tudjuk figyelni egymás szokásait, és könnyebben tudunk a gyerekekhez is alkalmazkodni. 

Csecsemőknél

 

Érdekes, de a kisbabáknál még egyáltalán nem kell attól tartani, hogy az éjjel aktív babák majd bagoly típusúak lesznek. Ez azért van, mert a kisbabák még fejlődésben vannak, kísérleteznek, hogy mikor jobb aludni, és természetesen ha éhesek, vagy bármi más bajuk van akkor felébrednek. Sokat alszanak, de inkább több rövidebb szakaszra bontható az alvásuk. Minél inkább idősebbek lesznek, annál kevesebb alvásra lesz szükségük, és ha nappal már nem alszanak annyit, akkor estére fáradtabbak lesznek, és könnyebben végigaludják az éjszakát.

 

A következő oldalon a két alvási típusról lesz még bővebben szó!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

2018-02-20

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

Nagyon fontos, hogy az egészséges életmódot minél előbb beépítsük a mindennapjainkba, amit érdemes kisgyermekorban elkezdeni. Minél hamarabb neveljük rá gyermekeinket az egészséges életmódra, annál hamarabb és könnyebben épül be mindenapi életükbe. Szűlőként elsődleges feladatunk, hogy gyermeinknek biztosítsunk az egészséges életet.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

2018-02-25

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

Egy fülfertőzés még a felnőtteket is meg tudja kínozni. Hát, még a gyerekeket! A kisbabák esetében a fülfertőzés különösen gyakori betegség. Mivel a kicsik még nem tudják elmondani, hol fáj nekik, ezért fontos, hogy szülőként ismerd a pontos tüneteteket és időben lépj, mielőtt maradandó fülkárosodást szenvedne gyereked.

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyerekek

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.