notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Albinizmus mint különleges ismertetőjegy

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Albinizmus- Különleges gyermekek története

Komjáti Anna

Vannak emberek, akik különlegesnek mondhatják magukat és itt nem feltétlen a belső tulajdonságra gondolok vagy épp egy kimagasló zenei tehetségre, hanem a szó szoros értelmében különleges. Az albinizmus idegen szóként szerepel az emberek fogalomtárában és rengeteg elképzelés szövődött már róla, hogy mi is az albinizmus. Volt idő, amikor az albínó embereket vámpíroknak hitték, mert nem ismerték a genetikai kórképet és annak okait épp ezért féltek az emberek tőlük, mert mások voltak, mint ők. Cikkünkben részletezzük, hogy miért történik meg az albinizmus, mik a jellemzői és bemutatunk pár gyönyörű embert, aki albinizmussal született. 

Albínó gyermek

Mi az albinizmus?


Az albinizmus egy veleszületett színanyag képződési zavar, ami csökkent vagy teljesen hiányzó pigmentációt eredményez. A melanin anyag hiánya előfordulhat szőrzetben, bőrben, szemben. A rendellenesség örökletes és gyakran jár együtt a szemkülönböző elváltozásaival. Ritka esetekben az írisz pigmentációja hiányos vagy teljesen hiányzik, de a legtöbb esetben pigment hiány csak a bőrben van jelen a jelenség gyakran a látás romlásával jár. Szemük színe változóan lehet kék vagy szürke, de ritka esetekben piros. Bőrük rendkívül érzékeny a fényre. 

hirdetes


 

Az albínók élete: 

Az albínók esetében a látás akadályozott vagy csökkentett élességű ugyanis a sárgafolt részben vagy teljesen hiányzik. Az albínó emberek nehéz mindennapokat élnek meg, mert kiközösítik őket főként a sötétebb bőrű népességnél figyelhető meg. A filmiparban gonoszként ábrázolják őket világos színű bőrük miatt. Gyakran jelentek meg cirkuszi előadásokban ez megélhetést biztosított számukra és ezzel együtt tévhiteket is terjesztettek róluk kinézetük miatt. 

Minden albinizmussal született ember egy genetikai szálon fut? 


A válasz az, hogy nem azonos gének vannak jelen minden albínó emberben. 1952-ben Trevor-Roper feljegyzett egy családot ahol a szülők albínók voltak, de gyermekeik teljesen átlagosan születtek ezzel megcáfolták az egyetlen albinizmus génjeivel foglakozó hipotézist. Az albinizmus nem csak embereknél, de ugyanúgy állatoknál is megjelenő genetikai elváltozás. Az albinizmust négy főcsoportra osztották fel: 

  • 1-es típusú okulokután albinizmus megfelel az állatoknál az albínó-lókusznak
  • 2-es típusú okulokután albinizmus megfelel a rózsaszín szem sorozatnak (pink eye dilution ) (P)
  • 3-as típusú okulokután albinizmus az állatokban a Braun-lókusz (B)
  • 4-es típusú okulokután albinizmus: az állatoknál nincs egységes neve; lovaknál Cream-gén

Albinizmus Afrikában: 


Afrikában egészen pontosan Tanzániában az albínók élete rendkívül veszélyben van, mert befolyásos boszorkánydoktorok úgy vélik, hogy testrészeik egyes varázsfőzetek alapanyagául szolgál. Úgy vélik ,hogy az albínó emberek szerencsét hoznak, vagy épp szerencsétlenséget hoznak az  emberiségre ezért  sok esetben végeznek velük és testrészeikből szerencsehozó talizmánokat készítenek. Egyes szóbeszédek szerint mivel a HIV-ből nem lehet meggyógyulni az albínókkal való közösülést tartják, gyógyírként ezért az albínó nőket gyakran megerőszakolják a csoda reményében természetesen ez a feltevés hamis.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Alkalmi ruha

Az alkalmi ruha egy különlegesebb ruhadarab, mint a hétköznapi öltözék. A tökéletes alkalmi... Tovább

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra