Ezek a vetélés leggyakoribb okai

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A vetélés leggyakoribb okai

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kevés dolog képes annyira lesújtani egy várandós anyukát (és párját), mint amikor valamilyen látszólag megmagyarázhatatlan okból még a szülés előtt elveszítik leendő gyermeküket. A vetélésről azonban tudni kell, hogy nem feltétlenül a szülők hanyagsága vagy óvatlansága okozza – még a leglelkiismeretesebb szülők is elveszíthetik gyermeküket, mielőtt az a világra jönne. A jó hír az, hogy ha már egyszer sikerült teherbe esned, akkor 80% eséllyel újra képes leszel rá, még ha előző várandósságod vetéléssel is végződött.

A vetélés leggyakrabban ezek miatt következik be!

Az egyszeri vetélés oka sok esetben nem állapítható meg. Azoknál nőknél, akik két vagy három alkalommal is átesnek rajta, esélyes, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a dolgok mögött, de még ezekben az esetekben sem mindig állapítható meg teljes bizonyossággal a kiváltó ok. A következőkben az egyszeri és ismétlődő vetélés leggyakoribb okairól ejtünk néhány szót.

hirdetes

 

Kromoszomális rendellenességek

 

Az egymástól eltérő kromoszómák a vetélések legalább 60%-áért felelősek. A kromoszómák a sejtjeinken belül található apró szerkezetek, amelyek a DNS-einket hordozzák. Mindenkinek 23 pár van belőlük – ezen párok egyik fele anyánktól, másik fele pedig apánktól származik.

 

A spermium és a petesejt találkozásakor előfordulhat, hogy valamelyik ezek közül „hibás”, és ilyenkor a kromoszómák nem képesek megfelelően egymáshoz kapcsolódni. Az így kifejlődő embrió kromoszomális rendellenességekkel rendelkezik, és a terhesség valószínűleg vetéléssel végződik majd.

 

A rendszeres vetéléseket tapasztaló pároknak érdemes kivizsgáltatniuk magukat ilyen szempontból, mert kiderülhet, hogy olyan sajátos kromoszomális problémákkal rendelkeznek, amelyek rájuk nincsenek ugyan hatással, de megakadályozzák, hogy babájuk legyen.

 

Mit lehet tenni?

 

Ha túl vagy egy vetélésen, akkor először is légy türelmes. Nagyon jó esélyeid vannak arra, hogy újra sikerül majd összehoznod egy babát pároddal, aki teljesen egészséges lesz. Ha azonban egy második alkalommal is elvetélsz, akkor igyekezz valamilyen steril tárolóban megőrizni a kiváló szövetet, hogy kivizsgáltathasd egy szakértő orvossal. Ha a tesztek nem találnak kromoszomális problémákat, akkor ez az ok kizárható, és tovább szűkíthető a kör a vetélés miértjét illetően.

 

Rendellenességek a méhben, és gyenge méhnyak

 

Amennyiben méhed nem „szokványos” alakú, vagy szét van választva, akkor a vetélést az is okozhatja, hogy az embrió nem képes megfelelően beágyazódni, vagy ha sikerül is neki, akkor nem kapja meg a túléléséhez szükséges tápanyagokat. A méh rendellenességei nagyjából a vetélések 10%-áért felelősek.

 

A gyenge vagy alkalmatlan méhnyak szintén okozhat vetélést, mert az első harmad végére a magzat már olyan nagyra nő, hogy a méhnyak automatikusan tágulni kezd és funkcióinak fontos része lesz, hogy bent tudja tartani a magzatot. Ha túl gyenge, akkor ez nem fog sikerülni.  

 

Mit lehet tenni?

 

Ez a probléma sok esetben addig rejtett marad, amíg több vetélés nem történik. Bizonyos esetekben csak a várandósság későbbi szakaszaiban derül rá fény. A jó hír az, hogy a méhnyak állapota műtéttel helyreállítható – ilyenkor az orvos összevarrja azt azt.

 

A vetélés további okairól a következő oldalon olvashatsz!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság baba baba várás betegség család egészség kisbaba kisbabád megszületett tanács várandósság

Szótár

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes