Ezek a vetélés leggyakoribb okai

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A vetélés leggyakoribb okai

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kevés dolog képes annyira lesújtani egy várandós anyukát (és párját), mint amikor valamilyen látszólag megmagyarázhatatlan okból még a szülés előtt elveszítik leendő gyermeküket. A vetélésről azonban tudni kell, hogy nem feltétlenül a szülők hanyagsága vagy óvatlansága okozza – még a leglelkiismeretesebb szülők is elveszíthetik gyermeküket, mielőtt az a világra jönne. A jó hír az, hogy ha már egyszer sikerült teherbe esned, akkor 80% eséllyel újra képes leszel rá, még ha előző várandósságod vetéléssel is végződött.

A vetélés leggyakrabban ezek miatt következik be!

Az egyszeri vetélés oka sok esetben nem állapítható meg. Azoknál nőknél, akik két vagy három alkalommal is átesnek rajta, esélyes, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a dolgok mögött, de még ezekben az esetekben sem mindig állapítható meg teljes bizonyossággal a kiváltó ok. A következőkben az egyszeri és ismétlődő vetélés leggyakoribb okairól ejtünk néhány szót.

hirdetes

 

Kromoszomális rendellenességek

 

Az egymástól eltérő kromoszómák a vetélések legalább 60%-áért felelősek. A kromoszómák a sejtjeinken belül található apró szerkezetek, amelyek a DNS-einket hordozzák. Mindenkinek 23 pár van belőlük – ezen párok egyik fele anyánktól, másik fele pedig apánktól származik.

 

A spermium és a petesejt találkozásakor előfordulhat, hogy valamelyik ezek közül „hibás”, és ilyenkor a kromoszómák nem képesek megfelelően egymáshoz kapcsolódni. Az így kifejlődő embrió kromoszomális rendellenességekkel rendelkezik, és a terhesség valószínűleg vetéléssel végződik majd.

 

A rendszeres vetéléseket tapasztaló pároknak érdemes kivizsgáltatniuk magukat ilyen szempontból, mert kiderülhet, hogy olyan sajátos kromoszomális problémákkal rendelkeznek, amelyek rájuk nincsenek ugyan hatással, de megakadályozzák, hogy babájuk legyen.

 

Mit lehet tenni?

 

Ha túl vagy egy vetélésen, akkor először is légy türelmes. Nagyon jó esélyeid vannak arra, hogy újra sikerül majd összehoznod egy babát pároddal, aki teljesen egészséges lesz. Ha azonban egy második alkalommal is elvetélsz, akkor igyekezz valamilyen steril tárolóban megőrizni a kiváló szövetet, hogy kivizsgáltathasd egy szakértő orvossal. Ha a tesztek nem találnak kromoszomális problémákat, akkor ez az ok kizárható, és tovább szűkíthető a kör a vetélés miértjét illetően.

 

Rendellenességek a méhben, és gyenge méhnyak

 

Amennyiben méhed nem „szokványos” alakú, vagy szét van választva, akkor a vetélést az is okozhatja, hogy az embrió nem képes megfelelően beágyazódni, vagy ha sikerül is neki, akkor nem kapja meg a túléléséhez szükséges tápanyagokat. A méh rendellenességei nagyjából a vetélések 10%-áért felelősek.

 

A gyenge vagy alkalmatlan méhnyak szintén okozhat vetélést, mert az első harmad végére a magzat már olyan nagyra nő, hogy a méhnyak automatikusan tágulni kezd és funkcióinak fontos része lesz, hogy bent tudja tartani a magzatot. Ha túl gyenge, akkor ez nem fog sikerülni.  

 

Mit lehet tenni?

 

Ez a probléma sok esetben addig rejtett marad, amíg több vetélés nem történik. Bizonyos esetekben csak a várandósság későbbi szakaszaiban derül rá fény. A jó hír az, hogy a méhnyak állapota műtéttel helyreállítható – ilyenkor az orvos összevarrja azt azt.

 

A vetélés további okairól a következő oldalon olvashatsz!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság baba baba várás betegség család egészség kisbaba kisbabád megszületett tanács várandósság

Szótár

Hétvégi gyerekprogram

Hétvégi gyerekprogram az olyan rendezvények, események elnevezése, mely kifejezetten a... Tovább

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.