Ezek a leggyakoribb gyerekkori félelmek

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sok gyermekre jellemző valamilyen jellegzetes fiatalkori félelem: a képzeletbeli szörnyektől kezdve a TV-ben látott, szorongást okozó képekig számtalan olyan helyzet, jelenség van, ami megzavarhatja a kicsiket. Vessünk most egy pillantást a leggyakoribb ilyen rettegést okozó tényezőkre, és nézzük meg, hogy lehet hatásukat enyhíteni.  

A gyerekkori félelmek leküzdhetők

Képzeletbeli szörnyektől és gonosz személyektől való félelem

 

A kisgyermekek rettentően félnek a szörnyektől, de még a szél süvítésétől kezdve a sötét pincékig számos egyéb dolog is megijesztheti őket.

 

Először is tisztázd a valóság és a kitaláció közötti különbséget gyermekeddel. Például induljatok például szörnyvadászatra.

 

A szörnyvadászat akkor a leghatékonyabb a házon belül, amikor odakint viharos, rémisztő az időjárás – forgassátok fel azokat a részeket a házban, ahol a szörnyek bujkálhatnak. Mindehhez biztosíts elegendő fényt, és tedd szórakoztatóvá az egészet, hogy végig nevessétek az egész játékot. Minden felkutatott rejtekhely után emlékeztesd rá, hogy itt sosem éltek, és nem is élnek majd szörnyek.

hirdetes

 

Természetes jelenségektől (például viharoktól) való félelem

 

Nyugtasd meg gyermekedet, hogy minden rendben van, és ezek a dolgok teljesen természetesek. Magyarázd el, hogy miért jönnek létre a viharok, hogy miért hangos a villámlás, stb. Számos gyerekkönyvben megjelennek ezek a témák, könnyedén értelmezhető képekkel illusztrálva. Olvassatok el egy-két ilyen könyvet közösen, hogy újdonsült tudása birtokában szép lassan ráébredjen, hogy nincs mitől félnie.

 

A sötéttől való félelem

 

Ez az egyik leggyakoribb félelem, ami az emberek természetes, ismeretlentől való félelméből árad. Természetesen ezt nem kell így elmagyaráznod gyermekednek – elég, ha egyre kevesebb villanyt hagysz égve a gyerekszobában lefekvéskor. Fő a fokozatosság.

 

Még több információ a félelmekről a következő oldalon.

A gyerekkori félelmek leküzdhetők

Egy másik megoldás lehet, ha hagyod, hogy a gyerek maga döntse el, mikor áll készen teljesen leoltott villany mellett aludni. Éjjeli fényeket vagy foszforeszkáló díszeket is használhatsz a szobában, amik még teljes sötétség mellett is biztosítanak némi fényforrást és tájékozódás. Érdemes odafigyelni rá, hogy az éjszakai fényeket úgy helyezd el a szobában, hogy nem vetnek olyan árnyékot a falra, amitől a kicsi megijedhet, vagy fantáziája beindulhat. Sok szülő, éppen ennek elkerülésért, foszforeszkáló csillagokat, felhőket ragaszt a plafonra. Így, amíg tart az esti lefekvésre való felkészülés, ezek a kiegészítők annyira feltöltődnek, hogy akár egy teljes éjszakán át világítanak majd a kicsiknek.

 

Félelem, hogy el kell válni a szülőktől

 

Ha gyermeked nyugtalanul érzi magát, valahányszor egy új közösségi formával, léttel, eseménnyel ismerkedik meg, akkor maradj mellette, és szép lassan próbáld meg hozzászoktatni az újdonságokhoz. Hagyj neki elég időt arra, hogy megismerkedjen az új környezettel. A tőled való távolléthez hozzászoktathatod úgy is, hogy elviszed egy barátjához játszani, vagy egy rokonhoz, aki szívesen vigyáz rá, míg te távol vagy. Valahányszor pozitívan reagál ezekre az elválasztásokra, az egyre hosszabbodó távollétekre, dicsért meg érte! A gyerekek számára nagyon fontos az elismerés.

 

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy csökkentsd a gyermekedben megszületett félelmet, feszültséget, hogy mindig partnerként kezeled a kényes helyzetekben. Fontos, hogy szidás és becsmérlés helyett, inkább megkérdezd, hogy pontosan mitől fél, amikor nem vagy a közelben. Amikor elmondja, akkor magyarázd el neki a saját nyelvén, hogy miért nincs oka tartani a felsorolt dolgoktól és biztosítsd róla, hogy rád mindig számíthat. Sok gyereknek segít, ha szülője saját tapasztalatot oszt meg, elmeséli, hogy neki milyen gyerekkori félelmei voltak és hogyan jutott túl rajtuk. Ha a gyerekek tudják, hogy miért nem kell tartaniuk félelmeiktől, akkor magabiztosabban reagálnak más váratlan helyzetben is.

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan kisbaba kisbabád kisfiú kislány nevelés tanács tanulás

Szótár

Családi pihenés télen

Egy családi pihenés télen remek lehetőségeket kínál arra, hogy a család minőségi időt... Tovább

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes