notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek a leggyakoribb gyerekkori félelmek

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A leggyakoribb gyerekkori félelmek - és ahogy segíthetünk rajtuk

c

Sok gyermekre jellemző valamilyen jellegzetes fiatalkori félelem: a képzeletbeli szörnyektől kezdve a TV-ben látott, szorongást okozó képekig számtalan olyan helyzet, jelenség van, ami megzavarhatja a kicsiket. Vessünk most egy pillantást a leggyakoribb ilyen rettegést okozó tényezőkre, és nézzük meg, hogy lehet hatásukat enyhíteni.  

A gyerekkori félelmek leküzdhetők

Képzeletbeli szörnyektől és gonosz személyektől való félelem

A kisgyermekek rettentően félnek a szörnyektől, de még a szél süvítésétől kezdve a sötét pincékig számos egyéb dolog is megijesztheti őket.

Először is tisztázd a valóság és a kitaláció közötti különbséget gyermekeddel. Például induljatok például szörnyvadászatra. A szörnyvadászat akkor a leghatékonyabb a házon belül, amikor odakint viharos, rémisztő az időjárás – forgassátok fel azokat a részeket a házban, ahol a szörnyek bujkálhatnak. Mindehhez biztosíts elegendő fényt, és tedd szórakoztatóvá az egészet, hogy végig nevessétek az egész játékot. Minden felkutatott rejtekhely után emlékeztesd rá, hogy itt sosem éltek, és nem is élnek majd szörnyek.

hirdetes

Természetes jelenségektől (például viharoktól) való félelem

Nyugtasd meg gyermekedet, hogy minden rendben van, és ezek a dolgok teljesen természetesek. Magyarázd el, hogy miért jönnek létre a viharok, hogy miért hangos a villámlás, stb. Számos gyerekkönyvben megjelennek ezek a témák, könnyedén értelmezhető képekkel illusztrálva. Olvassatok el egy-két ilyen könyvet közösen, hogy újdonsült tudása birtokában szép lassan ráébredjen, hogy nincs mitől félnie.

Az orvosoktól való félelem

Az orvosi rendelő – legyen szó akár a háziorvosról, akár valamilyen szakorvosról – a gyerkőcök számára félelem keltő környezet lehet. Nem is csoda, valljuk be: néha még mi, felnőttek is remegő térddel közelítjük meg ezeket a helyeket.

Ez főként akkor alakul ki, ha a gyermek valamilyen rossz élményt szerzett már korábban hasonló környezetben, és a leküzdése bizony embert próbáló, hosszadalmas feladat lehet – sokszor akár egy egész életen át elkíséri a gyereket a félelem.

Sokat segíthetünk azonban például az orvosos játékokkal. Ezek a szerepjátékok kifejezetten azt a célt szolgálják (a tanuláson kívül), hogy a gyermek még otthon, biztonságos környezetben ismerkedhessen meg a rá váró procedúrákkal, feltehesse a benne mélyen megbújó kérdéseit a felnőttnek, aki vele játszik. Amennyiben a Te gyermekeden is tapasztalsz szorongást vagy félelmet az orvosok iránt, érdemes lehet beszerezni egy – akár tematikus – orvosos játék szettet, és otthon gyakran elővenni! Játszatok el szituációkat, kezeljétek egymást és próbálj minél több kérdésre választ adni számára. 

Fontos! Amennyiben a gyermekedben még semmilyen szorongás nem alakult ki az orvosokkal szemben, úgy játék során semmiképp ne is hozd fel a félelem témáját! Míg egy szorongó gyermeknél jó ötlet lehet eljátszani, hogy a játékmackó fél az orvostól (majd megnyugszik, és nem történik semmi baj), addig az olyan gyermekeknél akiknek a félelem és a szorongás nem kapcsolódik az orvosokhoz, nem érdemes ezt erőltetni. Orvosos játékokkal ők is nyugodtan játszhatnak, a szerepjáték ugyanis minden tanulási folyamat fontos részét képzi, de a félelem fogalmát ez esetben érdemes kerülni, nehogy “bele neveljük” hogy az orvosnál félni kell. 

IDE kattintva számos szuper orvosos játékot, játék szettet találsz. 

A sötéttől való félelem

Ez az egyik leggyakoribb félelem, ami az emberek természetes, ismeretlentől való félelméből árad. Természetesen ezt nem kell így elmagyaráznod gyermekednek – elég, ha egyre kevesebb villanyt hagysz égve a gyerekszobában lefekvéskor. Fő a fokozatosság.

A sötétben való félelem legyőzéséhez jó lehet egy interaktív játék beszerzése is, amely az éjszakai világítást hivatott megoldani. Példának hoztuk az Octopi plüss bálnát, amely egy ölelnivaló, pihe-puha BabySafe plüss anyagból készült figura – és amelyhez egy világítótorony is tartozék. A bálna ölelésre aktiválja a világítótornyot, amely ekkor világítani kezd. Az ilyen típusú megoldások tökéletesek arra, hogy a gyerkőc ne aludjon egész éjjel fényben, de ha vágyik rá, ő maga is bármikor bekapcsolhassa azt! Ráadásul kellemes hanghatásokat is kiad a világítótorony, így a csönd sem lesz továbbra ijesztő :)

Octopi interaktív plüss bálna (kattints a képre a termékért)

Egy másik megoldás lehet, ha hagyod, hogy a gyerek maga döntse el, mikor áll készen teljesen leoltott villany mellett aludni. Éjjeli fényeket vagy foszforeszkáló díszeket is használhatsz a szobában, amik még teljes sötétség mellett is biztosítanak némi fényforrást és tájékozódás. Érdemes odafigyelni rá, hogy az éjszakai fényeket úgy helyezd el a szobában, hogy nem vetnek olyan árnyékot a falra, amitől a kicsi megijedhet, vagy fantáziája beindulhat. Sok szülő, éppen ennek elkerülésért, foszforeszkáló csillagokat, felhőket ragaszt a plafonra. Így, amíg tart az esti lefekvésre való felkészülés, ezek a kiegészítők annyira feltöltődnek, hogy akár egy teljes éjszakán át világítanak majd a kicsiknek.

Félelem, hogy el kell válni a szülőktől

Ha gyermeked nyugtalanul érzi magát, valahányszor egy új közösségi formával, léttel, eseménnyel ismerkedik meg, akkor maradj mellette, és szép lassan próbáld meg hozzászoktatni az újdonságokhoz. Hagyj neki elég időt arra, hogy megismerkedjen az új környezettel. A tőled való távolléthez hozzászoktathatod úgy is, hogy elviszed egy barátjához játszani, vagy egy rokonhoz, aki szívesen vigyáz rá, míg te távol vagy. Valahányszor pozitívan reagál ezekre az elválasztásokra, az egyre hosszabbodó távollétekre, dicsért meg érte! A gyerekek számára nagyon fontos az elismerés.

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy csökkentsd a gyermekedben megszületett félelmet, feszültséget, hogy mindig partnerként kezeled a kényes helyzetekben. Fontos, hogy szidás és becsmérlés helyett, inkább megkérdezd, hogy pontosan mitől fél, amikor nem vagy a közelben. Amikor elmondja, akkor magyarázd el neki a saját nyelvén, hogy miért nincs oka tartani a felsorolt dolgoktól és biztosítsd róla, hogy rád mindig számíthat. Sok gyereknek segít, ha szülője saját tapasztalatot oszt meg, elmeséli, hogy neki milyen gyerekkori félelmei voltak és hogyan jutott túl rajtuk. Ha a gyerekek tudják, hogy miért nem kell tartaniuk félelmeiktől, akkor magabiztosabban reagálnak más váratlan helyzetben is.

A játékok a szeparciós szorongásra is jó megoldást tudnak nyújtani. Egy kedvenc plüssállat vagy éppen játékbaba segíthet a biztonságérzet kialakításában, és valamelyest “pótolhatja” az anya érintését, ha a jól megszokott darab mindig ott van a kicsinél. 

Kistesó születésekor gyakori, hogy a nagyobb gyermek erre az eseményre testvérféltékenységgel válaszol – ez is a szülőtől való elváláshoz kapcsolódik. Eddig ő volt a kedvenc, az egyetlen – és most hirtelen egy másik baba is fontos szerepet játszik a család életében. A testvérféltékenység leküzdésére például sokan szeretik használni at élethű játékbabákat. Ezek segítségével a nagyobb tesó és anya együtt babázhat, együtt gondoskodhatnak a kicsiről – így az egész babázás egy közös programmá alakulhat át, ráadásul a gondoskodás élményét is megismerheti a gyermek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan kisbaba kisbabád kisfiú kislány nevelés tanács tanulás