notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyereknapi programok

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Honnan ered a Gyereknap ünnepe?

Kósa Krisztina

Manapság már mindennek van ünnepe: Anyák napja, Állatok világnapja, Madarak és fák napja, A tűzoltók napja, és természetesen a Gyereknap sem maradhat ki a felsorolásból. Jó, hogy ennyi mindenről meg lehet emlékezni, és hogy ezek kapcsán számtalan program várja az érdeklődőket országszerte. Minden kis településnek, vagy nagyobb városnak megvan a maga hagyománya erre vonatkozólag, azt azonban nem sokan tudják, hogy a Gyereknap eredetileg Törökországból ered. 

Gyereknapi móka

A Gyereknap eredetileg Törökországból származik, és mára már a világ sok országában ünnepnappá nyilvánították. Annak idején még Nemzetközi Gyermeknapnak hívták, és minden évben június 1-jén tartották. Ehhez hasonlítható az ENSZ által létrehozott Egyetemes Gyermeknap intézménye. 

Magyarországon 1931-ben volt az első megtartva, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták. 1950-re ez már lerövidült, és megszületett a mai napig ismert Gyereknap, melyet mindig május utolsó vasárnapján tartanak. 

hirdetes

A törököknél, és úgy általában a Gyereknapot megtartó országokban maradt az eredeti időpont – vagyis június elseje. Nálunk ez most május 29-ére esik, amikor is milliónyi szuper program és rendezvény várja majd a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. 

Sokan csak ilyenkor tudnak 100%-os figyelmet fordítani gyermekeikre, de akkor viszont ezt az egy napot csak velük szeretnék tölteni, ami teljesen érthető is. Szerencsére már egyre több település rendez saját programokat, melyek évről-évre egyre csak színesednek. Nem ritka ilyenkor a kulturális program sem, melynek egyre több intézmény biztosít már helyszínt.

Ha még nem tudtál dönteni, hová is induljatok május 29-én reggel, a következő oldalon találhatsz erre vonatkozólag némi segítséget! smiley

Gyereknapi móka

Az ENSZ közgyűlése még 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja már akkor is az volt, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, a megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelmekről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak – így alakult hát ki a magyar rendszerben minden év május utolsó vasárnapja. 

Amennyiben még nincs ötletetek, hogy hová induljatok május 29-én, segítünk kicsit. wink Budapesten számtalan lehetőség közül lehet választani, annyi mindennel készülnek a szervezők, hogy a Gyermekhét valóban jobb elnevezés lenne, ha minden végig szeretnénk látogatni. Ellenben van egy hely, ahol különleges élményben lehet részetek nektek, és a gyerkőcöknek is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő gyerek gyerekek játék kisfiú kislány kreatív tanács