Gyereknapi programok

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Honnan ered a Gyereknap ünnepe?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Manapság már mindennek van ünnepe: Anyák napja, Állatok világnapja, Madarak és fák napja, A tűzoltók napja, és természetesen a Gyereknap sem maradhat ki a felsorolásból. Jó, hogy ennyi mindenről meg lehet emlékezni, és hogy ezek kapcsán számtalan program várja az érdeklődőket országszerte. Minden kis településnek, vagy nagyobb városnak megvan a maga hagyománya erre vonatkozólag, azt azonban nem sokan tudják, hogy a Gyereknap eredetileg Törökországból ered. 

Gyereknapi móka

 

A Gyereknap eredetileg Törökországból származik, és mára már a világ sok országában ünnepnappá nyilvánították. Annak idején még Nemzetközi Gyermeknapnak hívták, és minden évben június 1-jén tartották. Ehhez hasonlítható az ENSZ által létrehozott Egyetemes Gyermeknap intézménye. 

 

Magyarországon 1931-ben volt az első megtartva, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták. 1950-re ez már lerövidült, és megszületett a mai napig ismert Gyereknap, melyet mindig május utolsó vasárnapján tartanak. 

hirdetes

 

A törököknél, és úgy általában a Gyereknapot megtartó országokban maradt az eredeti időpont – vagyis június elseje. Nálunk ez most május 29-ére esik, amikor is milliónyi szuper program és rendezvény várja majd a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. 

 

Sokan csak ilyenkor tudnak 100%-os figyelmet fordítani gyermekeikre, de akkor viszont ezt az egy napot csak velük szeretnék tölteni, ami teljesen érthető is. Szerencsére már egyre több település rendez saját programokat, melyek évről-évre egyre csak színesednek. Nem ritka ilyenkor a kulturális program sem, melynek egyre több intézmény biztosít már helyszínt.

 

Ha még nem tudtál dönteni, hová is induljatok május 29-én reggel, a következő oldalon találhatsz erre vonatkozólag némi segítséget! smiley

 

Gyereknapi móka

 

Az ENSZ közgyűlése még 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja már akkor is az volt, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, a megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelmekről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak – így alakult hát ki a magyar rendszerben minden év május utolsó vasárnapja. 

 

 

Amennyiben még nincs ötletetek, hogy hová induljatok május 29-én, segítünk kicsit. wink Budapesten számtalan lehetőség közül lehet választani, annyi mindennel készülnek a szervezők, hogy a Gyermekhét valóban jobb elnevezés lenne, ha minden végig szeretnénk látogatni. Ellenben van egy hely, ahol különleges élményben lehet részetek nektek, és a gyerkőcöknek is.

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család cuki fejlesztő gyerek gyerekek játék kisfiú kislány kreatív tanács

Szótár

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.9