notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyerekek hogyan érzékelik az időt?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A gyerekek hogyan érzékelik az időt?

Rezsóanyu

A gyerekek - egészen addig, amíg az iskolában komolyan meg nem tanulják - nem tudják, hogy mennyi időt jelent valójában egy óra.  De talán még akkor sem. 

A gyerekek hogyan érzékelik az időt?

Nyugodtan játszadoznak, mintha az övék lenne a világ minden ideje. Ha szólsz neki, hogy 1 óra múlva indultok valahová, ők még elmélyülten ténykednek 1 óra múlva is, vagy pedig már 5 perc múlva tűkön ülnek, hogy letelt-e az idő.  Igazából elképzelni sem tudják, hogy valójában mennyi időt is jelent 1 óra.

 

Maximásan csak a jelenben élnek. Nem gondolkodnak sem a múlton, sem a jövőn .  Számukra csak az a döntő, ami a jelenben, ami itt és most történik.  Általában egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak, de azzal roppant intenzíven, ezért is fejlődnek képességeik elképesztő mértékben. Mert miközben valamit csinálnak, megszűnik számukra az idő.

hirdetes

 

A gyerekek hogyan érzékelik az időt?

Gyermekkorban először az úgynevezett szenzomotoros időfogalom fejlődik ki.  Ekkor tanulják meg, hogy mit milyen sorrendben kell elvégezniük.

3 és 7 éves kor között már egész jól tájékozódnak az időben, de csakis sajátos szemléletmód alapján.  Például: „még hármat kell aludni, hogy…”

Az idő múlását tökéletesen felfogják, de sajátosan. Például tudják, hogy a nagyobb gyerekek, vagy a szülők, azok idősebbek náluk.  Ez számukra logikus. Hogy miért, és mennyivel az nem számít nekik.

 

A kor előre haladtával aztán sokat változik az időérzékük.

S felnőtté válva, majd teljesen másként, felnőtt módra érzékelik az időt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerek gyerekek iskola játék