notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mary Lapkowicz és Ben Moser - mit sem számít a Down-szindróma!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A Downos kislány csodája

Kósa Krisztina

A Down-szindróma manapság egy ismert betegség, melyet kromoszóma-rendellenesség okoz. Sokan tragédiaként fogják föl, vannak azonban, akik a lehető legtermészetesebben élnek együtt vele. Így tette ezt Mary Lapkowicz is, akit hatalmas öröm ért.

A Down-szindrómás lány csodája

Amikor gyermeket vár egy nő, minden vágya az, hogy egészséges legyen a baba – és ez lehet, hogy közhelyesen hangzik, mégis igaz. Amikor azonban kiderül, hogy a kicsivel valami (bármi) baj van, sokan kétségbe esnek: mi lesz most így velünk?

Van, aki vállalja, hogy igen, a gyermeke valamilyen oknál fogva különbözni fog egy úgymond átlagosnak mondható gyerektől, és ő így is ugyanannyira fogja szeretni, és fog küzdeni érte, hogy teljes és boldog életet biztosíthasson a fiának vagy lányának. Nagyon sokan tartanak attól, hogy majd kicsúfolják vagy lenézik a valamilyen betegséggel (szindrómával) született és együtt élő gyereküket, de szerencsére vannak még olyan emberek, mint ennek a történetnek az egyik főszereplője, aki egy igazi csodával ajándékozta meg barátját.

hirdetes

Lapozz a történet folytatásáért!

 

A Down-szindrómás lány csodája

Mary Lapkowicz és Ben Moser még általános iskolában ismerkedtek meg, és azonnal egy hullámhosszra kerültek. Mary Down-szindrómával született, Bent viszont ez egyáltalán nem zavarta, sőt, talán még közelebb hozta őket egymáshoz. A köztük lévő kapcsolat egyedi és különleges – ha valaki hisz abban, hogy több életünk lehet, akkor ők ketten minden bizonnyal a lelki társukra találtak rá egymás személyében, és lettek már fiatalon elválaszthatatlanok.

Mary sokat szenvedett attól, hogy rengeteg társa kerülte őt az iskolában, ugyanis nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a lánynak bizony vannak bizonyos korlátai, melyekkel együtt kell élnie. Furcsának találták őt, és nem igazán közeledtek hozzá, Ben azonban átlátott a betegségen, és felfedezte mögötte az egyéniséget.

Mivel egy iskolába jártak, sokszor találkoztak, majd Ben életvidámsága és örökös optimizmusa, jókedve hamarosan átragadt Mary-re is. A fiú mindig vigyázott a lányra, és próbálta bevonni a saját programjaiba, valamint a különböző iskolai tevékenységekbe. Amikor például azt látta, hogy Mary unatkozik, gondolt egyet, és elhívta magával focizni – a lány persze nagyon élvezte a közösen eltöltött órákat. 

Lapozz a csodáért!

 

A Down-szindrómás lány csodája

Ahogy teltek az évek, és közeledett a negyedik – és egyben záró – év, eljött az ideje a bálnak is. Ben még évekkel korábban tett egy ígéretet a lánynak, melyet nem felejtett el.

Azonban Mary iskolát váltott, a barátságuk viszont ennek ellenére sem ment tönkre. Ben továbbra is kitartóan focizott, és Mary-vel nem egy versenyen össze is futottak ebből az apropóból. Amikor eljött az idő, Ben állta a szavát, és megtette, amit még évekkel ezelőtt megígért Mary-nek: őt választotta párjául az iskolai bálba.

A lány – saját bevallása szerint – soha nem volt még ilyen boldog, és ez minden akkor készült közös fotójukról is sugárzik.

Mary testvére, Tom a következőket mondta a fiúról:

„Ben visszaadta az emberekbe vetett hitemet.”. 

Édesanyja pedig következőképpen nyilatkozott a fiáról:

„Bent mindig is úgy neveltem, hogy az emberek egyenlőek. A legfontosabb pedig az volt, hogy inkább helyezze mások érdekeit a sajátjai elé, hogy megérthessen másokat, és az érzéseiket.”

Az asszonynak minden joga megvan, hogy igazán büszke lehessen a fiára, hiszen egy ilyen lovagias tett nem minden kamasznak jut ám eszébe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba baba várás betegség család fotó gyerek gyereknevelés iskola kisbaba kisbabád kisfiú kislány megszületett nevelés sport tanács újszülött várandósság