notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mary Lapkowicz és Ben Moser - mit sem számít a Down-szindróma!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A Downos kislány csodája

Kósa Krisztina

A Down-szindróma manapság egy ismert betegség, melyet kromoszóma-rendellenesség okoz. Sokan tragédiaként fogják föl, vannak azonban, akik a lehető legtermészetesebben élnek együtt vele. Így tette ezt Mary Lapkowicz is, akit hatalmas öröm ért.

A Down-szindrómás lány csodája

Amikor gyermeket vár egy nő, minden vágya az, hogy egészséges legyen a baba – és ez lehet, hogy közhelyesen hangzik, mégis igaz. Amikor azonban kiderül, hogy a kicsivel valami (bármi) baj van, sokan kétségbe esnek: mi lesz most így velünk?

Van, aki vállalja, hogy igen, a gyermeke valamilyen oknál fogva különbözni fog egy úgymond átlagosnak mondható gyerektől, és ő így is ugyanannyira fogja szeretni, és fog küzdeni érte, hogy teljes és boldog életet biztosíthasson a fiának vagy lányának. Nagyon sokan tartanak attól, hogy majd kicsúfolják vagy lenézik a valamilyen betegséggel (szindrómával) született és együtt élő gyereküket, de szerencsére vannak még olyan emberek, mint ennek a történetnek az egyik főszereplője, aki egy igazi csodával ajándékozta meg barátját.

hirdetes

Lapozz a történet folytatásáért!

 

A Down-szindrómás lány csodája

Mary Lapkowicz és Ben Moser még általános iskolában ismerkedtek meg, és azonnal egy hullámhosszra kerültek. Mary Down-szindrómával született, Bent viszont ez egyáltalán nem zavarta, sőt, talán még közelebb hozta őket egymáshoz. A köztük lévő kapcsolat egyedi és különleges – ha valaki hisz abban, hogy több életünk lehet, akkor ők ketten minden bizonnyal a lelki társukra találtak rá egymás személyében, és lettek már fiatalon elválaszthatatlanok.

Mary sokat szenvedett attól, hogy rengeteg társa kerülte őt az iskolában, ugyanis nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a lánynak bizony vannak bizonyos korlátai, melyekkel együtt kell élnie. Furcsának találták őt, és nem igazán közeledtek hozzá, Ben azonban átlátott a betegségen, és felfedezte mögötte az egyéniséget.

Mivel egy iskolába jártak, sokszor találkoztak, majd Ben életvidámsága és örökös optimizmusa, jókedve hamarosan átragadt Mary-re is. A fiú mindig vigyázott a lányra, és próbálta bevonni a saját programjaiba, valamint a különböző iskolai tevékenységekbe. Amikor például azt látta, hogy Mary unatkozik, gondolt egyet, és elhívta magával focizni – a lány persze nagyon élvezte a közösen eltöltött órákat. 

Lapozz a csodáért!

 

A Down-szindrómás lány csodája

Ahogy teltek az évek, és közeledett a negyedik – és egyben záró – év, eljött az ideje a bálnak is. Ben még évekkel korábban tett egy ígéretet a lánynak, melyet nem felejtett el.

Azonban Mary iskolát váltott, a barátságuk viszont ennek ellenére sem ment tönkre. Ben továbbra is kitartóan focizott, és Mary-vel nem egy versenyen össze is futottak ebből az apropóból. Amikor eljött az idő, Ben állta a szavát, és megtette, amit még évekkel ezelőtt megígért Mary-nek: őt választotta párjául az iskolai bálba.

A lány – saját bevallása szerint – soha nem volt még ilyen boldog, és ez minden akkor készült közös fotójukról is sugárzik.

Mary testvére, Tom a következőket mondta a fiúról:

„Ben visszaadta az emberekbe vetett hitemet.”. 

Édesanyja pedig következőképpen nyilatkozott a fiáról:

„Bent mindig is úgy neveltem, hogy az emberek egyenlőek. A legfontosabb pedig az volt, hogy inkább helyezze mások érdekeit a sajátjai elé, hogy megérthessen másokat, és az érzéseiket.”

Az asszonynak minden joga megvan, hogy igazán büszke lehessen a fiára, hiszen egy ilyen lovagias tett nem minden kamasznak jut ám eszébe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A leggyakoribb gyerekkori félelmek - és ahogy segíthetünk rajtuk

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek - és ahogy segíthetünk rajtuk

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Nyilvános szoptatás - jó kérdés?

2019-02-26

Nyilvános szoptatás - jó kérdés?

Mi a teendő, ha a városban járva az alig pár hónapos baba nyöszörögni kezd, hogy márpedig ő most éhes? Ha anyatejes a kicsi, az a legkézenfekvőbb, ha az anyja megszoptatja. Na de hol?

További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba baba várás betegség család fotó gyerek gyereknevelés iskola kisbaba kisbabád kisfiú kislány megszületett nevelés sport tanács újszülött várandósság