notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A bábjáték gyógyító ereje

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A bábjáték gyógyító ereje

Rezsóanyu

A bábjáték nagy kincs a gyerekek számára.

A bábszínház, a bábozás maradandó élményt nyújt a 3-6 éves korú gyermekeknek az által, azáltal hogy az egyszerű bábu életre kel, s a történet maga a valóság!

bábjáték

A bábszínház, a bábozás maradandó élményt nyújt a 3-6 éves korú gyermekeknek az által, azáltal hogy az egyszerű bábu életre kel, s a történet, amit mi magunk eljátszunk, - vagy eljátszanak – a valóság! Az óvodások a bábut még élőlénynek vélik, még akkor is, ha egyáltalán nem bújunk paraván mögé.

Fő mozgatórugója a képzelet, s a játékban való részvétel különleges alkalomnak számít a kisgyermekek életében.

hirdetes

 

 

 

bábjáték

Hogy miért ilyen jó és fontos?  A kisgyermekek személyiségének a fejlődésében rejlik a magyarázat. A kisóvodás korú gyerekek úgy gondolják, hogy a tárgyak ugyanúgy éreznek, mint ők. 

Ha a báb szólítja meg a gyermeket, akkor a kicsi jobban felfigyel rá, könnyebben megnyílik, jobban bevonható a játékba. A báb megvigasztal, megnevettet, belevon a játékba. Még a verseket is könnyebb elsajátítani, mert a báb mozgatásával segítünk a ritmus követésében.

A nagyobbacska gyerekek már elkülönítik a valóságot a mesevilágtól, mégis tökéletesen azonosulnak a történettel, amit látnak.

 

 

bábjáték

A bábjáték nagy kincs a gyerekek számára. Feloldódnak a történetben, azonosulnak a mese szereplőinek életével, érzéseikkel, küzdelmeikkel, ezáltal ismerik meg a világot és fejlődik a gondolkodásuk.  Miközben beleélik magukat a történetbe, ők is sok feszültségtől szabadulnak meg.  Olyan konfliktus-helyzeteket élhetnek át a bábjátékok által, amelyek a való életben is előfordulnak. Játék közben véleményt alkotnak, alakul jellemük, s megtanulják, hogy érdemes küzdeni, hiszen a bábjátékok végén is győz a jó.

 

 

 

bábjáték

A jó bábszínház emberi értékeket, valós karaktereket, morális igazságokat mutat be.  A gyerekek akár magukra is ismerhetnek egy-egy szereplő jellemében és állásfoglalásra is kényszerülnek döntéshelyzetekben. A képszerű ábrázolás és a cselekedetek láncolata segít, hogy jobban megérték a világot.

A bábozás nagyszerűen fejleszti a kisgyermekek kreativitását is, hiszen bábokat is készíthetnek, vagy akár a díszlet egyes elemeit, sőt tevékenyen részt vehetnek a bábozásban. Egy idő után már saját maguk játsszák el a meséket.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló írások, akkor érdemes elolvasnod, hogy miért fontos a népmese a kisgyermekek fejlődése szempontjából!  A cikkért kattint ide! http://www.gyerek-portal.hu/nepmese-fontossaga-a-gyerekek-eleteben.html

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Tovább a lexikonra