notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

6 ok, amiért érdemes igent mondani, ha a gyereked kutyát akar háziállatnak

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Ezért érdemes igent mondani, ha a gyereked kutyát akar

Petra

Nincs aranyosabb annál, mint amikor egy kisgyerek kap egy kutyát, akivel életre szóló barátok lesznek. De nemcsak ez az egyetlen előnye van annak, ha a kicsi kap egy kölyökkutyust. Most felsorolunk hat okot, amiért érdemes bevállalni.

Gyerek és kutya

1. Felelősségvállalás megtanulása

Ha a csöppség mellé kerül egy háziállat, már tudjuk, hogy az élet nemcsak rózsaszín, filmvászonra illő jelenetekből áll, hanem meg van az árnyoldala is, mert egy kutyával például rengeteg gond van, főleg amíg kölyök. A legtöbb kisállat rengeteg figyelmet igényel, és nem biztos, hogy jó, ha az összes teher a felnőttek nyakába szakad. Viszont ez kiváló lehetőség arra, hogy a kicsi megtanulja, mi az a felelősségvállalás.

2. Kevesebb esély az allergiára

Kutatások bizonyítják, hogy azok az újszülöttek, akik olyan környezetbe kerülnek haza, ahol vannak háziállatok is, kevesebb eséllyel lesznek allergiásak a kutya, vagy macskaszőrre, mint azok, akik teljesen steril környezetben élnek. Vannak szülők, akik abba a hibába esnek, hogy a kicsiket még a széltől is óvják. Valahogy pedig ki kell fejlődnie a gyerek immunrendszerének. Vagy ami még jobb kifejezés: meg kell erősödnie, hogy később ellenállóbb legyen. Ehhez viszont nem árt, ha néha bekoszolja magát.:)

3. Csökkenti a stresszt

Vannak olyan terápiák, amik úgy segítenek a traumát átélt embereknek, hogy adnak nekik egy kiskutyát, ami erősíti az illető pozitív érzelmeit. Ebből kiindulva nincs annál hasznosabb, mint amikor a kisgyerek egy kutya mellett nőhet fel, aki feltétel nélkül szereti. A kisállatoknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy csökkentik a stresszt és a feszültséget. Így ez pluszban hozzájárul ahhoz, hogy a kicsi egy szerető környezetben nőjön fel és stabil, kiegyensúlyozott felnőtt legyen.

Gyerek és kutya

Mivel egy kutyának rengeteg mozgásra van igénye, azok a gyerekek, akiknek van kutyájuk, bizonyítottan többet mozognak, mint azok, akiknek nincs. Ez különösen fontos ebben a mai világban, amikor a gyerekek telefonnal a kezükben születnek, és a gép előtt töltik azt az értékes időt, amit mi anno végigjátszottunk. Ráadásul ez csökkenti az elhízás kockázatát is, ami szintén egy mai népbetegség. Ha már gyerekkorban hozzá van szokva, hogy naponta többször le kell vinnie a kutyát a parkba sétálni, akkor nagy az esélye, hogy azok közé a felnőttek közé fog tartozni, akik aktívabb életet élnek.

5. Könnyebben tanulnak

Mint tudjuk, leülni a könyv elé és tanulni a legtöbb gyerek számára egy nagy kínszenvedés. Manapság egyre több teher szakad a gyerekek nyakába, mert olyan nagy követelményekkel kell szembenézniük tanulás terén, hogy szinte az egész gyerekkoruk rámegy. Viszont ha többet mozognak és több pozitív impulzus éri őket, akkor ezeket a terheket is könnyen fogják viselni. Ezért is jó, ha van egy kiskutya a háznál.:)

6. Empátia fejlődése

A gyerekek nemcsak a felelősségvállalást tanulják meg, ha van egy háziállatuk, hanem valami mást is, ami ezzel jár: érzelmeket. Méghozzá pozitív érzelmeket. Ha a kicsinek egy kutyára kell vigyáznia, akiért felelősséggel tartozik, akkor akarva-akaratlanul is fejlődik az a képessége, hogy átérezze mások lelki állapotát, ugyanis ki kell találnia, hogy a kutya mit szeretne, emellett pedig rengeteg pozitív impulzus éri.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra
baba