notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Meghalt Bontovics Babett vb-ezüstérmes taekwondós

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

30 éves korában elhunyt Bontovics Babett, vb-ezüstérmes taekwondós

Kósa Krisztina

Tragikus hirtelenséggel meghalt Bontovics Babett négydanos nemzetközi mester, vb-ezüstérmes taekwondósunk. Mindössze 30 éves volt, előtte állt még az egész élet – és egy olyan dolog okozta halálát, mely sajnos manapság egyre gyakoribb probléma: a tüdőembólia.

Meghalt Bontovics Babett

A sportolónő egy tavaszi reggelen lett rosszul, vőlegénye, Vajkovics Ferenc úgy emlékezett vissza a történtekre, hogy nagyjából húsz percen keresztül próbálta újraéleszteni őt. A mentők kiérkezéséig nem sikerült, és már a szakemberek sem tudták megmenteni Babett életét – tüdőembóliát kapott.

A Gödöllői Taekwon-do Sportegyesület versenyzője több nyílt világbajnokságon is nyert ezüst- és bronzérmet, emellett pedig sokszoros Európa-bajnok is volt. A gödöllői Szent István Egyetem PhD-hallgatója volt, és már csak a védése lett volna hátra. Gödöllőn négyszer második, háromszor pedig harmadik lett ’A város legjobb sportolója’ választáson, emellett pedig 2012 és 2014 között háromszor ért el második helyet a ’Pest megye legjobb sportolója’ választáson.

hirdetes

A tüdőembólia alattomos gyilkos, képes a semmiből támadni. Ha valaki makkegészséges – és egy sportolónak, aki versenyszerűen űzi a választott sportot, annak kell lennie -, meg sem fordul a fejében, hogy ilyesmi vele megtörténhet. És voltaképpen ez a normális, a természetes, hogy ne aggódjuk túl magunkat mindenen, hisz már annyi problémánk lehet, hogy felsorolni sem érdemes.

A tüdőembólia viszont nem vicc. 66%-os a halálozási aránya, vagyis három tüdőembóliás betegből kettő biztosan belehal. Az az egy pedig, aki túléli, garantáltan nem felejti el soha azokat az „élményeket”, melyeket átélt. 

 

Amikor valaki tüdőembólia-gyanús, vagy tüdőembóliát kap, két irányból érdemes megközelíteni a kialakult helyzetet: vagy hajlama van rá, és a felmenőktől örökölte, vagy pedig műtéten esett át vagy pont akkor, aminek következtében kapta, vagy pedig közvetlenül utána kezdte tapasztalni magán a tüneteket. Ha szerencséje van, maga diagnosztizálja saját magát, ami azt jelenti, hogy még él.

Életveszélyes „játék” ez, melyben nagy eséllyel a vérrög győz, amely elzárja az utat a levegő elől, és a beteg szabályosan oxigén után kapkod, majd megfullad. Borzasztó belegondolni is, hát még átélni…

Bontovics Babett taekwondósunk halálának hátterében is a tüdőembólia állt, ahogyan azt a mentősök is megállapították.

LAPOZZ A VIDEÓÉRT!

 

Meghalt Bontovics Babett

Részlet Babett 2010-ben a SZIE egyetemi lapjának adott interjújából:"- Koreában járt már?

- Jövőre ott lesz a világbajnokság. Nagyon jó lenne elmenni a taekwon-do hazájába, de ez számomra teljesen kizárt. Állami támogatást nem kapunk. Én Diákhitelből veszek részt a versenyeken, életem végéig fizetni fogom a törlesztést. Nincsenek szüleim. A nagymamám nevelt fel, akit 14 éves koromban én temettettem el."
 


A sportágról így beszélt. "Koreában, ahonnan származik, önmagáért beszél a neve. A tae jelentése: láb, lábtechnika, rúgás; a kwon: kéz, kéztechnika, ütés; a do az út, módszer. Együtt a lábbal és kézzel való küzdés művészete. Nálunk a hangsúly 70 százalékban a lábon van, pont fordítva, mint a karatéban. A bázisgyakorlatok az alaptechnikákat, rúgásokat és ütéseket tartalmazzák. A formai küzdelem során imitáljuk a harcot, nem érünk a másikhoz. Azután jön a szabad küzdelem, az önvédelem és a töréstechnikák. A férfiak téglát, betont és ytongot, én colos deszkát és cserepet török a bemutatókon. “

​R.I.P.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa betegség család egészség fotó gyerek gyerekek iskola kisfiú kislány mozgás sport tanács videó