A legjobb tojásdíszítési praktikák

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Húsvéti tojásdíszítés hagyományos technikái

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A tojásírás őseinktől ránk maradt szokása ma is élő hagyomány, nemzedékről nemzedékre száll tudománya. S bár bizonyosan mind kevesebben vagyunk, akik ápolják ezt a szép örökséget, de a néphagyományokat tisztelő, szeretettel ápoló utódok évről évre megírják az élet és az újjászületés jelképeként tisztelt, Krisztus feltámadására emlékeztető hímes tojásokat, hogy aztán húsvét másodnapján (vízbevető hétfőn) a lányok locsolóiknak kedveskedjenek velük. 

Tojásfestés - tojásdíszítés

 

Egykor minden lány nagy izgalommal díszítette a tojásokat nagypénteken, amelyeket aztán húsvét hétfőn kínálták a legényeknek. Érdemes felidézni, újraéleszteni ezt a szép hagyományt, az alkotás öröme mellett, a hétfői baráti látogatások is feltöltik az embert. Ugyan a régi szokás, miszerint a lányokat a patakban megfürdették vagy a kúthoz kivonszolva egy egész vödör vízzel öntözzék, mára sokhelyütt kölnivizes locsolkodássá szelídült, de továbbra is őrzi a locsolás ősi termékenységvarázsló és megtisztító rítusát.

hirdetes

 

Tojásírás

Kárpát-medence-szerte nagy hagyománya van az írókázással (vagy más néven gicézéssel) – egy fémcsövecskés vagy tölcséres mintázó szerszám segítségével – díszített tojásoknak. (Íróka hiányában akár egy gyufaszál segítségével is rajzolhatunk az olvadt viasszal a tojásra.) A tojásra méhviasszal mintákat írunk, majd langyos festékbe tesszük. Minél hosszabb időre, annál intenzívebb színt kapunk eredményül. Festés után a leolvasztott viasz helyén a tojás eredeti színével tűnnek elő a minták. Az elkészült remekeket végül zsírral fényesíthetjük. Palócföldön a hagyomány megőrzése mellett sok újítást vittek a tojásdíszítésbe, Gömörön például nem olvasztották le a viaszt a tojásról, hanem bedörzsölték aranyporral a mintázatot. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Hova menjetek vacsorázni a családdal?

2018-10-24

Hova menjetek vacsorázni a családdal?

Kicsikkel nem is olyan egyszerű megtalálni a tökéletes éttermet, hiszen a legtöbb hely nincs felkészülve a gyermekek érkezésére. A következőkben bemutatunk egy fantasztikus helyet, ahol a legkisebbek is különleges bánásmódban részesülnek!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anyaság apa baba baba várás betegség család

Szótár

Esküvőhelyszín

A tökéletes esküvőhelyszín megtalálása a legfontosabb feladat a szervezés során, hiszen... Tovább

Gyerekprogramok Budapesten

Nektek is sok gondot okoz megfelelő gyermekprogramot Budapesten találni? Ha nem tudjátok, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.