Szívből szeretni

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A legfontosabb szülői feladat

J. Szilvia

Sok fontos feladat van egy szülő életében, amit mindenképp meg kell tennie gyermeke egészséges fejlődését tekintve. Nehéz rangsorolni, hogy mi következik mi után, és mi az valamivel fontosabb a másiknál. Ám van egy valami, ami kimagaslik ezek közül, így méltán nevezhetjük a legfontosabb szülői feladatnak:

Szívből szeretni

 

Szívből szeretni

 

Egyáltalán Nem meglepő, hogy a szülők legfontosabb feladata, hogy szeressék a gyereküket, abból az okból kifolyólag, hogy a szülei. Sokan használják erre a típusú szeretetre azt a kifejezést, hogy feltétel nélküli szeretet. Nagy az átfedés a két dolog között, de van egy alapvető különbség. Ha valakit feltétel nélkül szeretünk, akkor nem számít, hogy kicsoda, elfogadjuk és szeretjük, de a szülők pont azért szeretik a gyereküket, mert a gyerekük. Ennek ellenére végtére is ugyanarról van szó: bármit tesz is a gyerek, a szülő szereti, és ezt ki is mutatja felé.

hirdetes

Sokaknak ez teljesen alapvető, de bizony akad szép számmal olyan szülő, aki ezt nem tudja, vagy nem akarja megadni gyermekének. Már a kisbabák is nagyon érzékenyen reagálnak a szeretetre, illetve annak hiányára. A gyerekeket nem lehet becsapni, mert a szeretet egy érzés, aminek a hiánya bizony feltűnik, akárhogy igyekszik palástolni ezt a szülő. Ez pedig lelki sérüléseket okoz a gyereknek, akik közül sokan nem tudják feldolgozni, hogy nem szeretik a szülei.

 

Jól szeretni

 

A szeretet viszont önmagában nem elég. Sok gyereket csak akkor szeretnek a szülei, ha jól viselkedik, ha jól tanul, ha büszkék lehetnek rá. Könnyű ilyenkor örömöt és szeretet sugározni felé. De mi van akkor, ha bajt csinál? Igen, már megint, mert ugye ez egyáltalán nem az első alkalom. Mi van, ha beteg, és ezért élete végéig a szülei vagy képzett ápolókra szorul? Mi van, ha bűncselekményt követ el? Lehetne tovább sorolni a kisebb-nagyobb gondokat, de egy a fontos: szívből szeretni, jól szeretni. Haragudhatunk a gyerekünkre, vagy megbüntethetjük, rászólhatunk, vagy kiabálhatunk vele, de ilyenkor legbelül mindig érezzük, hogy ezen is túl leszünk, mert szeretjük, és nem akarjuk elveszíteni. Mélyen szeretni, fenntartások nélkül, bármit is tesz, minden cselekedet, vagy hiba ellenére. Ha ezt meg tudod adni a gyerekednek, akkor rossz szülő nem lehetsz!

 

hirdetes
hirdetes
gyereknevelés

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Gyerekvitaminok

A gyerekek sajnos fogékonyak a megbetegedésre, így nagyon fontos, hogy kiemelt figyelmet... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.