Szívből szeretni

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A legfontosabb szülői feladat

J. Szilvia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sok fontos feladat van egy szülő életében, amit mindenképp meg kell tennie gyermeke egészséges fejlődését tekintve. Nehéz rangsorolni, hogy mi következik mi után, és mi az valamivel fontosabb a másiknál. Ám van egy valami, ami kimagaslik ezek közül, így méltán nevezhetjük a legfontosabb szülői feladatnak:

Szívből szeretni

 

Szívből szeretni

 

Egyáltalán Nem meglepő, hogy a szülők legfontosabb feladata, hogy szeressék a gyereküket, abból az okból kifolyólag, hogy a szülei. Sokan használják erre a típusú szeretetre azt a kifejezést, hogy feltétel nélküli szeretet. Nagy az átfedés a két dolog között, de van egy alapvető különbség. Ha valakit feltétel nélkül szeretünk, akkor nem számít, hogy kicsoda, elfogadjuk és szeretjük, de a szülők pont azért szeretik a gyereküket, mert a gyerekük. Ennek ellenére végtére is ugyanarról van szó: bármit tesz is a gyerek, a szülő szereti, és ezt ki is mutatja felé.

hirdetes

Sokaknak ez teljesen alapvető, de bizony akad szép számmal olyan szülő, aki ezt nem tudja, vagy nem akarja megadni gyermekének. Már a kisbabák is nagyon érzékenyen reagálnak a szeretetre, illetve annak hiányára. A gyerekeket nem lehet becsapni, mert a szeretet egy érzés, aminek a hiánya bizony feltűnik, akárhogy igyekszik palástolni ezt a szülő. Ez pedig lelki sérüléseket okoz a gyereknek, akik közül sokan nem tudják feldolgozni, hogy nem szeretik a szülei.

 

Jól szeretni

 

A szeretet viszont önmagában nem elég. Sok gyereket csak akkor szeretnek a szülei, ha jól viselkedik, ha jól tanul, ha büszkék lehetnek rá. Könnyű ilyenkor örömöt és szeretet sugározni felé. De mi van akkor, ha bajt csinál? Igen, már megint, mert ugye ez egyáltalán nem az első alkalom. Mi van, ha beteg, és ezért élete végéig a szülei vagy képzett ápolókra szorul? Mi van, ha bűncselekményt követ el? Lehetne tovább sorolni a kisebb-nagyobb gondokat, de egy a fontos: szívből szeretni, jól szeretni. Haragudhatunk a gyerekünkre, vagy megbüntethetjük, rászólhatunk, vagy kiabálhatunk vele, de ilyenkor legbelül mindig érezzük, hogy ezen is túl leszünk, mert szeretjük, és nem akarjuk elveszíteni. Mélyen szeretni, fenntartások nélkül, bármit is tesz, minden cselekedet, vagy hiba ellenére. Ha ezt meg tudod adni a gyerekednek, akkor rossz szülő nem lehetsz!

 

hirdetes

Még több cikk

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

2018-02-20

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

Nagyon fontos, hogy az egészséges életmódot minél előbb beépítsük a mindennapjainkba, amit érdemes kisgyermekorban elkezdeni. Minél hamarabb neveljük rá gyermekeinket az egészséges életmódra, annál hamarabb és könnyebben épül be mindenapi életükbe. Szűlőként elsődleges feladatunk, hogy gyermeinknek biztosítsunk az egészséges életet.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan tápláld egészségesen a gyermekedet?

2018-02-26

Hogyan tápláld egészségesen a gyermekedet?

Sokan sokféleképpen étkezünk, de a legfontosabb a helyes táplálkozás megtanítása gyermekeinknek. Megmutatjuk a helyes rutint, amivel biztosan célba érsz. Hogyan tápláld egészségesen gyermekedet? Olvasd el cikkünket, amiből te is ihletet meríthetsz!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyereknevelés

Szótár

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Kemence

A kemencében készült ételek utánozhatatlan ízvilágát szinte mindenki szereti, hiszen ez a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.