notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány tipp, hogyan segíthet gyermekének felelős felnőtté válni

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mit tehetsz, hogy gyermeked felelős felnőtté váljon

vd
Tanácsok, hogyan segíthetünk gyermekünknek, hogy felelős felnőtté váljon

A háziállat hatalmas siker

Sok szülő odzkodik tőle, hogy bármilyen kisállatot vásároljon gyerekének vagy sokan meg sem engedhetik maguknak, mivel olyan életformát folytatnak, ami nem teszi lehetővé, hogy akár egy kutya vagy macska tartása megoldható legyen. De a gyerekek többségégét le lehet venni a lábára egy kisállattal.
Ennek ellenére fontos figyelembe venni azt a lehetőséget, hogy a háziállatok igenis jó hatással vannak mind a gyerekek idegrendszeri, mint pedig a felelősség érzetük fejlődésére. Egy háziállat gondozása nagyon fontos feladat, hiszen egy élőlényért tartozik a gyerek felelősséggel. Nem csak simogatni és játszani kell velük és nem csak akkor, amikor ehhez kedvünk van.

hirdetes


Ha kicsiben akarjuk kezdeni és nem is vagyunk biztosan abban, hogy egy háziállat megfelelő lenne a számunkra, akkor akár egy növény gondozásával is indíthatjuk a dolgot. Hasonlóan a házimunkához itt is kiemelendő, hogy rendszerességet visz a gyermek életében, hiszen a virágokat, növényeket rendszeresen locsolni, bizonyos növények esetén metszeni kell, időközönként át kell ültetni őket nagyobb cserépbe, hogy tovább tudjanak nőni.
Később, ha gyermekünk nagyobb lesz és tudjuk vállalni mi is a felelősséget, folytathatjuk a dolgot egy háziállattal. Lehet az akár egy hörcsög, aranyhal vagy teknős is, melyeknek nincsen túl nagy helyigényük, de később, ha lehetőségeink is engedik, akár kutya vagy macska mellett is dönthetünk. A legtöbb gyerek imádja az állatokat és segítségükkel sok fontos feladatra megtaníthatóak a gyerekek is.

A zsebpénz tanít

Az egyik alapvető hiányosság, hogy a mai gyerekek csak igen kis százaléka tanulja meg beosztani a pénzét. Ez felnőtt korban rengeteg gondot tud később okozni számukra, így kisiskolás korban érdemes elkezdeni megismertetni velük, hogyan is kell bánni a pénzzel. 


Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem kell egyből nagyban gondolkozni. Nem az a cél, hogy gyermekünket elhalmozzuk, hanem az, hogy megtanítsuk felelősséggel bánni a rájuk bízott pénzzel. Frappáns megoldás lehet, ha tanulmányi eredményt vagy házimunka elvégzést kötünk a zsebpénzhez, hiszen így egyben motivációt is nyújtunk a gyerek számára. Ez lehet napi, heti, vagy akár havi rendszereségű is, a lényeg az, hogy próbáluj öszönözni gyermekünket arra, hogy ha szeretne valamit, ami extra kiadásként tekintünk, például egy új játék, akkor azt próbálja meg, saját zsebpénzéből kigazdálkodni. Ezáltal könnyebbé tesszük nekik, hogy megtanulják: „addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér”.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Tovább a lexikonra
anyaság gyerek háziállat nevelés tanács